cq5dam.thumbnail.cropped.750.422 24

Papa Franjo će na konzistoriju 30. rujna kardinalom kreirati i argentinskoga 96-godišnjeg kapucina fra Luisa Pascuala Drija. Nakon što je primio tu vijest koju je Papa objavio u nedjeljnom podnevnom nagovoru, fra Luis je u razgovoru za vatikanske medije izrazio svoje emocije te govorio o svojemu dugogodišnjem iskustvu u ispovjedaonici. Uputio je ohrabrenje u ovim teškim vremenima za Crkvu i za svijet: „Nikada malodušje, nikada pesimizam, Gospodin je uvijek s nama“

Bilo je to veliko iznenađenje – tim je riječima fra Luis Pascual Dri, argentinski kapucin, komentirao odluku pape Franje da ga imenuje i kreira kardinalom na konzistoriju koji će se održati 30. rujna, a koji je najavio u podnevnom nagovoru prošle nedjelje. Taj 96-godišnji kapucin bio je ispovjednik kardinala Jorgea Maria Bergoglia koji ga je kao Papa više puta citirao.

Dugogodišnje poznanstvo s papom Franjom

Na pitanja je u razgovoru za Vatican News fra Luis odgovarao iz Svetišta Naše Gospe od Pompeja u Buenos Airesu, gdje nekoliko sati dnevno dijeli sakrament pomirenja. I to već godinama. Meni to ništa ne mijenja – rekao je osvrćući se na činjenicu da ga je Sveti Otac uvrstio u skupinu s još 20 novih kardinala. U nedjelju, 9. srpnja, kada je papa Franjo na kraju podnevnoga nagovora najavio konzistorij, fra Luis Pascual je upravo išao ispovijedati. Ta ga je vijest neizmjerno dirnula.

Sada sam mirniji – rekao je. Iako ga s Papom veže dugogodišnje poznanstvo, nikada ne bi pomislio da će mu povjeriti to novo poslanje. Rekao je da je Papi beskrajno zahvalan, a tu njegovu odluku smatra ljubaznom gestom. Uskoro će mu – rekao je – osobno izraziti zahvalnost.

Život potrošen za sakrament pomirenja

U njegovu služenju Crkvi ispovijed je ono što je fra Luisa uvijek oduševljavalo. Prvo je priznati da sam grješnik toliko koliko i osoba koja mi prilazi – istaknuo je. Primati osobe koje mnogo trpe i koje tište razni problemi, pružiti im olakšanje i reći im „Odrješujem te u Gospodinovo ime“, za njega je velika radost. Budući je kardinal stoga potaknuo da se prisjetimo kako nas Isus Krist čini pravednima praštajući nam svojom milošću te svima uputio poruku ohrabrenja: „Samo naprijed! Raduj se, bez straha“.

Rekao je, osim toga, da je jako sretan kada može učiniti malo više za one koji trpe. To je način za pronalaženje mira, sreće u životu – istaknuo je. Iz svojih invalidskih kolica ponizno prihvaća poziv pape Franje. Papa poznaje moje granice – rekao je te istaknuo da je spreman učiniti sve što će se od njega tražiti i da će nastaviti davati se svim srcem, ne ostavljajući nikoga izvan Crkve.

Nikada se ne trebamo obeshrabriti jer Bog nam je uvijek blizu

Spominjući se svojega pastoralnog rada u Urugvaju, tijekom kojeg je, među ostalim dužnostima, bio odgojitelj srednjoj školi, fra Luis je rekao da i danas prima pozdrave svojih učenika koji su sretni zbog godina provedenih s njim. Napomenuo je da je uvijek tražio poštovanje prema ljudima, a ne nametanje strogih pravila. Možda su oni sad starije osobe, bake i djedovi, stručnjaci – rekao je govoreći o svojim bivšim studentima – pišu mi zahvaljujući mi za ta vremena. Na kraju je očinskim i mirnim glasom uputio nekoliko riječi nade slušateljima Vatikanskoga radija. U ovim teškim vremenima, u Crkvi, u politici, u kulturi, u zdravstvu, moramo se povjeriti Isusu i Mariji, da nas slušaju i prate. Nikada malodušje, nikada pesimizam, nikad očaj – potaknuo je – jer Gospodin je tu i obećao nam je: 'Bit ću s vama do kraja vreména'.

(Vatican News - ssf; aa)

Radio Marija

05:40 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji; Molitva prije rada
06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za svibanj; Krunica - Radosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - III. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 3. DAN GOSPA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.