misionari advent 1

 


 AUTOR RAZMATRANJA: don Ivan Stojanović, misionar u Gani


U Došašću se, kroz liturgijska čitanja susrećemo sa nekoliko važnih likova: Jeremija, Izaija, Marija...
Danas, na drugu nedjelju došašća, Crkva nam predstavlja osobu Sv. Ivana Krstitelja. Neobičan i nesvakidašnji lik. Sam Isus će o njemu reći: "među rođenima od žene nema ga većeg of Ivana Krstitelja " Mt: 11,11. Koji kompliment!
Zašto je Ivan tako velik?
Izdvajamo dvije stvari:
1. poziv
2. kreposti


Njegov poziv se dogodio na prijelazu iz Starog Saveza u Novi Savez. On je most koji povezuje ova dva Saveza, most koji je odigrao svoju ulogu u navještaju i dolasku novog života. Njegovo posebno poslanje čini ga uistinu velikim.
Ivan nije bio velik samo zbog posebnog poziva nego i zbog kreposti, vrlina koje je pokazao u svom neobičnom životu. To zaslužuje našu pozornost da bi smo se nadahnuli i oduševili njegovim krepostima.
Ističem dvije njegove vrline: poniznost i hrabrost. Iako ga je naš Gospodin nazvao "najvećim koji su rođeni od žene" on sebe smatra samo "glasom koji viče u pustinji".
Ivan priznaje da nije "dostojan odriješiti remenje na Isusovoj obući" Mk: 1,7 Mnoštvo ga slijedilo, hvalilo...a on nastavlja govoriti: "On mora rasti a ja se umanjivati" Iv: 3, 30
Ivan nije u poslanju gledao na čast i slavu nego je svima ukazivao na Spasitelja svijeta. Mogao je težiti za slavom i hvalom, i sigurno bi od mnogih bio hvaljen i čašćen, možda bi ga i zakraljili.
Ali Ivan je bio više nego voljan ispuniti svoje poslanje i podložiti se surovoj smrti mačem. Takva je bila njegova poniznost da je bio potpuno usredotočen na Isusa i želio je samo Njega pokazati.
Izvanredan uzor svim vjernicima a osobito misionarima. Svaki/a od njih bi trebao/la biti hodajući Sv. Ivan Krstitelj, "glas koji viče u pustinji" (među poganima): "Pripravite put Gospodinu!"
Kao i Ivan imamo poseban poziv. Ljudi nas poštuju, vole, pomažu...i mole za nas ovdje, u domovini i svijetu. Uvijek postoji napast da odemo ukrivo. Koliko god nas koštalo moramo se truditi usvojiti kvalitete Ivana Krstitelja: poniznost i hrabrost ispuniti naše poslanje. Sv. Ivan Krstitelj bio je most za prelazak iz Starog Zavjeta u Novi. Tako smo i mi "mostovi" koji trebaju poslužiti poganima da pređu iz poganstva na kršćanstvo.
Da se poslužim riječima proroka Baruha: "Skini Jeruzaleme..." Svaki od nas umjesto Jeruzaleme može staviti svoje ime ili općenito čovječe:
"Skini, čovječe, haljinu tugovanja i nesreće, odjeni se zauvijek ljepotom slave Božje, ogrni se plaštem Božje pravednosti, stavi na glavu vijenac slave Vječnoga jer Bog će pokazati sjaj tvoj svemu pod nebom i zasvagda ti dati ime: Mir pravednosti’ i ’Slava bogoljubnosti’."
Pogani, idolopoklonici trebaju odbaciti "haljinu" nevjere, magije i idolopoklonstva. Svjedok sam da to nije lako. Treba puno nesebičnog rada, strpljenja, propovjedanja, svjedočenja a ponajviše moramo im činiti dobro.
Evo primjera: jednog dana iz sela Bisayim zamolili su pomoć za bolesnu djevojčicu (5 godina). Imala je upalu oka. Obitelj je sve potrošila a nije joj bilo bolje. Trebala je na operaciju. To je veliki trošak. Sve se plaća. Pomogli smo im. Djevojčica je više puta bila na operaciji. Na dan posvete kapelice otac i majka su se pridružili darovnoj procesiji i objavili svima da pristupaju Katoličkoj Crkvi. Dok sam bio u posjetu domovini javili su mi da smo izgubili djevojčicu. Bio je rak oka.
Poput Sv. Pavla, mi navjestitelji Radosne Vjesti, moramo žuditi i moliti za spasenjem ljudi.
"Bog mi je doista svjedok koliko žudim za svima vama srcem Isusa Krista! I molim za ovo: da ljubav vaša sve više i više raste u spoznanju i potpunu pronicanju te mognete prosuditi što je najbolje da budete čisti i besprijekorni za dan Kristov, puni ploda pravednosti po Isusu Kristu – na slavu i hvalu Božju."
Ako budemo slijedili primjere Sv. Ivana Krstitelja i Sv. Pavla Riječ Božja "trčat" će svijetom i spasiti mnoge.
Razmišljajmo danas o poniznosti u našem životu. Da li upućujemo ljude na Krista ili na sebe? Tražimo li hvalu i slavu za sebe ili svu slavu i hvalu dajemo samo Bogu? Poniznost je put koji je Sv. Ivan Krstitelj odabrao. I mi se moramo svaki dan truditi da hodimo tim putem.
Gospodine hvala Ti na daru Sv. Ivana Krstitelja. Neka nas ovaj svjedok poniznosti i hrabrosti nadahnjuje u našem kršćanskom životu. Pomozi nam Gospodine da Tebe uvijek pokazujemo drugima a ne sebe. Amen.

6

web Hd 8

Radio Marija

07:00 Sveta misa - prijenos iz samostana ss. Karmelićanki Božanskog Srca Isusova na Vrhovcu
07:30 Molitva - Jutarnja
07:40 Glazba
08:00 Svetac dana - sv. Beda Časni

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - VI. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 6. DAN MISAO NA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.