papa 2 cathopic 1200x900 naslovna

Nakon molitve Angelusa u nedjelju 25. lipnja 2023. papa Franjo izrekao je pred okupljenim vjernicima prigodan nagovor:


Draga braćo i sestre, dobar dan!
U današnjem evanđelju Isus tri puta ponavlja svojim učenicima: "Ne bojte se" (Mt 10,26.28.31). Malo prije progovorio im je o progonima koje će morati podnijeti zbog Evanđelja, stvarnosti koja je još uvijek aktualna: naime, od svojih početaka Crkva je, uz radosti, doživjela mnoga progonstva. Čini se paradoksalnim: navještaj Kraljevstva Božjega poruka je mira i pravde, utemeljena na bratskom milosrđu i praštanju, ali nailazi na protivljenje, nasilje i progon. Međutim, Isus kaže da se ne treba bojati: ne zato što će sve biti dobro u svijetu, nego zato što smo za Oca dragocjeni i ništa što je dobro neće biti izgubljeno. Stoga nam govori da ne dopustimo strahu da nas blokira, već da se bojimo nečeg drugog, samo jednog. Čega?

Otkrivamo to kroz sliku koju Isus koristi danas: onu "Gehene", pakla (usp. stih 28). Dolina "Gehene" bila je mjesto koje su stanovnici Jeruzalema dobro poznavali: bilo je to veliko gradsko odlagalište otpada. Isus to spominje kako bi napomenuo da je jedino čega se trebamo bojati odbacivanje vlastitog života. Kao da želi reći: ne trebamo se toliko bojati trpljenja nerazumijevanja i kritika, gubitka ugleda i ekonomskih prednosti kako bismo ostali vjerni Evanđelju, nego više toga da tratimo svoju egzistenciju tražeći
beznačajne stvari, koje život ne ispunjavaju smislom. I to je također važno za nas. I danas nas se, zapravo, može ismijavati ili diskriminirati ako ne slijedimo neke modne trendove, koji međutim često u središte stavljaju sporedne stvarnosti: stvari umjesto ljude, performanse umjesto odnosa. Uzmimo neke primjere. Mislim na roditelje koji moraju raditi kako bi uzdržavali svoje obitelji, ali ne mogu živjeti samo za posao: potrebno im je vrijeme kako bi bili sa svojom djecom.

Također mislim na svećenika ili časnu sestru: oni se moraju posvetiti svojoj službi, ali ne zaboravljajući posvetiti vrijeme odnosu s Isusom, inače padaju u duhovnu svjetovnost i gube osjećaj tko su. I opet mislim na mladića ili djevojku koji imaju tisuću obaveza i strasti: škola, sport, razni interesi, mobiteli i društveni mediji, ali trebaju upoznati ljude i ostvariti velike snove, ne gubeći vrijeme na stvari koje prolaze i ne ostavljaju traga. Sve to uključuje određeno odricanje pred idolima učinkovitosti i konzumerizma, ali je potrebno kako se ne bismo izgubili u stvarima koje se onda odbacuju, kao što se tada činilo u Geheni. A u današnjim Gehenama, s druge strane, često završe ljudi: sjetimo se onih posljednjih, koji se često tretiraju kao otpadni materijal i nepoželjni predmeti. Ostati vjeran onome što je bitno košta; košta ići protiv struje, osloboditi se uvjetovanosti općeprihvaćenog razmišljanja, biti ostavljen po strani od onih koji "slijede val". Ali nije važno, Isus kaže: važno je ne odbaciti najveće dobro: život. Samo to bi nas trebalo plašiti.

Pa se zapitajmo: čega se ja bojim? Da nemam ono što volim? Da neću postići ciljeva koje društvo nameće? Suda drugih? Da se ne sviđam Gospodinu i ne stavljam njegovo Evanđelje na prvo mjesto? Neka nam Marija, Mudra Djevica, pomogne biti mudrima i hrabrima u izborima koje donosimo.


Izvor: Laudato TV

Radio Marija

23:45 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba
00:30 Ne brinite se tjeskobno – tema: Korizma koja rješava brige; ur. i vod.: Ante Belić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Beate Prkačin

Iz dubine, Gospodine, vapijem tebi: Gospodine, čuj glas moj!Neka pazi uho tvoje na glas moga vapaja! Ako se, Gospodine, grijeha budeš spominjao,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.