papa franjo cathopic 1 naslovno
 
U govoru Isusovim malim sestrama, redovnicama nadahnutima iskustvom Charlesa de Foucaulda, papa Franjo ih je pozvao da prihvate izazov Kristove ljubavi, napuštajući autoreferencijalnost i rutinu kako bi se posvetile onima kojima je pomoć potrebna: "Vi niste časne sestre za reklamu: koliko ste skrovitije toliko ste više božanske"

Traženje Boga, svjedočenje evanđelja i ljubav prema skrovitom životu – obilježja su iskustva Charlesa de Foucaulda koje je papa Franjo istaknuo kao smjernice u svojem govoru upravljenom Isusovim malim sestrama koje je danas, 2. listopada, primio u audijenciju povodom njihova generalnog kapitula. Papa je prije svega istaknuo koliko je važno njegovati slušanje Riječi, u klanjanju pred svetohraništem, jer se na taj način – kako je rekao – srca otvaraju putovima Boga koji ne čini nasilje nad ljudima, nego nadahnjuje kreativna razmišljanja prianjanja, raspoloživosti i služenja.

Isus vam nudi svoju ljubav, a na vama je da prihvatite izazov, odlažući glomazne amfore autoreferencijalnosti i navike, predvidljivih rješenja, ali i određenoga pesimizma koji neprijatelj Boga i čovjeka uvijek pokušava insinuirati, posebno kod onih koji su svoj život učinili darom.

Upravo je u svjetlu Riječi – objasnio je Papa – moguće razlučiti Isusove želje, a onda ponovno krenuti prema ciljevima koje su odredile poglavarice.

Svjedočiti evanđelje brinući se o bližnjemu

Evanđelje pak valja svjedočiti čineći ga darom za druge, i to riječima, karitativnim djelima i bratskom prisutnošću njihovih malih međunarodnih zajednicâ. Rimski je biskup podsjetio redovnice na poticaj Charlesa de Foucaulda da cijelim svojim bićem razglašavaju „evanđelje na krovovima“, da učine da Isus zrači iz cijele njihove osobe te da se posvete drugima molitvom, dobrotom i primjerom.

Brinuti se o drugima, dati potrebitima ne čekajući da oni traže; to su znakovi ljubavi prema Zaručniku, karakteristične crte vaše brižne blizine s posljednjima, u kojima je On prisutan. Blizina. Tako dragocjena blizina u društvu kao što je naše, unatoč obilju sredstava, umjesto da se umnažaju dobra djela, čini se da srca postaju tvrda i da se zatvaraju. Blizina je spontana, to je važno, proizlazi iz spontanosti srca. Blizina, bliskost.

Blagi izazov za ravnodušnost

Papa je potaknuo redovnice na nježnu blizinu kako bi bila blagi izazov za ravnodušje i svjedočanstvo bratstva koje podsjeća svijet da smo svi djeca Božja.

Tu je stoga srce svjedočanstva: Biti milosrdni, blagi, ponizni prema svim ljudima; to smo naučili od Isusa. Nemojte biti borbeni ni prema komu.  

Put Nazareta

Na kraju, ljubav prema skrovitom životu. Redovnicama ustanovljenima dvadeset godina nakon preminuća Charlesa de Foucaulda, na poticaj Magdalene Hutin i Anne Cadoret, papa Franjo je kazao da je put utjelovljenja, put Nazareta, onaj koji je Bog naznačio ogolivši se i postajući malen kako bi dijelio život malenih. Pritom je istaknuo da je put skrovitosti Božji put.

To je lijepo, to je važno: put skrovitosti Božji je put. Vi niste redovnice za reklamu; koliko ste skrovitije, toliko ste više božanske. Nastavite ju njegovati, ona je snažno proroštvo za naše vrijeme, iskvareno izgledom i vanjštinom. Čini se kao da zbog tog izgleda i vanjštine živimo kulturu šminkanja; svi se šminkaju; normalno je da to čine žene, ali svi, svi se šminkaju; izgledati bolje nego što jesmo, a to nije od Gospodina.

Evanđeoska nježnost

Dragocjeno oruđe za sijanje u svijetu malih bisera nježnosti i evanđeoske nježnosti – tako je papa Franjo opisao Isusove male sestre, ohrabrujući ih da, pred nedostatkom zvanja, zatvaranjem nekih kuća, sve većom prosječnom dobi redovnica, ostanu jednostavne i velikodušne, zaljubljene u Krista i u siromašne, jer će to u svoje vrijeme uroditi plodom.

(Vatican News - tc; aa)

Radio Marija

19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - VII. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 7. DAN POHODILA ME...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.