Papa Franjo osvrnuo se na značenje patnje u obraćanju članovima Papinske biblijske komisije u četvrtak, 20. travnja rekavši da Biblija daje odgovor na pitanje bolesti i patnje koji nije ni utopijski ni fatalistički
Pred patnjom i boli, ljudska bića se mogu ili povući u sebe „do točke očaja ili pobune“, ili je pozdraviti „kao priliku za rast i razlučivanje onoga što je stvarno važno u životu, do susreta s Bogom“.

Potonji je, rekao je papa Franjo u četvrtak, „vizija vjere koju nalazimo u Svetom pismu“.

Sveti je Otac svoje razmišljanje iznio obraćajući se članovima Papinske biblijske komisije koja na kraju godišnje plenarne skupštine, ove godine proučava tematiku „bolesti i patnje u Bibliji“.

Isusova ozdravljenja znak su Božje blizine


Papa je primijetio da se u Starom zavjetu oni koji pate neprestano obraćaju Bogu u svojoj nevolji, dok je u Novom zavjetu Isusovo djelovanje obilježeno dubokom brigom za bolesne i patnike, otkrivajući Božju „ljubav, oprost i milosrđe te njegovo stalno traženje grešnog, izgubljenog i ranjenog čovjeka“.

Mnoga čudesna iscjeljenja koja Isus izvodi znak su da je „Bog pohodio svoj narod i da se približilo Kraljevstvo nebesko“, rekao je papa Franjo, objašnjavajući da Isusovo poistovjećivanje sa nemoćnima kulminira u Njegovoj muci i smrti, „tako da Kristov križ postaje najistaknutiji znak Božje solidarnosti s nama i ujedno mogućnost da mu se pridružimo u djelu spasenja“.

Patnja koja nije ni utopijska ni fatalistička


Sveti Otac je rekao da biblijski pogled na patnju nije ni „utopijski“ niti „fatalistički“. Umjesto toga, „biblijski čovjek osjeća se pozvanim suočiti s univerzalnim stanjem boli kao mjestom susreta s blizinom i suosjećanjem Boga, dobrog Oca, koji s beskrajnim milosrđem preuzima brigu o svojim ranjenim stvorenjima da ih iscijeli, podigne gore i spasi ih“.

U Kristu se, nastavio je rimski biskup, „čak i patnja pretvara u ljubav“, s nadom u konačno uskrsnuće i spasenje.

Ljudska i kršćanska solidarnost

Naposljetku, kazao je papa Franjo, patnja nas uči živjeti ljudsku i kršćansku solidarnost prema Božjem „stilu“: blizini, suosjećanju i nježnosti. Spomenuvši prispodobu o milosrdnom Samarijancu, podsjetio je prisutne članove Komisije da briga za druge u njihovoj boli nije „neobvezni izbor“ za ljudska bića, već „neophodan uvjet“ - ne samo za njihov rast kao pojedinca, već i za „izgradnju uključivog društva koje je istinski okrenuto ka općem dobru.“

Papa je svoje obraćanje zaključio osobnom zahvalom i ohrabrenjem članovima Papinske biblijske komisije za njihovo djelovanje, podsjećajući ih da će njihov rad nastaviti rasti „što više budu znali kako osobno prihvatiti otajstvo utjelovljenja u svom životu vjere“.

(Vatican News – cw; am)

Radio Marija

07:00 Sveta misa - prijenos iz samostana ss. Karmelićanki Božanskog Srca Isusova na Vrhovcu
07:30 Molitva - Jutarnja
07:40 Glazba
08:00 Svetac dana - sv. Beda Časni

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - VI. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 6. DAN MISAO NA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.