kriz naslovno

Papa Franjo je danas primio u audijenciju sudionike konferencije održane pod naslovom „Dimenzija zajedništva u svetosti“, koju je organizirao Dikasterij za proglašenje svetih. Istaknuo tri dimenzije svetosti: jedinstvo, obitelj i mučeništvo, te spomenuo primjer svetih parova, poput bračnoga para Ulma u Poljskoj, i 21 kopta koje je Daesh ubio u Libiji. Spomenuo se i Asije Bibi, pakistanske žene koja je devet godina bila u zatvoru pod optužbom za blasfemiju
 

Svetost je „obiteljska“, u smislu da je ona zajednički put na koji valja ići dvoje po dvoje, kako nam pokazuju roditelji svete Male Terezije ili pak poljska obitelj Ulma, koju su ubili nacisti i koja je u rujnu ove godine, u Poljskoj, proglašena blaženom. Svetost, osim toga, sjedinjuje; sjedinjuje s Bogom i s braćom, dovodeći do zagrljaja jedinstva i mira koji je danas svijetu potreban. Svetost je ponajviše „mučenička“, kako pokazuje duga povijest svjedokā – od mučenikā iz prvih stoljeća do kopta koje je Daesh ubio 2015. godine u Libiji. Ubijeni su zbog svoje vjere ili progonjeni poput Asije Bibi, katolkinje iz Pakistana, koja je bila žrtva devet godina duge pravosudne odiseje, nalazeći se pod optužbom za blasfemiju između smrtne kazne i zatvorske kazne, sve do konačne oslobađajuće presude.

Riječ je o slučaju kršćanskoga života proživljenoga u stalnom mučeništvu – rekao je Papa.

Mnogo je godina bila u zatvoru, a kći joj je donosila euharistiju… I mnogo je godina prošlo do trenutka kada su sudci rekli da je nevina. Gotovo devet godina kršćanskoga svjedočenja! Ona je žena koja nastavlja živjeti, a takvih je mnogo, mnogo je onih koji svjedoče vjeru i ljubav.

Rekao je to papa Franjo primivši 16. studenog u audijenciju sudionike skupa pod naslovom „Dimenzija zajedništva u svetosti“ koji je, u organizaciji Dikasterija za proglašenje svetih održan od 13. do 16. studenog na Patrističkom institutu Augustinianum u Rimu. Papa je prisutnima govorio o tri vidika svetosti, počevši od dimenzije zajedništva koja je vrlo draga Drugom vatikanskom saboru, a koju je Ivan Pavao II. nazvao „univerzalnim pozivom na svetost“. Poticaj je to upućen svim ljudima da budu sveti.

Supružnici, neoženjeni, posvećene osobe, laici, obitelji

Ta se perspektiva razvila tijekom vremena, o čemu svjedoči broj beatifikacija i kanonizacija muškaraca i žena koji su na različitim položajima u životu: supružnici, neoženjeni, svećenici, posvećene osobe i laici svih dobi, obitelji, osobe različitoga podrijetla i kulture. Svi su oni braća i sestre koji pripadaju svetom vjernom Božjem narodu ili – kako je rekao papa Franjo – takozvani svetci „iz susjedstva“, članovi naših zajednica koji su živjeli veliku ljubav u malim stvarima svakodnevnoga života, unatoč njihovim granicama i manama, slijedeći Isusa do kraja.

Svetost nije osobni događaj

Radio Marija

17:00 "Korak naprijed" - emisija branitelja HVIDRA-e Virovitičko-podravske županije; gosti: Mihael Puljić, voditelj projekta „Korak naprijed“ i Nela Krznarić, jedna od predavačica; vod.: Božidar Biondić
17:45 Glazba
18:00 Sveta misa - prijenos iz župe Bezgrešnog začeća BDM u Maču; misno slavlje predvodi preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.