Govoreći na otvaranju XVI. redovne opće skupštine Sinode o sinodalnosti u srijedu, 4. listopada, u Vatikanu, papa Franjo je podsjetio članove Sinodske skupštine da je Duh Sveti protagonist Sinode, te pozvao na slobodno izražavanje, uz poštovanje svih

 

Protagonisti Sinode nismo mi, nego Duh Sveti, kazao je papa Franjo, inzistirajući na tome da ako je Duh Sveti protagonist, to će biti dobra Sinoda.

Papa je to istaknuo u uvodnom govoru na otvaranju XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode, koja je započela u srijedu, 4. listopada u Vatikanu.

Sinoda će se održati u dva dijela, odnosno u dva zasjedanja, u razmaku od godinu dana: prvo od 4. do 29. listopada 2023., drugo u listopadu 2024. godine.

Sveti je Otac započeo obraćanje podsjetivši na inicijativu pape sv. Pavla VI., odnosno na ustanovljenje tajništva Biskupske sinode, koje je organiziralo brojne susrete, brojne sinode. Napomenuo je da Crkva nije uvijek bila spremna za ovako slobodnu vrstu razgovora, ali da je sada važno biskupima i narodu Božjem govoriti o sinodalnosti.

Nije lako, ali je lijepo, rekao je rimski biskup te okupljenim članovima preporučio čitanje zbornika patrističkih tekstova koji će im pomoći na sinodskom putu.

Protagonist Crkve vodi nas za ruku

Podsjetivši da je Duh Sveti protagonist crkvenog života koji vodi Crkvu naprijed kazao je da ih sve Duh Sveti vodi za ruku i tješi. Pozvao je na rad u skladu, istaknuvši da će sklad neizbježno ostaviti prostora za – kako je rekao – nijanse. Ako Sinodu završimo na potpuno isti način, bez nijansa, znači da nema Duha. On stvara sklad koji nije sinteza nego je veza zajedništva među različitim dijelovima.

„Učinjeno od Duha Svetoga, a ne od nas“

Posebnost treba ugraditi u Crkvu, rekao je Papa istaknuvši da to moramo prepustiti Duhu Svetom, a ne nama samima. Upozorio je na pogrešnu karakterizaciju Sinode, ističući da ona nije parlament, niti susret za pastoralnu skrb Crkve. Svatko se treba slobodno izražavati, napomenuo je istaknuvši da će ih Duh Sveti na tom putu učvrstiti u vjeri.

„Krist u središtu - nit vodilja Sinode“

Prije Papinog govora, svečanost u vatikanskoj dvorani Pavla VI. započela je pozdravom koptskog katoličkog patrijarha Ibrahima Isaaca Sidraka iz Aleksandrije u Egiptu, koji je istaknuo kako Gospodin nastavlja pokazivati ljubav prema Crkvi.

Patrijarh Sidrak je napomenuo da sinodski proces nije uvijek bio jednostavan ni jasan, osobito na početku, jer je Sinoda o sinodalnosti pripremana kao savjetovanje naroda Božjega, svakog krštenika, svakoga sa svojom karizmom, na način koji je još življi, stvarniji i konkretniji. Svijet, napomenuo je, od nas očekuje svjedočanstvo uskrslog Krista, života i nade.

Neka stoga središnje mjesto Krista bude nit vodilja Sinode. Neka bude središte naših rasprava, neka bude svjetlo koje obasjava naše razgovore, neka bude završnica svih zajedničkih nastojanja. Molim se da Sinoda uspije ostvariti svoje ciljeve.

Uvodna misa i pobudnica „Laudate Deum“

Sveti je Otac u srijedu, 4. listopada, ujutro, povodom otvaranja opće skupštine Biskupske sinode predvodio svetu misu na Trgu sv. Petra te pozvao vjernike da hode naprijed s Duhom Svetim, s pouzdanjem i radosno.

Osim toga, na svetkovinu sv. Franje Asiškog Papa je objavio drugi dio značajne enciklike o okolišu iz 2015., Laudato si’: o brizi za naš zajednički dom.

„Laudate Deum“, apostolska je pobudnica za koju je papa Franjo rekao da je pogled na trenutnu ekološku situaciju i na hitno zajedničko djelovanje.

 

(Vatican News – dcl; am)

Radio Marija

20:15 Krunica - Radosna otajstva; Litanije BDM
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Prigodna emisija – u čast Gospi od Karavaja
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - VII. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 7. DAN POHODILA ME...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.