palma list unsplash naslovna

U vidiku Jubileja 2025. papa Franjo je odlučio osnovati pri Dikasteriju za proglašenje svetih radnu skupinu kako bi izradila popis svih onih koji su u posljednjih 25 godina prolili svoju krv zbog ispovijedanja Krista: „Ne možemo ih zaboraviti“. To će istraživanje biti prošireno na sve kršćanske vjeroispovijesti, a ne samo na katolike.

Pismom objavljenim u srijedu, 5. srpnja, papa Franjo je pri Dikasteriju za proglašenje svetih ustanovio Povjerenstvo za nove mučenike – svjedoke vjere, u vidiku Jubileja 2025. godine. Svrha će te radne skupine biti izrada Popisa svih onih koji su prolili svoju krv ispovijedajući Krista i svjedočeći evanđelje.

Mučenici u Crkvi svjedoci su nade koja proizlazi iz vjere u Krista i potiče istinsko milosrđe. Nada održava živim duboko uvjerenje da je dobro jače od zla, jer je Bog u Kristu pobijedio grijeh i smrt – piše Papa. Povjerenstvo će nastaviti istraživanje, već započeto u prigodi Velikoga jubileja 2000., kako bi identificiralo svjedoke vjere u prvih 25 godina ovoga stoljeća te potom nastavilo s radom u budućnosti.

Mučenici su popratili život Crkve u svim epohama, a i danas cvjetaju poput zrelih i izvrsnih plodova Gospodnjeg vinograda… – napominje u pismu rimski biskup te ističe – Mučenici su u naše vrijeme brojniji nego u prvim stoljećima; oni su biskupi, svećenici, Bogu posvećene žene i muškarci, laici i obitelji, koji su u raznim zemljama diljem svijeta, darom svojega života dali najveći dokaz ljubavi. Već je sveti Ivan Pavao II. u pismu „Tertio millennio adveniente“ istaknuo da treba učiniti sve kako se nasljeđe tih 'nepoznatih boraca velike stvari Božje' ne bi izgubilo. Spomen upravo na te mučenike održan je 7. svibnja 2000. tijekom ekumenskoga slavlja na kojemu su se u Koloseju, zajedno s rimskim biskupom, okupili predstavnici Crkvi i crkvenih zajednica iz cijeloga svijeta.

To je ono što je papa Franjo više puta nazvao „ekumenizmom krvi“. I u prigodi sljedećega Jubileja – napominje Papa – naći ćemo se sjedinjeni na sličnom slavlju. Tom se inicijativom ne namjerava uspostaviti nove kriterije za kanonsko utvrđivanje mučeništva, nego nastaviti započeto utvrđivanje onih koje se i danas ubija samo zato što su kršćani. Riječ je, dakle o nastavku povijesnoga pregleda – objašnjava Papa – kako bi se prikupila svjedočanstva života, sve do prolijevanja krvi, tih naših sestara i te naše braće, kako bi se spomen na njih istaknuo kao blago koje čuva kršćanska zajednica. Istraživanja se neće odnositi samo na Katoličku Crkvu nego će se proširiti na sve kršćanske vjeroispovijesti.

Čak i u ovo naše vrijeme – stoji u pismu pape Franje – u kojemu smo svjedoci promjene vremena, kršćani nastavljaju pokazivati, u kontekstima velikih opasnosti, životnost krštenja koje nas povezuje. Nije malo, naime, onih koji, unatoč opasnostima u koje se upuštaju, očituju svoju vjeru ili sudjeluju u nedjeljnoj euharistiji. Drugi su ubijeni u nastojanju da u ljubavi pruže pomoć siromašnima, da se brinu o onima koje je društvo odbacilo, da čuvaju i promiču dar mira i snagu oprosta. Neki su pak tihe žrtve, kao pojedinci ili u skupinama, povijesnih preokreta. Prema svima njima imamo veliki dug i ne možemo ih zaboraviti – ističe papa Franjo.

Rad povjerenstva će stoga omogućiti da se mučenicima koje je Crkva službeno priznala, pridruže dokumentirana svjedočanstva – a njih je mnogo, upozorava Papa – o toj našoj braći i sestrama, unutar goleme panorame u kojoj odjekuje jedinstveni glas mučeništva (martyria) kršćana. Povjerenstvo će se morati poslužiti aktivnim prinosom partikularnih Crkvi, redovničkih ustanova i svih drugih kršćanskih stvarnosti.

U svijetu u kojemu se katkada čini da prevladava zlo, siguran sam da će izrada tog Popisa, također u kontekstu sada već skoroga Jubileja, pomoći vjernicima da i naše vrijeme tumače u svjetlu Uskrsa, crpeći iz škrinje toliko velikodušne vjernosti Kristu razloge za život i dobro – istaknuo je na kraju papa Franjo.  

 


Izvor: Vatican News - sc; aa

Foto: Unsplash

Radio Marija

23:15 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
23:20 Glazba
23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2023
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.