papa franjo sivo cathopic featured

U intervjuu za dnevnik Arapskih Emirata „Al-Ittihad“, papa Franjo je istaknuo važnost dokumenta o ljudskom bratstvu i obvezi odraslih da ne dopuste da mladi ljudi budu žrtve iluzija i sukoba civilizacija.

Ogorčen sam i zgrožen tim postupcima – rekao je papa Franjo u razgovoru s Hamadom Al-Kaabijem, urednikom dnevnika Arapskih Emirata „Al-Ittihad“, osvrćući se na spaljivanje stranica Kur'ana prošlih dana u Švedskoj. Bilo koja knjiga koju njezini autori smatraju svetom mora se poštovati iz poštovanja prema njezinim vjernicima, a slobodu izražavanja ne smije se nikada iskorištavati kao izgovor za prezir prema drugima – istaknuo je te dodao – Dopuštanje toga valja odbaciti i osuditi.

Zdravstveno stanje

Sveti je Otac govorio i o svojem zdravstvenom stanju nakon nedavnoga kirurškog zahvata na abdomenu. Bilo je teško – rekao je – ali sam, hvala Bogu, bolje zahvaljujući zauzimanju i profesionalnosti liječnikā i medicinskih sestara i tehničara, kojima mnogo zahvaljujem te molim za njih i za njihove obitelji, kao i za sve osobe koje su mi pisale i molile za mene tih dana.

Ulagati u mlade znači jamčiti kontinuitet

Spominjući se svojega posjeta Abu Dhabiju 2019. godine, Papa je izrazio zahvalnost za zauzimanje Arapskih Emirata i šeika Mohameda bin Zayeda na putu širenja bratstva, mira i tolerancije, te potaknuo odrasle da ne dopuste da mladi budu žrtve iluzija i sukoba civilizacijā. Po mom mišljenju, jedini način da zaštitimo mlade od negativnih poruka i lažnih i izmišljenih vijesti, te od napastī materijalizma, mržnje i predrasuda, jest taj da ih ne ostavimo same u toj borbi, nego da im damo potrebna sredstva, a to su sloboda, razlučivanje i odgovornost. Sloboda je ono što odlikuje osobu. Bog nas je stvorio slobodnima čak i da njega odbacimo; sloboda mišljenja i izražavanja bitni su kako bismo im pomogli rasti i učiti. Ne smijemo dopustiti da se prema mladima odnosimo kao da su djeca nesposobna za odabir i donošenje odluka – napomenuo je Papa – Oni su sadašnjost, stoga ulagati u njih znači jamčiti kontinuitet, uvijek slijedeći zlatno pravilo da drugima činimo ono što bismo željeli da drugi učine nama.

Potrebni su nam graditelji mira

Odgovarajući na pitanje o dokumentu o ljudskom bratstvu, Sveti je Otac kazao da ga uvijek daruje izaslanstvima koje prima u Vatikanu, jer – kako je rekao – vjerujem da je to važan tekst ne samo za dijalog među religijama, nego za miran zajednički život među svim ljudskim bićima. Bit će civilizacija bratstva ili neprijateljstva; ili budućnost gradimo zajedno ili budućnosti neće biti – istaknuo je te izrazio zadovoljstvo time što je globalna zajednica prihvatila poruku i ciljeve dokumenta. Ljudsko je bratstvo lijek koji je potreban svijetu kako bi ozdravio od otrova tih ranā. Budućnost međureligijske suradnje temelji se na načelu reciprociteta, poštovanja prema drugomu i istine.

Naša je zadaća – dodao je papa Franjo – preobraziti vjerski osjećaj u suradnju, u bratstvo, u konkretna djela dobra. Danas su nam potrebni graditelji mira, a ne proizvođači oružja; danas trebamo graditelje mira, a ne poticatelje sukoba; trebamo vatrogasce, a ne piromane; trebamo zagovornike pomirenja, a ne ljude koji prijete uništenjem.

Konkretne obveze

Što se tiče konkretnih obveza u tom smislu, potičući karitativne inicijative pokrenute nakon objavljivanja dokumenta, Papa je rekao da je lako govoriti o bratstvu, ali pravo mjerilo bratstva jest ono što stvarno činimo na konkretan način kako bismo pomogli, podupirali, spasili, nahranili i primili svoju braću i sestre u čovještvu. Svako dobro po svojoj naravi treba biti upućeno svima bez razlike. Ako činim dobro samo onima koji misle ili vjeruju kao ja, onda je moje dobro licemjerje, jer dobro ne poznaje diskriminaciju i isključivanje.

Terorizam i klimatska kriza

Osvrnuvši se na porast terorističkih prijetnji, papa Franjo je odgovorio riječima iz dokumenta, osuđujući sve prakse koje ugrožavaju život, poput genocida, terorističkih čina, prisilnoga raseljavanja, trgovine ljudskim organima, pobačaja i eutanazije, te politike koje sve to podupiru. Rimski je biskup izrazio zahvalnost za Abrahamov dom u Abu Dhabiju, prostor koji obuhvaća crkvu posvećenu svetom Franji, džamiju i sinagogu, ustanovljen kako bi se ostvarilo načelo ljudskoga bratstva. Govoreći pak o klimatskoj i okolišnoj krizi istaknuo je da je jedini učinkoviti način za suočavanje s takvom krizom pronalaženje realnih rješenja za stvarne probleme ekološke krize. Izjave trebamo pretvoriti u djela prije nego što bude prekasno – istaknuo je papa Franjo.

 


Izvor: Vatican News - sc; aa

Foto: Unsplash

Radio Marija

04:30 Schönstatt - to sam ja! - tema: S Gospom Hodočasnicom na putu k Bogu Ocu; gost: p. Christoph Horn, duhovnik Hrvatske Schönsattske obitelji; ur. i vod.: Nada Pribanić
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - III. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 3. DAN GOSPA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.