cathopic 1486456030806396 min


U razgovoru za novinsku agenciju Reuters papa Franjo je kazao da poštuje odluku Vrhovnoga suda Sjedinjenih Američkih Država o pobačaju te ponovno osudio prekid trudnoće
Papa Franjo demantira da namjerava podnijeti ostavku (Nije mi to nikad palo na pamet. Za sada ne – kaže), te demantira glasine da boluje od raka. Osim toga, ponavlja svoju spremnost da otputuje u Rusiju i u Ukrajinu čim to bude moguće, možda u rujnu. Osim toga kaže da poštuje odluku Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država o prekidu trudnoće te ponovno odlučno osuđuje pobačaj. Rimski je biskup sve to rekao u dugom intervjuu koji je u subotu dao dopisniku Reutersa Philu Pullelli. Razgovor je trajao oko 90 minuta, a donosimo prvi sažetak s dijelom sadržaja koje je objavila agencija.

Glasine o ostavci


Kao što je poznato, prema različitim člancima i komentarima u medijima, neki nedavni ili tek planirani događaji (od konzistorija krajem kolovoza do posjeta L'Aquili gdje je pokopan Celestin V., koji je odstupio od službe 1294. godine) upućivali bi na Papinu namjeru da se odrekne papinstva. Ali papa Franjo je demantirao takvo tumačenje. Sve te slučajnosti navele su neke na pomisao da će se to dogoditi. Ali, nije mi to nikada palo na pamet. Ne za sada, doista – rekao je rimski biskup.

Istodobno je, kao što je to već učinio nekoliko puta, objasnio da se mogućnost ostavke uzima u obzir, osobito nakon odluke Benedikta XVI. 2013. godine, u slučaju da mu zdravlje onemogući nastavak njegove službe. Ali, na pitanje kada bi se to moglo dogoditi, odgovorio je: 'Ne znamo. Bog će to reći'.

Papino zdravlje


Što se tiče problema s koljenom, papa Franjo je govorio o odgođenom putovanju u Afriku i o potrebnim terapijama i odmoru. Rekao je da je zbog odluke o odgodi mnogo patio, ponajviše zato što je želio promicati mir i u Demokratskoj Republici Kongo i u Južnom Sudanu. Papa je – primijetio je novinar – upotrijebio štap kad je ulazio u sobu gdje se održao intervju, u prizemlju Doma svete Marte. Potom je iznio detalje o stanju svojega koljena, rekavši da je zadobio lagani prijelom kada je učinio pogrješan korak dok je ligament bio upaljen. Dobro sam, polako se oporavljam – dodao je, objašnjavajući da prijelom zarasta, uz pomoć laserske i magnetske terapije.

Papa Franjo je potom demantirao glasine da mu je dijagnosticiran rak prije godinu dana, kada je bio podvrgnut šestosatnoj operaciji uklanjanja dijela debeloga crijeva zbog divertikulitisa, uobičajenoga stanja kod starijih osoba. Operacija je bila vrlo uspješna – rekao je Papa te uz osmjeh dodao da mu nisu ništa rekli o navodnom raku, što je nazvao „dvorskim tračevima“. Potom je rekao da ne želi operaciju koljena jer je opća anestezija pri prošlogodišnjoj operaciji imala negativne nuspojave.

Papa želi ići u Moskvu i Kijiv


U intervjuu se potom razgovaralo o međunarodnim temama. Govoreći o stanju u Ukrajini, papa Franjo je istaknuo kontakte državnoga tajnika Pietra Parolina i ruskoga ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, o mogućem putovanju u Moskvu. Početni signali nisu bili dobri. Prvi se put o tom mogućem putovanju govorilo prije nekoliko mjeseci – rekao je Papa te pojasnio da je Moskva odgovorila da nije pravi trenutak. Ipak, dao je naslutiti da se sada nešto možda promijenilo.

Želio bih ići u Ukrajinu, a htio sam prije otići u Moskvu. Razmijenili smo poruke s tim u vezi, jer sam mislio da ako mi ruski Predsjednik omogući mali otvor kako bih služio miru… Sada je moguće da ću, nakon povratka iz Kanade, moći otići u Ukrajinu. Prvo što treba učiniti jest otići u Rusiju i pokušati pomoći na neki način, ali volio bih otići u oba glavna grada – rekao je Sveti Otac.

Može li se problem riješiti pobačajem?


Na kraju, Papa se u razgovoru osvrnuo na odluku Vrhovnoga suda Sjedinjenih Američkih Država koji je poništio povijesnu presudu Roe protiv Wadea kojom je bilo utvrđeno pravo žene na pobačaj. Papa Franjo je rekao da poštuje odluku, ali da nema dovoljno informacija da bi o tomu govorio s pravnoga stajališta. Ali, također je snažno osudio pobačaj, uspoređujući ga – kao što je to već prije učinio mnogo puta – s unajmljivanjem ubojice. Pitam: je li legitimno, je li ispravno eliminirati ljudski život da bi se riješio problem? – rekao je Sveti Otac.

Novinar je Papu zamolio također da prokomentira raspravu koja je u tijeku u Sjedinjenim Američkim Državama, o mogućnosti da katolički političar koji se osobno protivi abortusu, ali koji podupire pravo drugih na izbor, primi pričest. Predsjednici Zastupničkoga doma Nancy Pelosi je, primjerice, nadbiskup San Francisca, njezine biskupije, zabranio primati euharistiju, ali ona se redovito pričešćuje u jednoj župi u Washingtonu, a prošloga je tjedna primila pričest od jednoga svećenika na misi koju je, u bazilici svetoga Petra, predvodio Papa.

Kada Crkva izgubi svoju pastoralnu narav, kada biskup izgubi svoju pastoralnu narav, to uzrokuje politički problem – rekao je papa Franjo te dodao – To je sve što mogu reći.

(Vatican News - aa)

Radio Marija

05:40 Glazba
06:00 Kraljice Neba; Molitva prije rada
06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.