U podnevnom nagovoru prije molitve Kraljice neba papa Franjo se osvrnuo na odlomak iz Evanđelja koji govori o susretu Uskrsloga s učenicima iz Emausa. Istaknuo je kako je važno navečer svakoga dana razmisliti o našem životu s Isusom, kroz ispit savjesti, otvarajući svoje srce bez zaštite, kako bi se i ono što se čini napornim i gubitničkim pokazalo u drugačijem svjetlu

U podnevnom nagovoru prije molitve Kraljice neba danas, 23. travnja 2023., na treću vazmenu nedjelju, papa Franjo se, pred mnoštvom okupljenim na Trgu svetoga Petra, osvrnuo na odlomak iz Evanđelja koji govori o susretu učenika, tužnih i potištenih zbog Učiteljeve smrti, s Isusom koji im se pridružuje, ali ga oni ne prepoznaju (Lc 24,13-35). Potiče ih, kako nam govori Sveto pismo, da ponovno razmotre događaje te im tako pomaže protumačiti činjenice na drugačiji način, u svjetlu Božje riječi.

Važno je razmotriti svoj život s Isusom

Suočeni s onim što nam se svakodnevno događa, sa zbunjenošću i usamljenošću u kojima se možemo naći, tražiti i osjećati Isusovu prisutnost ublažava razočaranja i brige, te vraća nadu.

Evanđelje nas današnje liturgije potiče da sve to ispripovjedimo Isusu, iskreno, bez straha da ćemo mu smetati, bez straha da ćemo reći pogrešne stvari, ne stideći se zbog toga što nam je teško shvatiti. Gospodin je sretan kad mu se otvorimo; samo nas tako može uzeti za ruku, pratiti nas i učiniti da se u našem srcu ponovno probudi plamen (usp. r. 32). Tada smo i mi, poput učenika iz Emausa, pozvani zadržati se s njim da, kad padne večer, On ostane s nama (usp. r. 29).

Svakodnevni ispit savjesti

Sveti je Otac predložio metodu, u kojoj se, osim toga, prepoznaje njegova ignacijevska duhovnost: svake večeri posvetiti nekoliko trenutaka kratkom ispitu savjesti. Riječ je o tomu da mu otvorimo svoje srce, stavljajući pred njega osobe, odluke, strahove, padove i nade, kako bismo postupno naučili gledati stvari drugim očima.

Pred Kristovom ljubavlju i ono što se čini napornim i gubitničkim može se pokazati u drugačijem svjetlu: križ koji je teško zagrliti, odlučiti oprostiti pretrpljenu uvredu, ne uzvratiti drugom osvetom, umor od rada, iskrenost koja nas je mnogo stajala, kušnje obiteljskog života, moći će nam se prikazati u novom svjetlu, u svjetlu Raspetoga i Uskrsloga, koji zna svaki pad učiniti korakom naprijed.

Ukloniti svaku barijeru

Ali da bismo to učinili, važno je ukloniti barijere – rekao je rimski biskup te objasnio – valja izdvojiti vrijeme i prostor za Isusa, ne skrivati ništa od njega, donijeti mu naše bijede, dopustiti da nas njegova istina rani, pustiti da nam srce treperi na dah njegove Riječi.

Možemo započeti danas, posvećujući večeras nekoliko trenutaka molitvi u kojoj ćemo se upitati: kakav je bio moj dan? Koji su to njegovi, možda skriveni, biseri na kojima mu trebam zahvaliti? Je li bilo malo ljubavi u onome što sam radio? Koje padove, žalosti, sumnje i strahove donijeti Isusu da mi On otvori nove putove, da me podigne i ohrabri?

Marijo, mudra Djevice, pomozi nam prepoznati Isusa koji ide s nama i razmotriti pred njim svaki dan svojega života – rekao je na kraju papa Franjo.

(Vatican News - ap; aa)

Radio Marija

23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba
23:15 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
23:20 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.