ukrajina mir crkva featured
 
Predsjednik Talijanske biskupske konferencije sudjelovao je na sastanku koji se održava u Rimu do 13. rujna. Spomenuvši se zauzimanja talijanskih biskupija u prihvaćanju, posebno maloljetnika, ponovno je potaknuo da se radi na rješavanju humanitarnog pitanja, posebno za najslabije osobe i za svu djecu koja moraju imati mogućnost vratiti se u Ukrajinu.

Još jedan znak zajedništva s Rimskom Crkvom i Crkvom u Italiji – tako je bolonjski nadbiskup kardinal Matteo Zuppi, predsjednik Talijanske biskupske konferencije, opisao svoje sudjelovanje, kao govornik, na Sinodi Ukrajinske grkokatoličke Crkve koja se održava u Rimu do 13. rujna.

Nakon pozdrava Njegova Blaženstva Svjatoslava Ševčuka, velikoga kijivsko-haličkog nadbiskupa, Kardinal Zuppi je u svom govoru – kako je objavljeno na web stranici Talijanske biskupske konferencije – istaknuo snažnu vezu među Crkvama, zbog velike prisutnosti Ukrajinaca i svećenika u Italiji, koja je ojačala tijekom sukoba, očitujući se u solidarnosti i konkretnoj blizini. Naša je snaga – rekao je kardinal – zajedništvo koje je istodobno hijerarhijsko i sinodsko: okomita dimenzija pomaže osjetiti otvorenost i osjetljivost, a horizontalna potvrditi ih životom i zajednicama.

Svjedočanstvo mučenikā

Podsjećajući na povijest Ukrajinske grkokatoličke Crkve, koju su obogatila svjedočanstva brojnih svećenika mučenika, poput blaženoga Omeljana Kovča, koji je preminuo 1944. godine u koncentracijskom logoru Majdanek, a 2009. je proglašen zaštitnikom svećenika Ukrajinske grkokatoličke Crkve, predsjednik Talijanske biskupske konferencije ponovno je izrazio žalost zbog patnje ukrajinskoga naroda i zbog besmislenosti ratova koji su – kako je rekao – uvijek bratoubilački porazi.

Prihvat talijanskih biskupija

Trebamo raditi na rješavanju humanitarnoga pitanja, posebno što se tiče najslabijih osoba i sve one djece koja se moraju vratiti u Ukrajinu – istaknuo je kardinal te spomenuo napore talijanskih biskupija na području prihvata, posebno maloljetnikā. U kolovozu je 42 ukrajinske djece sa njihovim pratiteljima (ukupno 80 osoba), iz gradova Nikopol i Kryviy Rih u Dnipropetrovskoj oblasti, ugošćeno u biskupijama Senigallia, Ascoli Piceno i Macerata, zahvaljujući raspoloživosti lokalnih Caritasa i zajednica. Ta se inicijativa, koju podupiru Talijanska biskupska konferencija i Apostolska nuncijatura u Ukrajini, nadovezuje na druge projekte u okviru kojih je tijekom ljetnoga razdoblja više od 600 djece i mladih provelo nekoliko tjedna u miru, daleko od rata.

Pravedan i siguran mir

Kardinal Zuppi je potom potaknuo sve da se zauzmu za pravedan i siguran mir. Mir je pobjeda, a ne poniženje neprijatelja koje vodi u buduće neprijateljstvo i nesklonost – rekao je predsjednik Talijanske biskupske konferencije spominjući se riječī kardinala Lubomyra Husara, nekadašnjega velikog kijivsko-haličkog nadbiskupa i – kako je rekao – lika velikoga duhovnog autoriteta: „Prava će konačna pobjeda biti moguća ako se svi budemo ponašali kao ljudi u punom smislu riječi. Sve su druge pobjede samo djelomične ili nestvarne i nikada neće dovesti do istinskoga mira“.

Kardinal Zuppi je na kraju sudionicima Sinode Grkokatoličke Crkve zajamčio molitve Crkvi u Italiji, u skladu sa željom pape Franje da se u listopadu, osobito u svetištima, moli za mir u svijetu i u Ukrajini.


Tekst i video: Vatican News - aa

Foto: Unsplash

Radio Marija

06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za svibanj; Krunica - Slavna otajstva
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - V. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 5. DAN MISAO NA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2025
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.