papa franjo mađarska zastava featured

S motom „Krist je naša budućnost“ papa Franjo putuje u Mađarsku kako bi se približio mađarskim vjernicima. To označava Papin 41. apostolski posjet inozemstvu, nakon što je slavio završnu misu 2021. na 52. međunarodnom euharistijskom kongresu, rekao je novinarima Matteo Bruni, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, ističući da se to putovanje održava dok se Europa suočava s migracijskom i humanitarnom krizom i ratom u Ukrajini koji prelazi granice.

Papa Franjo sljedećeg tjedna kreće na svoje 41. apostolsko putovanje u inozemstvo u srednjoeuropsku državu Mađarsku, iako to nije prvi put da je Sveti Otac u glavnom gradu Mađarske nakon što je predvodio završnu misu 52. međunarodnog euharistijskog kongresa, podsjetio je u petak, 21. travnja na konferenciji za novinare Matteo Bruni, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, na kojoj je predstavio pojedinosti o skorom posjetu.

S motom „Krist je naša budućnost“ Sveti Otac krenut će u svoj trodnevni pohod većinskom kršćanskom narodu, istaknuo je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, iako će ovoga puta Papina poruka nade odjeknuti na novi način jer rat u Ukrajini izaziva sve veću patnju na sjeveroistočnoj granici Mađarske.

Od početka rata u Ukrajini više od milijun izbjeglica prešlo je preko Mađarske u Europu, gdje im je pružena potrebna pomoć.

Putovanje u Mađarsku označava drugo apostolsko putovanje 2023., nakon Papinog putovanja u afričke zemlje Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan početkom ove godine.

Papa sveti Ivan Pavao II. posjetio je Mađarsku dva puta, 1991. i 1996., nakon pada Berlinskog zida, podsjetio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Održao obećanje

Čak i ako se neki pitaju zašto se Sveti Otac ponovno vraća u istu zemlju po drugi put unutar samo dvije godine, razlika je u činjenici da je 2021. ondje sudjelovao na 52. međunarodnom euharistijskom kongresu koji je okupio vjernike iz više od 83 zemlje, dok ovoga se puta Papa vraća kako bi posjetio mjesnu Crkvu i narod u zemlji, što nije bila situacija kada je ostao samo nekoliko sati u Budimpešti na Kongresu, prije svog apostolskog putovanja u Slovačku.

Sveti je Otac na svom povratku iz Slovačke za Rim 2021. izrazio želju da posjeti Mađarsku na dulje vrijeme.

„Papa Franjo održava svoje obećanje narodu Mađarske da će se ponovno vratiti“, podsjetio je Matteo Bruni.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice prezentirao je cijeli program Apostolskog putovanja, istaknuvši da će Papa održati šest govora, uključujući svoju homiliju i molitvu Kraljice neba, te će govoriti na talijanskom jeziku.

Program

Među vrhuncima programa Apostolskog putovanja bit će susret s migrantima i siromašnima, susret s slijepom djecom i djecom s invaliditetom, te susreti s civilnim vlastima i diplomatskim zborom, svećenstvom, mladima.

Sveti Otac slavit će misu za mađarske vjernike, izmoliti s vjernicima marijansku molitvu Kraljice neba, te će imati uobičajeni privatni susret sa svojom subraćom isusovcima.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice najavio je da će se 29. travnja održati i susret s grkokatoličkom zajednicom.

Svetost u Mađarskoj

Cijeli posjet odvijat će se u Budimpešti, uz napomenu da je Mađarska dala nekoliko svetaca, od kojih su mnogi bili plemićkog podrijetla, a potom posvetili svoje živote brizi za bolesne i siromašne.

Razumijevanje primjera svetosti u mađarskoj povijesti, primijetio je ravnatelj Bruni, omogućit će onima koji slijede Put Svetog Oca „upoznati i razumjeti naše odredište“.

Blizina stradalnicima iz rata

Kao što je uobičajeno, vatikanski dužnosnici koji putuju sa Svetim Ocem bit će Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin; tajnik za odnose s državama i multilateralnim organizacijama, nadbiskup Paul Richard Gallagher; zamjenik za opće poslove u Državnom tajništvu, nadbiskup Edgar Peña Parra; prefekt Dikasterija za istočne Crkve, nadbiskup Claudio Gugerotti; prefekt Dikasterija za biskupe, nadbiskup Robert Francis Prevost; prefekt Dikasterija za komunikacije Paolo Ruffini.

Nazočnost prefekta Dikasterija za istočne Crkve, istaknuo je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, želi ponuditi dodatnu podršku onima koji pate u neposrednoj blizini.

Apostolsko putovanje odvija se u vremenu rata u Europi te humanitarnoj i migracijskoj krizi koja je zahvatila svijet.

Ravnatelj Bruni je napomenuo da će među temama koje će Papa istaknuti biti bliska patnja i apel za mir.

Mađarska vlada donijela je mjere za olakšavanje sudjelovanja u Papinom posjetu, uključujući besplatan prijevoz za one koji sudjeluju na događanjima.

Mučenici i svjedočanstvo kršćanstva

Povijest je kršćanstva u Mađarskoj starija od tisuću godina, datira od vremena svetog Stjepana, mađarskog kralja, ali je narod dugo živio pod komunističkim režimom i Hladnim ratom. Zahvaljujući svjedočenju mučenika i skrivenoj Crkvi, i dalje je snažna.

Prema običaju, predviđeno je da će Sveti Otac održati kratku konferenciju za novinare na povratnom letu prema Rimu.


Izvor: Vatican News – dcl; am

Foto: Cathopic

Radio Marija

04:30 Schönstatt - to sam ja! - tema: S Gospom Hodočasnicom na putu k Bogu Ocu; gost: p. Christoph Horn, duhovnik Hrvatske Schönsattske obitelji; ur. i vod.: Nada Pribanić
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - III. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 3. DAN GOSPA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.