papa 5 cathopic 1200x800
Djelatnike Vatikanske ljekarne koja slavi 150 godina postojanja papa Franjo je potaknuo na "dodatno milosrđe" prema onima koji pate: vaše je poslanje blizina, hvala vam za spremnost na žrtvu, osobito u vrijeme pandemije, kao "djelitelji milosrđa". Svim je zaposlenicima u tom sektoru poručio: slušanjem dajete hrabrost i nadu

Ljekarnici, laici i redovnici, pozvani na „dodatno milosrđe“, koji svoj rad vide kao poslanje blizine i ohrabrenja za bolesnike, spremni na žrtvu, osobito u vrijeme pandemije, koji slušajući najranjivije postaju strpljivi djelitelji milosrđa i Božje nježnosti, preko “apostolata ušiju”. Tako je papa Franjo opisao služenje bolesnicima djelatnika Vatikanske ljekarne, s kojima se susreo u Vatikanu povodom 150. obljetnice osnutka ljekarne koja je bila san pape Grgura XVI., koji je kasnije ostvario blaženi Pio Deveti. Riječ je o službi bolesnicima koja je služba Njemu, ranjenom Bogu na raspelu, prema kojemu je Papa pozvao ljekarnike da povremeno podignu pogled.

Ljekarna pozorna prema slabima, kroz „dodatno milosrđe“

Podsjetivši da je zadatak da osnuje ljekarnu u Vatikanu Pio IX. povjerio Bolničkom redu Milosrdne braće sv. Ivana od Boga, poznatom kao Fatebenefratelli, papa Franjo se prisjetio kako je tijekom Drugog vatikanskog koncila, prije zasjedanja, ljekarna bila prepuna biskupā svih nacionalnosti koji su kupovali lijekove, a dva redovnika bolničara nalazila su se u stanicama hitne pomoći zajedno s liječnikom i dva nosača nosila, za svaku drugu potrebu. Danas se Vatikanska ljekarna…

...ne razlikuje od ostalih samo zato što se posvećuje izravnoj službi Petrova nasljednika i Rimske kurije, nego i zato što je pozvana na "dodatno milosrđe", vršeći službu koja je, osim prodaje lijekova, dužna istaknuti se i pažnjom prema najslabijim osobama te brigom o onima koji su bolesni.

Spremnost na žrtvu tijekom pandemije

Riječ je o pozornosti koju oni ne posvećuju samo vatikanskim zaposlenicima i stanovnicima grada Vatikana, nego i onima koji trebaju posebne lijekove, koje je često teško naći drugdje. Zbog toga je Papa zahvalio redovnicima Bolničkoga reda sv. Ivana od Boga, suradnicima laicima, ljekarnicima i zaposlenicima, onima koji rade u skladištima i svim suradnicima.

Hvala vam na vašoj profesionalnosti i požrtvovnosti, ali i na duhu prihvata i raspoloživosti kojim obavljate svoju zadaću koja katkada zahtijeva napor i – kao što se dogodilo posebno u vrijeme pandemije – spremnost na žrtvu.

"Apostolat ušiju", poslanje svih ljekarnika

Istaknuo je potom težak posao svih ljekarnika, pred koje dolazi mnogo ljudi, osobito starije osobe kojima je često, u današnjem bjesomučnom tempu, osim lijeka, pažnje, osmijeha, potrebno uho koje će ih poslušati, riječ utjehe.

Nemojte to zaboraviti: apostolat ušiju. Slušati, slušati... katkada se čini dosadnim, ali za osobu koja govori to je Božja nježnost preko vas. Ljekarnici su ta bliska i ispružena ruka koja ne pruža samo lijekove, nego prenosi hrabrost i blizinu. Hvala vama i svim farmaceutima na tomu! Vaš posao nije zanimanje, on je poslanje.

Djelitelji milosrđa u školi nebeskog Liječnika

Na kraju je papa Franjo potaknuo prisutne da nastave velikodušno raditi jer – kako je rekao – svakoga dana možete učiniti mnogo dobra, kako čineći uslugu Vatikanske ljekarne sve učinkovitijom i modernijom, tako i pokazujući pažljivu skrb i brižljivi prihvat koji su svjedočanstvo evanđelja za one koji stupaju u kontakt s vama. Uz mnogo strpljenja, koje je pokazatelj ljubavi – dodao je rimski biskup te im dao jedan duhovni savjet. Podignite povremeno oči prema raspelu, upravljajući svoj pogled prema ranjenom Bogu. Usluga koju činite bolesniku usluga je učinjena Njemu.

Lijepo je od nebeskog Liječnika crpiti strpljenje i dobrodušnost, te snagu ljubavi ne umarajući se nikada. U njegovoj školi, od katedre križa do pulta ljekarne, budite i vi svakoga dana djelitelji milosrđa.


Tekst: Vatican News - adb; aa

Foto: Unsplash

Radio Marija

21:01 Znanjem do spoznaja - tema: Hrvati izvan RH; gošća: prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, red. prof.; ur. i vod.: dr. sc. Petar Bilobrk
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IV. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 4. DAN GOSPA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.