U molitvenoj nakani za siječanj 2024. papa Franjo potiče kršćane na molitvu kako bismo raznolikost tradicijā i karizmī u Crkvi znali prihvatiti kao bogatstvo, kao dar Božji, a ne kao razlog za sukob. Štoviše, kako bismo napredovali na putu vjere, potreban nam je i ekumenski dijalog s braćom i sestrama drugih vjeroispovijesti i zajednica

Ne trebamo se bojati različitosti karizmī u Crkvi. Naprotiv, trebamo se radovati živeći tu različitost – tim poticajem započinje videoporuka s molitvenom nakanom za prvi mjesec 2024. godine koju papa Franjo, preko Papine svjetske molitvene mreže,  upućuje cijeloj Crkvi. Papa primjećuje:

Već su u prvim kršćanskim zajednicama različitost i jedinstvo bili vrlo prisutni i u napetosti, te se rješavali na višoj razini. Međutim, nije to sve. Za napredak na putu vjere potreban nam je i ekumenski dijalog s našom braćom i sestrama drugih kršćanskih denominacija i zajednica.

U Duhu, različitost nije razlog za sukob

Različitost, dakle, za Papu nije nešto što zbunjuje ili stvara nelagodu, nego dar koji Bog daje kršćanskoj zajednici kako bi rasla kao jedno tijelo, tijelo Kristovo.

Sjetimo se, primjerice, istočnih Crkvi. Imaju neke svoje tradicije, neke specifične liturgijske obrede, ali održavaju jedinstvo vjere. Oni ga jačaju, ne dijele ga. Kada dopustimo da nas vodi Duh Sveti, bogatstvo, raznolikost i različitost nikada ne postaju razlog sukoba. Duh nas podsjeća da smo prije svega ljubljena djeca Božja; svi jednaki u ljubavi Božjoj, a svi različiti.

Naučiti prepoznati dar raznolikosti

Trebamo moliti Gospodina da otkrijemo tu stvarnost jedinstva u različitosti – potiče papa Franjo:

Molimo da nam Duh pomogne prepoznati dar različitih karizmi unutar kršćanskih zajednica i otkriti bogatstvo različitih obrednih tradicija unutar Katoličke Crkve.

​Bogatstvo istočnih Crkvi

U popratnom priopćenju uz objavu videoporuke ističe se da papa Franjo posebno spominje istočne Crkve te objašnjava da u zajedništvu s Rimom postoje brojne istočne Crkve kao što su katolici bizantskog obreda, Ukrajinska Grkokatolička Crkva ili pak Grko-melkitska Crkva. Drugi primjeri raznolikosti obreda unutar katolicizma jesu Siromalabarska Crkva i Siromalankarska katolička Crkva, koje su obje nastale u Indiji; Maronitska Crkva, libanonskoga podrijetla; Koptska katolička Crkva, egipatskoga podrijetla; Armenska katolička Crkva; Kaldejska Crkva, dominantna u Iraku; kao i Etiopsko-eritrejska katolička Crkva i druge. Zbog toga, svi su kršćani – napominje Papa – voljena djeca Božja. Svi jednaki u ljubavi Božjoj, a svi različiti.

Ujedinjeni pred križem

Nit vodilja  Papinog videa za ovaj mjesec – stoji potom u priopćenju – jest križ, simbol jedinstva i različitosti: križ koji se pojavljuje na vratima, u stijenama, u crkvama, svaki put pokazujući bogatstvo različitih kršćanskih zajednica upravo u njihovim razlikama. Pjesnikinja Alda Merini je pisala: "Križ nije rimski stup, nego drvo na kojem je Bog napisao svoje evanđelje", pred njim se okupljaju svi kršćani, bez obzira na različite vjeroispovijesti, tradicije i obrede. Završna slika u videu prikazuje golemi križ koji oblikuju tisuće kršćana različitog podrijetla, a koji simbolizira prihvaćanje Papinog poziva. Vrijeme objave te nakane nije slučajno – ističe se u priopćenju – Siječanj je, naime, na sjevernoj hemisferi obilježen Tjednom molitve za jedinstvo kršćana, koji se ove godine slavi o temi „Ljubi Gospodina Boga svoga... i bližnjega svoga kao samoga sebe“.

(Vatican News - am; aa)

Radio Marija

19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.