molitva 1 sample

Otpravnik poslova u misiji Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda u Ženevi, mons. John D. Putzer, govorio je na 53. redovnoj sjednici Vijeća za ljudska prava o problemu sve većeg broja smišljenih i javnih djela počinjenih iz mržnje prema vjeri. Izrazio je zabrinutost zbog događaja s Kur'anom u Švedskoj te uputio apel da se ne zlorabi dar slobode izražavanja, jer tako se potiču mržnja, netolerancija i nasilje

Sveta je Stolica vrlo odlučno osudila oskvrnuće, uništavanje ili nepoštovanje vjerskih predmeta, simbola i vjerskih bogoštovnih mjesta. Na 53. redovnom zasjedanju Vijeća za ljudska prava Organizacije ujedinjenih naroda u Ženevi, otpravnik poslova Stalne misije Svete Stolice mons. John David Putzer govorio je na raspravi o zabrinjavajućem porastu unaprijed smišljenih i javnih djela mržnje prema vjeri, kako se vidi po povremenom skrnavljenju Kur'ana u nekim europskim zemljama, a i šire.  

Događaj u Švedskoj

Mons. Putzer je posebno mislio na nedavni događaj u Švedskoj, kada je krajem lipnja jedan prosvjednik iračkoga podrijetla zapalio, za islam svetu knjigu, ispred džamije Medborgarplatsen u Stockholmu, na početku trodnevnoga slavlja al-Adhe, jednoga od najvažnijih blagdana muslimanskoga svijeta. Ta je gesta potaknula snažne polemike i prosvjede u cijelom svijetu. Na taj se događaj osvrnuo i papa Franjo, u intervjuu za dnevni list Ujedinjenih Arapskih Emirata „Al- Ittihad“, u kojemu je rekao da je ogorčen i zgrožen tim postupcima. Svaka knjiga koju vlastiti narod smatra svetom – dodao je Papa – mora se poštovati iz poštovanja prema njezinim vjernicima, a sloboda izražavanja ne smije nikada biti izgovor za prezir prema drugima. Dopuštanje toga mora se odbaciti i osuditi – rekao je u intervjuu papa Franjo.

Napadi na dostojanstvo vjernika

Upravo podsjećajući na Papine riječi, vatikanski je izaslanik pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, osim osude, izrazio i zabrinutost Svete Stolice. Nedavno spaljivanje Kur'ana na prvi dan muslimanskoga blagdana Kurban Bajrama posebno je zabrinjavajuće budući da je omalovaženo i značenje tog svetog dana – rekao je te dodao – Vjersko je uvjerenje izraz čovjekove potrage za istinom, smislom i svrhom života. Kao takvo,  namjerno vrijeđanje vjerskih uvjerenja, tradicije ili svetih predmeta napad je na ljudsko dostojanstvo vjernika.

Zloporaba dara slobode izražavanja

S druge strane – prema riječima otpravnika poslova – potrebna je potpunija svijest o činjenici da nečasni akteri često čine djela vjerske netolerancije zlorabeći dragocjeni dar slobode izražavanja, kako bi izazvali nerazmjernu reakciju. Na taj način podupiru mržnju, netoleranciju i nasilje, u svijetu koji je već obilježen ratovima i sukobima, i u kojemu je – kako često ponavlja Papa – potrebno bratstvo, melem na rane ovoga vremena – rekao je mons. John David Putzer, otpravnik poslova Stalne misije Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda u Ženevi.

(Vatican News - sc; aa)

Radio Marija

07:00 Sveta misa - prijenos iz samostana ss. Karmelićanki Božanskog Srca Isusova na Vrhovcu
07:30 Molitva - Jutarnja
07:40 Glazba
08:00 Svetac dana - sv. Beda Časni

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - VI. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 6. DAN MISAO NA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.