biblija naslovno

Papa Franjo primio je 8. svibnja članove kongregacije spiritanaca, povodom 175. obljetnice njezina ponovnog uspostavljanja, te ih potaknuo da nastave sa svojom misijom evangeliziranja siromašnih i prihvate misije tamo kamo nitko ne želi ići. Osim toga, istaknuvši hitne izazove interkulturalizma i inkluzije, kazao im je da svaku osobu gledaju očima Isusa, koji želi susresti svakoga

Prije svega naviještajte evanđelje. Jer još i danas, u svijetu u kojemu je izazov interkulturalizma i inkluzije živ i hitan, unutar Crkve i izvan nje, mnogo je muškaraca i žena koji još uvijek trebaju evanđelje. I to ne samo u takozvanim 'misijskim zemljama' nego i na starom i umornom Zapadu – istaknuo je papa Franjo susrevši se sa spiritancima, članovima Kongregacije Duha Svetoga pod zaštitom Bezgrješnoga Srca Blažene Djevice Marije, ustanovljene, štoviše, ponovno uspostavljene spajanjem dvaju redovničkih zajednica: Kongregacije Duha Svetoga (ustanovljene 1703.) i Družbe Presvetoga srca Marijina (ustanovljene 1841.). Sveti je Otac danas, u Apostolskoj palači, primio članove kongregacije upravo povodom 175. obljetnice njezina „ponovnog ustanovljenja“.

Početci kongregacije

Papa Franjo se posebno osvrnuo na povijest prvoga ustanovljenja i na bitne vrijednosti na kojima se temelji karizma spiritanaca: hrabrost, otvorenost i predanost djelovanju Duha kako bi učinio nešto novo. Spomenuo se stoga lika Claude-Françoisa Poullart des Placa, vrlo mladoga đakona, utemeljitelja Kongregacije Duha Svetoga koji se, potaknut Duhom, zajedno s dvanaest kolega iz sjemeništa hrabro upustio u neočekivanu pustolovinu.

Unatoč tomu što je mogao je biti dobar svećenik iz bogate obitelji, odrekao se perspektive mirne budućnosti u svrhu misije koju tek treba otkriti, izlažući se žrtvama, nerazumijevanju i protivljenju, s vrlo krhkim zdravljem koje ga je odvelo u ranu smrt, čak i prije nego što je mogao vidjeti ostvarenje svojega sna – napomenuo je Papa.

Mnogo je bilo nepredviđenih događaja, mnogo prepreka, ali njegova poslušnost djelovanju Duha sve je pretvarala u hrabro 'da', zahvaljujući kojemu je Bog svaki put započinjao nešto novo u njemu, a po njemu i u drugima. U svoj onoj braći koja nastavljaju njegovo djelo, spremni odgovoriti na nove znakove vremena, dakle u služenju siromašnim sjemeništarcima, pučkim misijama, naviještanju ad gentes u raznim dijelovima svijeta, ne dopuštajući da ih zastraši ni vjerski progon koji je pokrenula Francuska revolucija.

Ujedinjene snage

Lijepa je to i bogata povijest – primijetio je rimski biskup prisjetivši se još jednog posebnog trenutka: drugoga utemeljenja, 1848. godine, odnosno sjedinjenja s Družbom Presvetoga srca Marijina, koju je ustanovio François Libermann. U to je vrijeme bilo potrebno prevladati strah i ljubomoru – napomenuo je – ali braća tih dviju obitelji prihvaćaju izazov, ujedinjujući svoje snage i dijeleći ono što imaju u novom početku. Nakon više od stoljeća i pol vide se plodovi, počevši od raširene prisutnosti kongregacije u 60 zemalja na pet kontinenata, s oko 2600 redovnika i sudjelovanje brojnih laika.

Zahvaljujući vašoj spremnosti za promjene i vašoj ustrajnosti, ostali ste vjerni duhu svojih početaka: evangelizirati siromašne, prihvatiti misije tamo kamo nitko ne želi ići, davati prednost služenju najnapuštenijima, poštovati narode i kulture, formirati lokalni kler i laike za cjeloviti ljudski razvoj, i sve to u bratstvu i jednostavnom životu te ustrajnosti u molitvi.

Molitva, hrabrost, unutarnja sloboda

Udaljujući se od unaprijed pripremljenoga teksta, Papa je posebno istaknuo molitvu. Važno je moliti, ne zanemariti molitvu, i to ne samo formalnu molitvu… Molite ozbiljno! – potaknuo je Sveti Otac. Jednako je važno ne odreći se hrabrosti i unutarnje slobode, koje valja njegovati i učiniti živim obilježjem njihova apostolata, posebno u ovom svijetu kojemu je toliko potreban evanđeoski navještaj.

Gledajte svakoga očima Isusa koji želi susresti svakoga – svakoga! Nemojte to zaboraviti, sve, sve, svakoga!, približavajući se posebno siromašnima, dodirujući ih rukama i upirući svoj pogled u njihov.

Dopustite da vas Duh vodi

Posljednja preporuka koju je Sveti Otac dao prisutnim misionarima jest da se prepuste vodstvu svježega i životnog daha Duha, pravog protagonista svake misije. Dopustite mu da vas prosvijetli, da vas usmjeri, gurne kamo želi, ne postavljajući uvjete, na isključujući nikoga, jer On zna što je potrebno u svakom dobu i u svakom trenutku – rekao je na kraju papa Franjo.

(Vatican News - sc; aa)

Radio Marija

05:40 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji; Molitva prije rada
06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za svibanj; Krunica - Radosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - III. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 3. DAN GOSPA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.