bazilika sv petra vatikan unsplash naslovna
 
Na marginama predstavljanja knjige na Sveučilištu LUMSA, Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin izrazio je „iznenađenje“ riječima ruskih i ukrajinskih visokih dužnosnika koji su rekli da nisu upoznati s vatikanskom mirovnom inicijativom koju je Papa spomenuo u intervjuu u zrakoplovu na povratku iz Budimpešte.

Ponavljajući neumorni apel pape Franje da se prekine sukob u Ukrajini, kardinal Pietro Parolin rekao je da je glavni prioritet pokušati „pronaći točke dogovora i stati na kraj ovom masakru koji snažno pogađa Ukrajinu, ali ima i značajne implikacije za Rusiju“.

Kardinal Parolin, koji je nakon predstavljanja knjige o don Toninu Bellu na Sveučilištu LUMSA u Rimu, upitan od strana medija, odgovorio je jednom novinaru koji se prisjetio Papinih riječi tijekom povratka u Vatikan nakon trodnevnog apostolskog posjeta Mađarskoj u nedjelju navečer.

„Spreman sam učiniti sve što je potrebno. Također, misija je trenutno u tijeku, ali još nije javna. Kad bude javno, govorit ću o tome“, rekao je Papa.

Naknadno su odgovorili dužnosnici vlade Moskve i vlade Kijiva rekavši da nisu upoznati s tom inicijativom Svete Stolice, niti su imali bilo kakvu konkretnu komunikaciju.

Iznenađen reakcijom

„Papa je rekao da će postojati misija koja će biti objavljena kada bude javna, i ja to ponavljam“, rekao je kardinal Parolin, dodavši da neće ulaziti u detalje.

Također je izrazio „iznenađenje“ reakcijom Rusije i Ukrajine jer su - kako je rekao - „prema mojim saznanjima, obje strane bile upoznate.

„Koliko ja znam, oni znaju“, nastavio je Papin državni tajnik, napomenuvši da „usred labirinta birokracije može se dogoditi da komunikacije ne stignu tamo gdje bi trebale“.

Osobna tumačenja na stranu, ponovio je: „Znam da su obje strane obaviještene“.

Kardinal Parolin je također odgovorio na pitanje o nazočnosti ruskog pravoslavnog metropolita na redovnoj općoj audijenciji u srijedu u Vatikanu te ju je ocijenio nevezanom.

Rekao je da činjenica da je volokolamski metropolit Antonij, voditelj Odjela za vanjske crkvene poslove Moskovskog patrijarhata, nakon audijencije pozdravio Papu, „nema nikakve veze“ s tom misijom.

Susret „spada u normalnu komunikaciju koja postoji“ i s voditeljima vatikanskih dikasterija Rimske kurije, objasnio je kardinal.

Prekid vatre

Komentirajući stalne borbe i nedavni napad bespilotnim letjelicama na Kremlj, koji je izazvao međusobne optužbe Rusije i Ukrajine za terorizam, kardinal je rekao: „Sva ratna djela, osobito ako služe stvaranju još jače neprijateljske klime, sigurno ne donose skori mir“.

„Ne znam postoje li danas uvjeti za prekid vatre. Nadajmo se... Vjerujem da bi i ova inicijativa - ako je bude - od strane Svete Stolice trebala ići u tom smjeru“, objasnio je te izrazio želju da se postigne prekid borbi i započne mirovni proces.

 


Izvor: Vatican News – sc; am

Foto: Unsplash

Radio Marija

22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.