papa franjo naslovno

 

Primivši u Vatikanu izaslanstvo Instituta za međunarodne studije iz Salamanke Papa je istaknuo da trebamo nastaviti napredovati na putu mira; ljubav, bratstvo i istinski humanizam koji se rađa iz vjere pobjeđuju mržnju, odbacivanje i brutalnost
 

Pred strahotama rata ono što se čini porazom i razlogom za sramotu može se, poput sablazni križa, pretvoriti u pobjedu. Čak i kada se čini da u sukobu mržnja pobjeđuje nad ljubavi, valja donijeti rješenja, ujediniti volju, dajući tako vlastiti prinos izgradnji mira – rekao je papa Franjo primivši danas prijepodne izaslanstvo Instituta za međunarodne studije  (EIIS) iz Salamanke.

Mir je bitno dobro

Izrazivši radost zbog toga što ponovno može primiti te znanstvenike i istraživače, Sveti je Otac podsjetio da je grad čiji je on biskup oduvijek mjesto susreta. Stoga se u govoru usredotočio na važnost mira, na činjenicu da nadilazi ono što je moguće postići samo ljudskim sredstvima te da je on univerzalna vrijednost, bitno dobro za ljude svih vremena. Mir koji se ne može ograničiti samo na logiku moći.

Taj mir ne samo da nadilazi ono što možemo postići samo ljudskim sredstvima, nego također traži od nas da se on ne temelji jednostavno na ravnoteži snaga ili na ušutkavanju pravednih zahtjeva slabijih. Ipak, mir među ljudima bitno je dobro za koje trebamo gorljivo raditi i žarko moliti Boga.

Citirajući encikliku 'Fratelli tutti', Papa je ponovno istaknuo da je rat neuspjeh politike i čovječanstva, sramotna predaja, poraz pred silama zla.

U potrazi za mirom nema odmora

Rimski je biskup potom podsjetio kako su prošlo stoljeće obilježila dva svjetska sukoba, i ovaj sadašnji – dodao je – koji je svjetski rat. Osim toga, ponovno je upozorio na pretjerane izdatke za proizvodnju oružja, čiji je potencijal sve veći, sposoban uništiti čitave gradove.

Ako pomislimo da je najvažniji proračun proizvodnja oružja, a sa samo jednom godinom bez njegove proizvodnje riješio bi se problem gladi u cijelom svijetu. (…) I ako pomislimo da je danas tehnika oružja došla do te mjere da se samo jednom bombom može uništiti cijeli grad poput ovoga, što možemo očekivati? Idemo u tom smjeru, ali čini se da se to ne shvaća. Zbog toga borba za razumijevanje među ljudima i za mir treba biti neumorna, ne možemo si u tomu dopustiti godišnji odmor.

Molitva i rad za nadvladavanje rata

Papa Franjo je potom uputio snažan apel savjesti svakog čovjeka, da se ne osjeća poraženim pred strahotama rata. Neuspjeh sukoba tako može postati „životna lekcija“; rat je strašan, ali nas vodi do izazova da se zauzimamo kako bi ljubav pobijedila mržnju, bratstvo odbacivanje, a istinski humanizam okrutnost.

Rat je strašan. Ipak, ne smijemo odustati, iz tog se pepela može roditi nešto novo, u tom neuspjehu možemo pronaći životnu lekciju. Ono što se čini kao poraz i razlog za sramotu može se, poput sablazni križa, pretvoriti u pobjedu. Kako? Ako svojom molitvom i svojim radom uspijemo dati rješenja, ujediniti volju, posvjedočiti da ljubav, bratstvo i istinski humanizam koji se rađa iz vjere, pobjeđuju mržnju, odbacivanje i okrutnost.

Institut za međunarodne studije u Salamanki

Europski institut za međunarodne studije (EIIS) centar je za istraživanje i formaciju o međunarodnim odnosima čiji je rad usmjeren na diplomaciju, globalno upravljanje, održivi razvoj i gospodarski rast. EIIS svojim studentima pruža cjelovito obrazovanje s vrijednostima i načelima koji će im trebati u njihovu profesionalnom životu, uvijek u vidiku društvene odgovornosti. Ta ustanova, osim toga, nudi neovisni forum za dijalog među međunarodnim organizacijama, ministarstvima vanjskih poslova i akademskim institucijama, učinkovito podupirući razvoj uzajamno korisnih rješenja.

(Vatican News - ada; aa)

Radio Marija

20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 "ZVUCI SRCA" - KONCERT UŽIVO; poslušajte zbor mladih "Izvor" iz župe sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.