svetac dana alojzije gonzaga naslovna

U poruci na svojemu računu na Twitteru @Pontifex, papa Franjo spominje se sveca iz XVI. stoljeća, „mladića punoga ljubavi prema Bogu i bližnjemu, zaštitnika katoličke mladeži“. Priča je to o mladiću, preminulom u 24. godini života, koji je umjesto lagodnoga života i intrigā moći izabrao evanđelje i blizinu sa siromašnima i oboljelima od kuge.

Dijete-vojnik za današnji je civilizirani svijet jedna od ikona ljudske sramote. Međutim, prije otprilike 450 godina jedan je petogodišnji dječak sretno hodao uokolo noseći na sebi mali oklop i zabavljajući se s arkebuzama i bombardama, uzbuđen osjećajem moći koji je proizlazio iz uniforme i oružja, uronjen u atmosferu nabijenu napetostima kuće u kojoj je odrastao, doma njegova oca markiza Ferrantea Gonzage.

Duša i mač

Sljedećih je godina taj dječak pokazao briljantnu inteligenciju te snažnu i vatrenu narav, kvalitete koje je njegov otac očekivao od savršenoga nasljednika, „klona“ sposobnoga upravljati poslovima markiza čvrstoćom i političkom sposobnošću nametnutom tom ulogom. Međutim, njegova majka, grofica Marta di Sàntena, žena velike vjere, utjecala je na taj otvoreni um tiho i na suprotan način, te sina nježno poučavala stvarima duše, dok je njezin muž pokušavao usaditi u njega pravila vojnoga plemstva. Na kraju, čak i ubrzo s obzirom na tadašnje prilike obilježene zavjerama i nasiljem, prevladale su stvari duše.

S dvora do redovničke odjeće

Kad je imao deset godina Alojzije nije više imao ništa od djeteta-vojnika. Dok je bio u Firenci na dvoru obitelji Medici odlučio je posvetiti se Mariji, „kao što se ona posvetila Bogu“. S vremenom je pokazivao sve veći interes za molitvu, a ne za ratne vještine, te za siromaštvo, a ne za raskoš svojega svijeta.

Još dok nije imao 18 godina – nakon što ga je otac slao po talijanskim dvorovima nadajući se da će ga neka princeza odvratiti od tih "čudnovatosti" – Alojzije je odlučio i formalno se odreći prava prvorodstva. Otac je bio bijesan, rodbina ga je ismijavala, bilježnik nije mogao vjerovati. Jedino je zadovoljan bio drugi sin Rodolfo, kojem je izbor tog jedinstvenog brata omogućilo buduće upravljanje obitelji. Mladi Alojzije svima je otvoreno odgovarao: “Ja tražim spas, tražite ga i vi! Ne može se služiti dvojici gospodara... Preteško je gospodaru države spasiti se”. I otišao je u Rim s idejom da se pridruži isusovcima.

„Bog, moj odmor“

U novicijatu Družbe Isusove oci odgojitelji odmah su shvatili da je Alojzije poput dijamanta. Molio je i činio pokoru toliko intenzivno da mu je, paradoksalno, da bi ublažio svoj žar, nametnuta pokora da ne čini pokoru i da ne misli na Boga kako bi prevladao migrene koje ga muče. Međutim, jednom je odgojitelju povjerio da ne zna što činiti jer mu je rektor zabranio molitvu, ali on u njoj pronalazi mir i odmor.

Usred kuge „kao i drugi“

U Rimu je u to vrijeme, nakon gladi izbila velika epidemija kuge. Grad je postao pakao, na tisuće je ljudi umiralo u strašnim uvjetima. Isusovci su bili na prvoj crti u pružanju pomoći zaraženima te ni Alojzije nije bio iznimka. On, plemić, kucao je na vrata tražeći milostinju imajući u mislima i u srcu moto „Kao i drugi“. Jednoga je dana ugledao napuštenoga čovjeka oboljeloga od gube, stavio ga na svoja leđa i ponio u bolnicu. Sâm je Alojzije već bio bolestan i možda je upravo ta posljednja gesta hrabrosti i velikodušnosti pogoršala njegovo stanje. Vrlo brzo je taj bogati mladić, koji nije Isusu okrenuo leđa nego ga je slijedio, preminuo u 24. godini života, 21. lipnja 1591. godine. Papa Benedikt XIII. proglasio ga je svetim 1729. godine. 


Izvor: Vatican News - sc; aa

Foto: By Roman School, 18th century - http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2014/old-master-paintings-n09161/lot.114.html, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33195352

Radio Marija

00:30 Ne brinite se tjeskobno – tema: Korizma koja rješava brige; ur. i vod.: Ante Belić
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Žalosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Beate Prkačin

Iz dubine, Gospodine, vapijem tebi: Gospodine, čuj glas moj!Neka pazi uho tvoje na glas moga vapaja! Ako se, Gospodine, grijeha budeš spominjao,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.