Corpus Domini klanjanje Euharistija 1

Uz svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo predstavljamo dva mjesta u Zagrebu gdje je cjelodnevno ili trajno izložen Presveti Oltarski Sakrament.

Trajno klanjanje na Trnovčici

Trnovčica klanjanje 1

Foto: S euharistijskog slavlja otvorenja trajnog klanjanja u Trnovčici

Na blagdan Marije Majke Crkve, 6. lipnja 2022. godine, u Zagrebu je, nakon priprema koje je okupilo dovoljan broj klanjatelja, započelo trajno euharistijsko klanjanje u Kapeli trajnog klanjanja koja se nalazi u sklopu župne crkve Blažene Djevice Marije Majke Crkve na Trnovčici. Zagreb je tako postao 7. grad u Hrvatskoj koji ima neprekidno 24/7 otvorenu kapelu klanjanja.

Corpus Domini – najstarija crkva cjelodnevnog klanjanja

 Kapela Corpus Domini 1

U crkvi Corpus Domini, koja se nalazi na zagrebačkoj Trešnjevci (Mošćenička 3), adoracija je moguća svaki dan od 7 do 17 sati, a nekoliko puta u godini organizira se dvadeset i četiri sata u obliku takozvanog sveudiljnog klanjanja. Cjelodnevno klanjanje euharistijskom Spasitelju započelo je 1943. godine i stoga se može nazvati svetište trajnog klanjanja i svetište Euharistije.

Kratka povijest crkve Corpus Domini


Crkvu Corpus Domini zajedno s kućom podiglo je “Društvo sveudiljnog klanjanja Presvetom oltarskom sakramentu (POS)” 1941. godine uz široku podršku katolika grada Zagreba. Nakana osnivača je bila da to bude zavjetna crkva na spomen 13-stoljetnih veza između hrvatskog naroda i Svete Stolice. A to se i ostvarilo u “Svetoj godini 1940-41”, kad se obilježavalo 13 stoljeća krštenja Hrvata.

Nacrt za kuću i crkvu dao je poznati slovenski arhitekt Jože Plečnik. Graditelj je bio Božidar Omerzo, a voditelj radova Julije Jamnitzky. Crkvu je posvetio 20. srpnja 1941. msgr. Josip Lach, a njezinom javnom otvorenju prisustvovao je i nadbiskup Alojzije Stepinac. Crkva je u sastavu doma “Božje Providnosti” koji je bio namijenjen odgoju djevojaka u obrtničkim zanimanjima.

3adsgashgadfshgadshashadssads
Prvu adoraciju – klanjanje započeo je nadbiskup Alojzije Stepinac 1. listopada, na prvi petak, 1943. godine. Bilo je to u jeku najžešćih bitaka II. svjetskog rata. Njegova je želja kao i želja njegovih nasljednika da svaki dan u ovu crkvu dolaze vjernici grada Zagreba i klanjaju se euharistijskom Spasitelju. I to da mu se zahvaljuju i daju zadovoljštinu te mole njegovo milosrđe za grad Zagreb i za Crkvu u Hrvatskoj i u svijetu.

Poslije II. svjetskog rata i dolaskom komunista na vlast u dom su došle sestre Pohoda Marijina, koje od 1. rujna 1947. ovdje žive kontemplativnim životom, održavaju crkvu i drže redovnu adoraciju.

Corpus Domini klanjanje Euharistija 5
Unutrašnjost crkve

Unutrašnjost crkve Corpus Domini izuzetno je bogata i privlačna. Uređena je prema stilu umjetničke škole iz Beurona (Beuroner Kunstschule). Nacrt za freske dala je benediktinka Gertrudis Dold, učenica voditelja beuronske škole Desideriusa Lenza, benediktinca slikara. Freske je izradio slikar Dragutin Maraković, a pomagao je slikar Anton Mezdjić.

Radove unutarnjeg uređenja crkve vodila je akad. kiparica Mila Wood, koja je i sama izradila nacrte za ambone, pričesnu ogradu i medaljone svetaca a kasnije i kipove Srca Isusova i Marijina.

Corpus Domini klanjanje Euharistija 7
Darovatelji

Budući da je crkva Corpus Domini zavjetna crkva, u njezinu unutarnjem uređenju sudjelovalo je mnogo dobrotvora od kojih ističemo papu Pia XII. (oltarne freske), Milku Trninu (medaljon sv. Josipa), kanonika Stjepana Korenića (oltar od grčkog mramora), pomoćnog zagrebačkog biskupa Salis-Seewisa (ispovjedaonica), zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca (željezna vrata), a za Uskrs 2000. godine postavljen je i novi oltar kojeg je darovao zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U novije vrijeme, točnije 1. listopada 1998. podignut je novi euharistijski križ ispred crkve. Križ je podignut na spomen dolaska pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku kao i na spomen proglašenja blaženim Alojzija Stepinca, a sve u vidu iščekivanje Velikog jubileja i euharistijske 2000. godine.

Corpus Domini klanjanje Euharistija 9
Poruke simbola na freskama


Freske u apsidi predstavljaju osnovnu poruku crkve Corpus Domini: a to je presveta Euharistija, kruh anđeoski, sunce i kruh našega života. Za njom čezne duša kao košuta za izvor vodom (Ps 42,2). Na vrhu stoji pashalni Jaganjac pred pobjedničkim znakom križa, koji je zaokružen sunčanim krugom. Iz Božjeg i Jaganjčeva prijestolja izvire rijeka života, s obje strane su stabla života u liku trsova (Otk 22, 1).

Freske u lađi nose likove četiriju anđela koji predstavljaju liturgijsku godinu. Svaki anđeo je simbol jednog godišnjeg doba: proljeće sa ružama i ljiljanima, ljeto: žito sa hostijom, jesen: grožđe s kaležom i zima: masline s vrčem. Žito, grožđe i masline materijalna su osnovna sakramenata euharistije, svetog reda i bolesničkog pomazanja. Cvijeće je simbol nadnaravnih milosti i kreposti.

Uz sliku Bogorodice na desnoj strani su dva anđela preko čijih se ruku uzdiže sveta žrtva kao miomirisni tamjan (Otk 8,4).

Više o crkvi Corpus Domini možete saznati na web stranici corpusdomini.hr.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Izvor: zg-nadbiskupija

Radio Marija

10:30 Poticaji Stjepana Kranjčića – gošća: dr. sc. Tanja Baran; vod.: p. Stjepan Fridl
11:15 Glazba
11:35 Splitska panorama - ur. i vod.: Zdravka Andrijašević
11:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.