DSC07663

U nedjelju, 16. listopada 2022. požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je Župu sv. Marije Magdalene u Bebrini i predvodio slavlje blagoslova obnovljene župne kuće. U ime okupljenih vjernika u dvorištu župne kuće župnik Marko Čubelić uputio je pozdrav biskupu Antunu, prikazavši tijek njezine obnove po fazama i zahvalivši mu za novčanu pomoć Požeške biskupije, za dolazak u župu i predvođenje slavlja njezina blagoslova. U ime župljana biskupa je pozdravila Ivana Ruda a Lucija Crnac i Sara Grgić odjevene u narodnu nošnju predale su mu cvijeće. Biskup Antun zahvalio je župniku Marku i predstavnicama župljana na izrazima dobrodošlice, očitujući radost što nam ovim slavljem Isus Krist još jednom svjedoči da nismo sami na našem počesto teškom životnom putu, jer nas on trajno prati svojom prisutnošću po obećanju: »Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime i ja sam među njima«. Kazao je kako će njihova lijepa lica suncem obasjana postati još ljepša kad im on u svetoj misi obasja duše svojom božanskom svjetlošću. Dodao je kako mu u ovom trenutku u misli naviru svi oni župljani koji su od davnine prolazili kroz ovu staru župnu kuću, i u susretima sa župnikom razgovarali o svojim životnim poteškoćama i mukama, ali još više o brizi za svoju dušu, koja je po tim susretima bila ohrabrena čvršćom upućenošću na Boga, a njihovo se zajedništvo sa župnikom i s Crkvom uvijek iznova obnavljalo. Istaknuo je da će i obnovljena župna kuća biti u službi spomenutog zajedništva, a njezin blagoslov pomoći da bude na njihovu duhovnu korist sve ono što će se u njoj zbivati. Blagoslovio je zatim vodu kojom je najprije poškropio nazočne vjernike, podsjetivši ih time da su po svetom krštenju postali živa građevina Isusove Crkve, a onda i zidove obnovljene župne kuće.

DSC07676

Potom su vjernici u procesiji krenuli prema župnoj crkvi gdje je biskup Antun predvodio svetu misu. U homiliji rekao je sudionicima slavlja da je idući prema crkvi u procesiji svoj pogled svratio na njihovu župnu crkvu i njezin zvonik, koji se uzdiže usred njihova naselja. Prepoznao je kako iz njega na svoj način zrači ponos njihovih prethodnika što pripadaju Isusovoj Crkvi u svojoj župi, te je sve nazočne pozvao da i oni budu takvi, naglasivši kako je biti član Crkve mnogo više od pripadnosti bilo kojoj ljudskoj organizaciji. Podsjetio je sudionike slavlja da je Crkva živi Isus Krist prisutan među nama, koji želi u nama i s nama ostvariti svoje djelo spasenja, i potaknuo ih riječima koje je u ulomku drugog čitanja apostol Pavao uputio svom učeniku Timoteju, da žive od Božje riječi, i da već ovdje na zemlji tako budu sjedinjeni s Isusom Kristom, te uzmognu s njime biti proslavljen u vječnosti. Pozvao ih je da i oni poput svojih vjernih i ponosnih predaka neprestano tragaju za Božjom moćnom riječju, i na taj način ne dopuste da postanu žrtvama nemoćnih, počesto zločestih i pokvarenih ljudskih govora kojima su svakodnevno putem medija i na druge načine izloženi u svom životnom okruženju. Napomenuo je kako im naviještena misna čitanja svjedoče da je molitva osobito učinkovit način očitovanja njihove pripadnosti Bogu, Isusu Kristu i njegovoj Crkvi. Ustvrdio je da molitva nije samo naš ljudski govor Bogu, nego ponajprije naša šutnja pred Bogom, osluškivanje Boga, slušanje i razmatranje njegove riječi, te promatranje svog života njegovim božanskim pogledom. Molitva je sredstvo koje nas uvodi u Božju stvarnost, u svijet njegovih mogućnosti, te mi kroz osluškivanje Božje riječi koja je „bogoduha“, puna Duha Svetoga, postajemo mudri ljudi, kako sv. Pavao uvjerava Timoteja u spomenutom čitanju. Napomenuvši kako je mudrost koja se stječe slušanjem i vršenjem Božje riječi nešto mnogo veće i dragocjenije od ljudske pameti i znanja koja se postiže obrazovanjem, ustvrdio je da je mudrost sastavnica srca koje se susrelo sa samim Bogom i njegovim djelom u Isusu Kristu, i koje se ponaša i živi u skladu s poticajima njegova Duha.

DSC07689

Polazeći od naviještenog prvog čitanja iz Knjige izlaska, u kojem sveti pisac prikazuje kako su Izraelci, idući pustinjom prema obećanoj zemlji, putem nailazili na neprijateljska plemena, među kojima i Amalećane, s kojima su ulazili u oružane sukobe, biskup je naglasio da ratovi ne mogu riješiti prijeporna pitanja među ljudima i narodima, kako nam svjedoči i trenutni rat u Ukrajini. Oni nas strovaljuju u stanje gubitništva u kojem toliki nedužni ljudi stradavaju, gubeći ljudsko dostojanstvo, pa i sam život. Ustvrdio je da je molitva moćnija od bilo kojeg oružja, kako nam to spomenuti ulomak prikazuje slikom Mojsija koji u molitvi na brdu drži uzdignute ruke prema Bogu, pomažući da njegov narod pobjeđuje. A čim mu klonu ruke, narod postaje gubitnik. Povijesno nas iskustvo uvjerava da se Božje pobjede događaju ondje, onoliko i onako, kako u molitvi postoje ruke uzdignute i srce otvoreno prema Bogu, da ga on može zahvatiti snagom svoje ljubavi. Upravo se to dogodilo u Isusu Kristu, koji je svojim nemoćnim rukama uzdignutima i pribijenima na križ pobijedio ljudsku zloću koja ga je osudila na smrt, a svojim uskrsnućem u snazi Duha Svetoga pobijedio i samu smrt. Stoga, tkogod s njime ima uzdignute ruke i srce Bogu, taj s njime i pobjeđuje, ustvrdio je biskup, pozvavši nazočne da se i na ovom slavlju još jedanput opredijele na njegovu pobjedničku stranu. Izrazio je želju da bebrinska Župa, kao i sve druge župe u Požeškoj biskupiji ne budu tek neke nemoćne ljudske organizacije, nego zajedništvo otvorenog srca do srca koje vjeruje Bogu i kroz svakodnevnu molitvu doziva Božju blizinu i njegovu moć u osobne, obiteljske i narodne nemoći, i tako na najbolji način žive svoje postojanje u ovom povijesnom trenutku. Poželio je da i oni poput svojih predaka budu vjerni Isusu Kristu, nastojeći jedni druge prihvaćati s poštovanjem, jedni drugima pomagati da budu što više Božji, jer su stvoreni na božansku mjeru punine njegove ljubavi za kojom čezne njihovo nemirno srce, kako je govorila zaštitnica naše požeške Katedrale sv. Terezija Avilska, čiju smo svetkovinu jučer proslavili. Riječima spomenute svetice: »Nada te turbe, sólo Dios basta« – »Neka te ništa ne plaši, samo je Bog dostatan« – pozvao je sudionike slavlja da se uspnu do Svetičine visine i bistrine duše, i iskuse kako im samo Bog može ispuniti čežnje srca i učiniti ih istinski sretnima, jer on nas je za sebe stvorio i po svojim mjerilima srce nam skrojio. Potaknuo ih je da svakodnevno u srcu ponavljaju spomenute Terezijine riječi i da se ničega ne plaše. Poželio im je da budu blagoslovljeni na tom duhovnom putu u suradnji sa svojim župnikom, izgrađujući zajedništvo u kojem će se već ovdje na zemlji u svojoj župi osjećati kao u kući Očevoj, zaključio je biskup.

DSC07689

Na svršetku misnog slavlja zahvalio je župniku Marku i njegovim suradnicima za strpljivost kojom su zahtjevni pothvat obnove župne kuće priveli kraju, kao i svima onima koji su dali svoj doprinos, te ih je pozvao da i nadalje s njime surađuju u vršenju njegova svećeničkog poslanja. Zahvalio je brojnim ministrantima za njihovo služenje oltaru, a pjevačima za pjevanje. Svim pak sudionicima poručio je da će s ovog slavlja u srcu ponijeti snagu vjere koju su očitovali i uključiti ih u svoju molitvu, preporučivši se u njihove molitve.

DSC07724

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - Antonia Salzano Acutis: „Tajna moga sina“ – Carlo Acutis, očima svoje majke
04:00 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.