Biti gospodari dobra i zla iskušenje je!; to je najopasnija zamka za ljudsko srce. Rekao je to papa Franjo na općoj audijenciji najavljujući novi niz kateheza posvećenih temi manā i vrlinā: Abelovo ubojstvo nije započelo bačenim kamenom, nego ogorčenjem koje je Kajin nažalost gajio i zbog kojega je u sebi postao čudovište. Donosimo u cijelosti prvu katehezu pape Franje o toj temi održanu na redovnoj općoj audijenciji u srijedu, 27. prosinca 2023.
 

PAPA FRANJO

OPĆA AUDIJENCIJA

Dvorana Pavla VI.

Srijeda, 27. prosinca 2023.

Mane i vrline

1. Uvod: čuvati srce

Biblijsko čitanje: Mk 7,14-15.21

Tada ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: „Poslušajte me svi i razumijte! Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi – to ga onečišćuje. […] Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli“.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Danas bih želio uvesti u niz kateheza na temu mana i vrlina. A možemo krenuti upravo od početka Biblije, gdje knjiga Postanka, kroz priču o praroditeljima, prikazuje dinamiku zla i kušnje. Razmislimo o raju zemaljskom. U idiličnoj slici koju predstavlja Edenski vrt pojavljuje se lik koji postaje simbol napasti: zmija, taj lik koji zavodi. Zmija je lukava životinja: kreće se sporo, puzeći po tlu, a ponekad se i ne primjećuje njezina prisutnost – tiha je –, jer se uspijeva dobro prilagoditi u okolinu, a to je osobito opasno.

Kada započinje razgovor s Adamom i Evom, dokazuje da je i profinjen dijalektičar. Započinje kao što počinju zla ogovaranja, pakosnim pitanjem: „Zar vam je Bog rekao da ne smijete jesti ni s jednog drveta u vrtu?“ (Post 3,1). Rečenica je lažna: Bog je zapravo muškarcu i ženi ponudio sve plodove vrta, osim onih s točno određenog stabla: stabla spoznaje dobra i zla. Ova zabrana nema za cilj zabraniti čovjeku korištenje razuma, kako se ponekad krivo tumači, već je mjera mudrosti. Kao da kaže: prepoznaj granicu, ne umišljaj si da si gospodarom svega, jer oholost je početak svih zala. I tako nam priča kaže da Bog praroditelje postavlja za gospodare i čuvare stvorenoga, ali ih želi sačuvati od preuzetnosti svemoći, da sami sebe učine gospodarima dobra i zla, što je napast, gadna napast i danas. Ovo je najopasnija zamka za ljudsko srce.

Kao što znamo, Adam i Eva nisu mogli odoljeti zmijinoj napasti. Ideja o ne tako dobrom Bogu, koji ih je želio držati pokornima, uvukla se u njihove pameti: otuda slom svega.

Ovim pripovijestima Biblija nam tumači da zlo u čovjeku ne počinje na bučan način, kada je neko djelo već očito, nego mnogo ranije, kada se počne njime zabavljati, uljuljkivati ​​ga u mašti i mislima, završavajući tako da je uhvaćen u zamku njegovog laskanja. Abelovo ubojstvo nije počelo bačenim kamenom, već gorčinom koju je Kajin na nesreću gajio i koja ga je učinila da postane monstrum u sebi. Ni u ovom slučaju nije od koristi Božje upozorenje.

S đavlom se, draga braćo i sestre, ne razgovara. Nikada! S njim se nikad ne smije raspravljati. Isus nikada nije razgovarao s đavlom; otjerao ga je. A u pustinji, za vrijeme kušnji, nije odgovorio dijalogom; jednostavno je odgovorio riječima Svetoga pisma, Božjom Riječju. Pazite: đavao je zavodnik. Nikad ne razgovarajte s njim, jer on je lukaviji od svih nas i natjerat će nas da platimo. Kada dođe kušnja, nikad ne razgovaraj. Zatvori vrata, zatvori prozor, zatvori srce. I tako se branimo od ovog zavođenja, jer đavao je prepreden, on je inteligentan. Pokušao je iskušati Isusa biblijskim citatima, predstavljajući se kao veliki teolog. Budite oprezni. S đavlom se ne razgovara i ne smijemo se zabavljati napašću, nema razgovora. Dođe li kušnja: zatvorimo vrata, čuvajmo srce.

Moramo biti čuvari svoga srca. I zato ne razgovaramo s đavlom. Upozorenje – čuvati srce – nalazimo kod raznih otaca, svetaca. I trebamo moliti za ovu milost da naučimo čuvati srce. Mudrost je znati čuvati srce. Neka nam Gospodin pomogne u ovom poslu. Tko čuva svoje srce, čuva blago. Braćo i sestre, naučimo čuvati srce.

* * *

Na kraju, pozdravljam mlade, bolesne osobe, mladence i starije osobe. Neka Betlehemsko Dijete podari svoje svjetlo svima vama, kako biste svoja svakodnevna djela u novoj godini mogli nadahnjivati evanđeljem.

I molim vas, ne zaboravimo moliti za one koji trpe strašne posljedice nasilja i rata, posebno za napaćenu Ukrajinu i za stanovništva Palestine i Izraela. Rat je zlo. Molimo za prestanak ratova.

Moj blagoslov svima!

(Vatican News - bj)

Radio Marija

07:30 Molitva - Jutarnja
07:40 Glazba
08:00 Svetac dana - sv. Beda Časni
08:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - VI. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 6. DAN MISAO NA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.