mladi mir vjera

U pismu uoči 38. biskupijskog Svjetskog dana mladih papa Franjo opisao je mladost kao vrijeme nade i snova i komentirao kako se taj optimizam može održati u svijetu koji je sve više pogođenim krizama i ratovima
 

Papa Franjo objavio je u utorak, 14. studenog poruku uoči 38. biskupijskog Svjetskog dana mladih koji će se slaviti 26. studenoga 2023. godine.

U pismu pod naslovom „Radovati se u nadi“ papa Franjo kaže da kršćanska nada nije „laki optimizam“, već sigurno znanje da je Bog prisutan među nama, te predlaže strategije za održavanje i dijeljenje te pozitivnosti u mračnim vremenima.

Beznađe

„Radosni u nadi“, tema poruke pape Franje za Svjetski dan mladih, citat je iz Poslanice Rimljanima sv. Pavla.

Osvrćući se na svečeve riječi, Papa je naglasio kako je mladost vrijeme puno nade i snova, potaknuto lijepim stvarima koje obogaćuju živote: sjaj Božjeg stvaranja, odnosi s prijateljima i voljenima.

No, napomenuo je Papa, živimo u kriznom, ratnom razdoblju, kada se za mnoge ljude, uključujući i mlade, čini da nema nade. Mnogi se, kazao je, osjećaju kao da su u mračnom zatvoru, do kojeg ne može doprijeti sunčeva svjetlost.

U takvim situacijama papa je Franjo potaknuo: Kako možemo doživjeti radost i nadu o kojima govori sv. Pavao? Kada razmišljamo o ljudskim tragedijama, posebno o patnji nevinih, i mi možemo ponoviti neke od psalama i pitati Gospodina: Zašto?

Putevi prema nadi

Papa Franjo također je predložio dva načina za održavanje kršćanske nade u tako teškim vremenima.

Prvi od njih, kazao je, jest prepoznati da nada nije proizvod ljudskih napora, planova ili vještina. Ono je, naprotiv, rođeno iz susreta s Kristom. Kršćanska radost dolazi od samoga Boga, od naše spoznaje njegove ljubavi prema nama.

Kršćanska nada, objasnio je Papa, nije laki optimizam: to je sigurnost, ukorijenjena u ljubavi i vjeri, da nas Bog nikada ne napušta te ostaje vjeran svom obećanju.

Druga metoda za održavanje nade usred patnje, istaknuo je rimski biskup, jest prepoznati da i mi također možemo biti dio Božjeg odgovora na problem.

Stvoreni od njega na njegovu sliku i priliku, i mi možemo biti znakovi njegove ljubavi, koja rađa radost i nadu čak i u situacijama koje se čine beznadnim, rekao je papa Franjo.

Nada raste kada se dijeli

Primivši tu radost i nadu, dodao je Sveti Otac, ne možemo to zadržati za sebe.

Njegujte iskru koja je zapaljena u vama, pozvao je mlade, ali je u isto vrijeme dijelite. Shvatit ćete da raste dijeljenjem! Kršćansku nadu ne možemo zadržati za sebe, poput toplog osjećaja, jer ona je namijenjena svima.

Ostanite blizu svojih prijatelja koji se možda izvana smiješe, ali iznutra plaču zbog nedostatka nade. Ne dopustite da vas zarazi ravnodušnost i individualizam, apelirao je.

„Kršćanska nada namijenjena je svima!“, zaključno je kazao papa Franjo.

(Vatican News – jt; am)

Radio Marija

17:00 "Korak naprijed" - emisija branitelja HVIDRA-e Virovitičko-podravske županije; gosti: Mihael Puljić, voditelj projekta „Korak naprijed“ i Nela Krznarić, jedna od predavačica; vod.: Božidar Biondić
17:45 Glazba
18:00 Sveta misa - prijenos iz župe Bezgrešnog začeća BDM u Maču; misno slavlje predvodi preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.