papa 5 cathopic 1200x800
 

Papa Franjo predvodio je u nedjelju, 29. listopada svetu misu povodom završetka prve sesije XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode u Bazilici svetoga Petra u Vatikanu.

Crkva koja je služiteljica sviju, služiteljica najmanjih. Crkva koja nikada ne traži potvrdu o dobrom vladanju, nego prihvaća, služi, voli. Crkva otvorenih vrata koja je luka milosrđa. Crkva klanjateljica i Crkva služenja, koja pere noge ranjenom čovječanstvu, prati krhke, slabe i odbačene na njihovu putu, s nježnošću ide ususret najsiromašnijima, sve je to istaknuo papa Franjo obraćajući se okupljenima na misi u Bazilici svetog Petra.


Sinodalnija i misijska Crkva

Rimski biskup slavio je svetu misu povodom završetka XVI. redovne opće skupštine Sinode o sinodalnosti na kojoj su se okupili kardinali, biskupi, laici, redovnici i redovnice, te braća i sestre drugih kršćanskih vjeroispovijesti.

U ovom „razgovoru Duha“, kazao je papa Franjo u homiliji, mogli smo doživjeti nježnu Gospodinovu prisutnost i otkriti ljepotu bratstva, slušali smo jedni druge i nadasve, u bogatoj raznolikosti naših priča i naših osjećaja, slušali smo Duha.

Bog na prvome mjestu

Poslužite i navijestite, ali i dočekajte, volite. Iznad svega volite, rekao je Papa u svom razmišljanju, jer ljubav je prva zapovijed, pokretačko središte, nadahnjujuće načelo.

Ne naše strategije, ne ljudske računice, ne moda svijeta, nego ljubav prema Bogu i drugima. Ljubi Boga cijelim svojim bićem i ljubi bližnjega kao sebe samoga, to je – naveo je Papa - načelo i temelj od kojeg sve počinje.


Idolopoklonstva koja porobljavaju

Ali kako pretočiti u djelo taj polet ljubavi? Klanjanjem jer je to prvi odgovor koji možemo dati na besplatnu i iznenađujuću Božju ljubav. Štovanje zapravo znači priznati da je Bog smisao življenja: temelj naše radosti, razlog naše nade, jamac naših sloboda. Da, klanjajući se njemu, ponovno otkrivamo sebe slobodnima. Zato je ljubav prema Gospodinu u Svetom pismu često povezana s borbom protiv svakog idolopoklonstva.

Uvijek se moramo boriti protiv idolopoklonstava, upozorio je papa Franjo; svjetovnih idolopoklonstava, koja često proizlaze iz osobne taštine, kao što su žudnja za uspjehom, samopotvrđivanje pod svaku cijenu, pohlepa za novcem, zamamnost karijerizma; ali i idolopoklonstva prerušena u duhovnost. Budno pazimo, napomenuo je Papa, kako nam se ne bi dogodilo da sebe stavimo u središte umjesto Njega.


Ne postoji autentično religiozno iskustvo koje je gluho na vapaj svijeta

Drugi glagol koji je Papa naveo jest služiti, odnosno ljubiti Boga i druge. Ne postoji istinsko vjersko iskustvo koje je gluho na vapaj svijeta. Nema ljubavi prema Bogu bez sudjelovanja u brizi za druge, u protivnom se javlja opasnost farizejstva, rekao je rimski biskup.


Žrtve rata, migranti, siromašni, nemoćni

Crkva služenja, to je ono što želi papa Franjo, Crkva koja pere noge ranjenom čovječanstvu, prati krhke, slabe i odbačene na njihovu putu, s nježnošću ide ususret najsiromašnijima.

Naše misli idu onima koji su žrtve ratnih zločina; na patnju migranata, na skrivenu bol onih koji su sami i grcaju u siromaštvu; na one koji su shrvani teretom života; na one koji više nemaju suza, na one koji nemaju glasa.

Mislim – dodao je Papa – koliko se puta iza lijepih riječi i uvjerljivih obećanja daje prednost oblicima iskorištavanja ili se ništa ne poduzima da ih se spriječi. Težak je grijeh iskorištavati najslabije.


Sluga posljednjeg

To je Crkva o kojoj smo pozvani sanjati: Crkva koja je služiteljica sviju, služiteljica najmanjih, ponovio je papa Franjo. Više sinodalna i misionarska Crkva. Papa je zahvalio svima koji su bili dio skupštine na zajedničkom putu, slušanju i dijalogu. Uz zahvalu Sveti Otac je poželio da i dalje svi rastemo u klanjanju Bogu i u služenju bližnjemu. Klanjati se i služiti, naglasio je.

Neka nas Gospodin prati na tome putu!, zaključno je rekao papa Franjo.


Izvor: Vatican News – sc; am

Foto: Cathopic

Radio Marija

17:00 "Korak naprijed" - emisija branitelja HVIDRA-e Virovitičko-podravske županije; gosti: Mihael Puljić, voditelj projekta „Korak naprijed“ i Nela Krznarić, jedna od predavačica; vod.: Božidar Biondić
17:45 Glazba
18:00 Sveta misa - prijenos iz župe Bezgrešnog začeća BDM u Maču; misno slavlje predvodi preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.