latin america unsplash naslovna

Papa Franjo je u četvrtak, 4. svibnja, primio u audijenciju članove Organizacije katoličkih sveučilišta Latinske Amerike i Kariba, koje je potaknuo da budu 'katolički', u smislu 'univerzalni', pozorni na radosti i boli ljudi. Potrebni su nam umovi, srca, ruke, koji su na razini panorame stvarnosti, a ne skučenosti ideologije. Žalosno je vidjeti intelektualce s osakaćenom inteligencijom.

Nejednakosti, društvene i gospodarske krize, ideološke i političke polarizacije, kulturna isključenost, bogati koji postaju sve bogatiji i siromašni koji su sve siromašniji – problemi su koje je papa Franjo istaknuo primivši u audijenciju članove Organizacije katoličkih sveučilišta Latinske Amerike i Kariba, poznatije pod kraticom ODUCAL, koju je u Čileu osnovao nadbiskup Alfredo Silva Santiago. U ovom ju trenutku čini 115 sveučilišta, a predstavlja milijun i pol studenata, više od 110.000 profesora i više od 5000 akademskih programa. Papa je istaknuo te 'rane' kako bi opisao probleme koji danas izobličuju lice „voljene Latinske Amerike“, kontinenta na kojemu, kako se čini, vlada kaos, ali – kako je rekao – Bog upravo s njega crpi svoja najljepša i najkreativnija djela.

Siromaštvo i nejednakosti

Organizacija katoličkih sveučilišta čvrsto je i razgranato tijelo čiji su glavni ciljevi pridonijeti oblikovanju javnih politika koje se odnose na obrazovanje, i to na nacionalnoj, i ponajviše na nadnacionalnoj razini – podsjetio je Papa u dugom govoru održanom na španjolskom jeziku. Sveti je Otac potaknuo na obnavljanje te obveze danas, pred siromaštvima i nejednakostima koji obilježavaju Latinsku Ameriku, a koji su – kako je rekao – problem koji postaje sve veći umjesto da se smanjuje.

Čini se da pandemija i njezine posljedice, zaoštreni opći kontekst na političkom, gospodarskom i vojnom području, kao i ideološka polarizacija, zatvaraju vrata razvojnim naporima i čežnji za oslobođenjem.

'Katolički' um

Glavna zadaća mreže kao što je ODUCAL jest pridonijeti oblikovanju katoličkih umova, sposobnih ne promatrati samo predmet vlastitoga interesa.

Iznimno precizan i fokusiran pogled može postati nepomičan, fiksiran i isključiv. Ima preciznost radara, ali gubi panoramu. Biti „katolički“ znači imati široko viđenje otajstva Krista i svijeta, otajstva muškarca i žene. Potrebni su nam umovi, srca, ruke na razini panorame stvarnosti, a ne skučenosti ideologije.

Bogati sve bogatiji, siromašni sve siromašniji

S „katoličkim“ umom, srcem i rukama moguće je odlučno pridonijeti liječenju bolnih rana koje vrijeđaju našu voljenu Latinsku Ameriku, u kojoj bogati postaju sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji.

Održavajte vatru koju je Bog zapalio u Latinskoj Americi…

Globalni obrazovni pakt

U tom će procesu pomoći Globalni obrazovni pakt, koji je pokrenuo sâm Sveti Otac. Brojna sveučilišta koja koordinira Organizacija katoličkih sveučilišta Latinske Amerike i Kariba promovirala su i promoviraju ideje i projekte nadahnute tom inicijativom. Papa Franjo je izrazio zadovoljstvo zbog toga. Molim vas, nastavite – potaknuo je – Vjerujem da Pakt - ne samo obrazovni nego i kulturni - značajno pridonosi onomu što se zove 'treće poslanje sveučilišta'.

Katoličko sveučilište treba biti misionarsko, odnosno s vratima otvorenima prema van, budući da je poslanje nadahnuće, poticaj, napor i nagrada cijele Crkve. Možda je poslanje sveučilišta obrazovati društvene pjesnike, muškarce i žene koji, nakon što su dobro naučili gramatiku i vokabular čovječanstva, imaju zanos, imaju iskru koja omogućuje zamisliti i nepoznato. Nemojte zaboraviti taj izraz: formirati društvene pjesnike.

Istraživanje kao misija

Misija je, u akademskom svijetu, također istraživanje koje provode istraživači misionarskoga uma i srca. Misionar napušta domovinu svojih uvjerenja i navika, odlazeći prema neistraženim mjestima – objasnio je Papa. Poznaje evanđelje, ali ne zna koje će plodove donijeti u toj tuđini. Upravo ga napetost između poznavanja i nepoznavanja gura naprijed i štiti od umišljenosti da sve zna. On zna, i dopušta da ga iznenadi ono što će upoznati.

Isto tako istraživač, ako ne bude voljan izići i naučiti, odreći će se tko zna kojega divnog znanja, osakaćujući vlastitu inteligenciju. Vrlo je tužno susresti intelektualce, muškarce i žene velike inteligencije, ali s osakaćenom inteligencijom – istaknuo je papa Franjo.

 


Izvor: Vatican News - sc; aa

Foto: Unsplash

Radio Marija

05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji; Molitva prije rada
06:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - III. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 3. DAN GOSPA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.