Papa Franjo 1

 

Papa: Digitalni mediji, snažno sredstvo za promicanje mira


U poruci sudionicima svjetskog kongresa SIGNIS-a, koji će se održati od 15. do 18. kolovoza u Seoulu, papa Franjo je istaknuo da internetske stranice medija katkada postaju mjesta toksičnosti, govora mržnje i lažnih vijesti; stoga je potrebno pomoći mladima rabiti ih s kritičkim osjećajem, razlikujući istinu od laži, dobro od zla, te cijeneći važnost rada za pravednost, društvenu slogu i poštovanje zajedničkoga doma
U danima obilježenim novim žarištima nasilja i agresije, valja promicati mir i u digitalnom svijetu koji je često mjesto toksičnosti, govora mržnje i lažnih vijesti. To je poslanje koje treba ostvariti u virtualnom svijetu, koji ima snažan odjek u današnjoj stvarnosti koju papa Franjo, u posebnoj poruci, povjerava sudionicima Svjetskoga kongresa SIGNIS-a, svjetske katoličke udruge za komunikaciju. Skup je na programu od 15. do 18. kolovoza u Seoulu, u Južnoj Koreji, zemlji – kako piše Papa u poruci na engleskom jeziku – čija povijest evangelizacije pokazuje snagu tiskane riječi i bitnu ulogu vjernika laika u širenju evanđelja. Sveti Otac tu spominje zemaljski život svetoga Andrije Kima i drugova, korejskih mučenika, prije 200 godina; neka vas njihov život – poželio je – potvrdi u vašem zauzimanju u širenju evanđelja Isusa Krista jezikom suvremenih sredstava za komunikaciju.

Digitalni mediji, snažno sredstvo dijaloga i zajedništva


To nije obveza koju se može podcijeniti – napominje Papa – Revolucija digitalnih medija posljednjih desetljeća pokazala se moćnim sredstvom za promicanje zajedništva i dijaloga unutar naše ljudske obitelji. Naime, tijekom mjeseci blokade zbog pandemije jasno smo vidjeli kako nas digitalni mediji mogu povezati, i to ne samo širenjem bitnih informacija, nego i olakšavanjem samoće zbog izolacije i, u brojnim slučajevima, povezujući cijele obitelji i crkvene zajednice u molitvi i bogoslužju.

Ozbiljna etička pitanja


Istodobno, uporaba digitalnih medija, posebno društvenih, potaknula je niz ozbiljnih etičkih pitanja koja zahtijevaju mudru i pronicljivu procjenu komunikatorā i svih onih koji se bave autentičnošću i kvalitetom međuljudskih odnosa. Ponekad, naime, internetske stranice medija postaju mjesta toksičnosti, govora mržnje i lažnih vijesti – ističe papa Franjo, te to definira pravim izazovom s kojim se valja suočiti kroz obrazovanje za medije, medijsko umrežavanje katolika te suprotstavljanje lažima i dezinformacijama.

Obrazovanje mladih


Napori koje su komunikatori SIGNIS-a pozvani ostvariti dobivaju punu potporu pape Franje – kako sâm napominje, potičući ih da posebnu pozornost obrate na potrebu pomoći ljudima, osobito mladima, da razviju zdrav kritički osjećaj, učeći razlikovati istinu od laži, ispravno od pogrješnoga, dobro od zla, te cijeniti važnost rada za pravednost, društvenu slogu i poštovanje našega zajedničkog doma.

Digitalna uključenost


Rimski se biskup spomenuo i brojnih zajednica u našem svijetu koje ostaju isključene iz digitalnoga prostora. I za njih valja zasukati rukave – napominje – čineći digitalnu uključenost prioritetom kako bismo dali značajan prinos širenju kulture mira utemeljene na istini evanđelja.

Slušanje „uhom srca“


Na kraju dokumenta papa Franjo spominje svoju poruku za ovogodišnji Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, usredotočen na slušanje kao prvi i neizostavni sastojak dijaloga i dobre komunikacije. To slušanje – prema Papinim riječima – valja ostvariti „uhom srca“. Upravo taj „apostolat slušanja“ pripada katoličkim komunikatorima – piše Papa. Komunikacija, naime, nije samo profesija, nego služenje dijalogu i razumijevanju među pojedincima i širim zajednicama, u potrazi za mirnim i miroljubivim suživotom.

Sinodski hod


Slušanje je jednako tako bitno i za sinodski hod koji je cijela Crkva započela ovih godina. Stoga je želja pape Franje da se međusobno slušamo i rastemo u svijesti da sudjelujemo u zajedništvu koje nam prethodi i uključuje nas. Na taj način – ističe – bit će moguće oblikovati sve „simfoničniju“ Crkvu, čije se jedinstvo izražava u skladnoj i svetoj polifoniji.

(Vatican News - sc;aa)

Radio Marija

05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba
06:00 Kraljice Neba; Molitva prije rada
06:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.