hostija euharistija klanjanje 2 pixabay

Sveti Otac primio je u audijenciju u ponedjeljak, 19. lipnja članove Organizacijskog odbora koji se pripremaju za nadolazeći Nacionalni euharistijski kongres u Sjedinjenim Američkim Državama, te ih potaknuo da nastave svojim naporima pridonositi oživljavanju vjere i ljubavi prema svetoj Euharistiji.

Potičem vas da i dalje ulažete napore kako biste doprinijeli oživljavanju vjere i ljubavi prema svetoj Euharistiji, izvoru i vrhuncu kršćanskog života.

Tim je riječima papa Franjo izrazio zahvalnost članovima Organizacijskog odbora za rad kojim promiču ljubav prema Euharistiji, pripremajući se za nadolazeći Nacionalni euharistijski kongres u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uistinu, Euharistija je Božji odgovor na najdublju glad ljudskog srca, glad za autentičnim životom jer u Euharistiji je sam Krist među nama, on nas hrani, tješi i podupire na našem putu, rekao je Sveti Otac.

Nažalost, danas među katoličkim vjernicima ima onih, požalio se Papa, koji vjeruju da je Euharistija više simbol nego stvarnost Gospodinove prisutnosti i ljubavi.

Papa je u svojim primjedbama izrazio zabrinutost da se euharistijsko klanjanje sve više gubi i da se moramo boriti protiv tog trenda. Također je rekao da trebamo cijeniti starije osobe koje su često odbačene, ali koje svojim iskustvom, mudrošću, molitvom i predanošću daju lijep i snažan primjer narodu.

Osjećaj strahopoštovanja pred Gospodinovim darom samoga sebe

Papa Franjo je napomenuo da se pravo značenje Euharistije treba staviti u prvi plan.

Nadam se da će Nacionalni euharistijski kongres nadahnuti katolike diljem Sjedinjenih Američkih Država da iznova otkriju osjećaj čuđenja i strahopoštovanja pred Gospodinovim velikim darom samoga sebe.

Sveti je Otac izrazio želju da Kongres treba potaknuti vjernike da provodu vrijeme s Gospodinom slaveći svetu misu, te ih jednako potaknuti na osobnu molitvu i klanjanje pred Presvetim.

Ne mogu ne spomenuti, rekao je Papa, potrebu njegovanja svećeničkih zvanja, jer kako je rekao sveti Ivan Pavao II., „bez svećeništva nema Euharistije“.

Svećenici su dužni slaviti svetu Euharistiju, istaknuo je rimski biskup.


Susret s Gospodinom koji je dao sve za nas

Papa je istaknuo vjerovanje da će Kongres biti prigoda da se vjernici sa još većim žarom obvežu biti misionarskim učenicima Gospodina Isusa u svijetu.

U Euharistiji se susrećemo s Gospodinom koji je dao sve za nas, koji se žrtvovao da bi nam darovao život, koji nas je ljubio do kraja. Postajemo vjerodostojni svjedoci radosti i preobražavajuće ljepote Evanđelja tek kada prepoznamo da ljubav koju slavimo u tom sakramentu ne možemo zadržati za sebe, već ju trebamo dijeliti sa svima.

Zbog toga nas, rekao je papa Franjo, Tijelo Kristovo potiče na snažnu i predanu ljubav prema bližnjemu, osobito prema onima koji pate ili su u potrebi.


Značajan trenutak u životu Crkve u SAD-u

Obraćajući se okupljenima na današnjoj audijenciji u Vatikanu, Sveti je Otac priznao da Nacionalni euharistijski kongres označava značajan trenutak u životu Katoličke Crkve u Sjedinjenim Američkim Državama.

Neka sve što činite, napomenuo je Papa, bude prigoda milosti za svakoga od vas, neka Gospodin svojom prisutnošću među vama ponovno probudi nadu i donese plodove vašem narodu.

Papa Franjo zaključio je obraćanje povjerivši ih zagovoru Blažene Djevice Marije, zajamčivši svoje molitve njima, njihovim obiteljima i mjesnoj Crkvi. Udijelio im je svoj blagoslov te ih zamolio da se i oni mole za njega.

 


Izvor: Vatican news

Foto: Pixabay

 

Radio Marija

00:30 Franjina ekonomija - tema: Socijalni nauk Crkve; gošća: doc. dr. sc. Marijana Kompes; ur. i vod.: Katarina Bukša
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Slavna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića - II. dan

VELIKA DEVETNICA U ČAST SLUGE BOŽJEGA OCA ANTE GABRIĆA »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« 20. - 28. veljače 2024.   2. DAN IZ KALKUTE U HAZARIBAGH Bilo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.