1 P3710535

Župa Materinstva Blažene Djevice Marije sa splitskih Brda proslavila je istoimenu župnu svetkovinu u nedjelju 10. listopada. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, a u koncelebraciji su bili župnik don Darko Matijević i don Nikola Šakić. Na misi je pjevao župni zbor.

„Blažena Djevica Marija je u svom srcu pristala na Božji naum, rodila je Krista – Onoga po kojem mi postajemo sinovi i kćeri Oca nebeskoga. Marija djeluje suprotno od kralja Ahaza za kojeg smo čuli kako, iako ugrožen opasnošću, odbija Boga. Ahaz ne želi Božju pomoć zbog svoje samodostatnosti i umišljenosti“, kazao je mons. Barišić u uvodnom dijelu homilije, dodavši kako i vjernicima prijeti „Ahazov mentalitet“. „Ako smo usmjereni samo na sebe i svoje potrebe, vjerujući pri tome da smo najpametniji i najsposobniji, postat ćemo zatvoreni prema Bogu i bližnjima – roditeljima. Marija, čije majčinstvo danas slavimo, nas kroz svoj hvalospjev 'Veliča' uči kako možemo nadvladati navedene opasnosti. Uči nas da je put poniznosti i duhovnog siromaštva autentični način nasljedovanja Njezina Sina“, nastavio je.

Kazavši kako nam „Gospodin u najvećem trenutku svoje patnje i boli – na križu – daruje Mariju za našu Majku“, mons. Barišić je pojasnio da se Kristova ljubav prema vlastitoj Majci ne vodi kriterijima ovoga svijeta, poručivši: „Isus nije najprije htio osigurati siguran ovozemaljski smještaj za Mariju. Da je to želio, prvo bi se obratio Ivanu te bi mu zapovjedio da Mariji osigura siguran dom. Isus, iako izmučen, misli na nas i zato se obraća najprije Mariji darujući joj za sinove sve svoje učenike. U toj svojoj duhovnoj oporuci Krist želi da Njegovi učenici postanu sposobni, uz Marijinu pomoć, ići Njegovim putem kroz sve poteškoće svijeta“.

Nadbiskup je rekao i da suvremeno društvo može napredovati u svojoj humanosti samo ako majke postavi u središte svoga zauzimanja. „Majka je izraz i svjedočanstvo svih vrednota koje su potrebne za normalan život. Nju odlikuju besplatnost, darovanost i strpljenje. Ona je ona koja nosi osobni križ i križ cijele obitelji. Okuplja obitelj oko zajedničkog stola u trenucima razdora i podjela. Majka je blagoslov koji je darovan svakom pojedincu“, konstatirao je.

Pozvao je i sve nazočne majke da izgrađuju, poput svoje duhovne majke, odnos s Bogom kako bi svojoj djeci mogle postati autentični primjer kršćanskog života. „Najveća opasnost za gubitak našega vjerskog identiteta je udaljenost majki – i cijele obitelji – od Boga. Naša kršćanska kultura će propasti ako majke ne budu ukorijenjene u Božju riječ jer su one pozvane tu riječ donositi vlastitoj djeci“, dodao je.

Čestitavši župljanima njihovu župnu svetkovinu, mons. Barišić ih je pozvao da molitvom prate sinodalni hod naše Nadbiskupije koji započinje, u subotu 16. listopada, svetom misom u crkvi Svete Obitelji u Solinu.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik je zahvalio Ocu nadbiskupu na poticajnim riječima te svima koji su doprinijeli proslavi župne svetkovine. Župa se za proslavu pripremala trodnevnicom, a danas je slavljena još jedna svečana sveta misa koju je u 12 sati predslavio don Marko Trogrlić.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

 

Radio Marija

10:30 Sedma u Duhu i s duhom – emsiija učenika VII. opće gimnazije u Zagrebu; ur. i vod.: Tihana Arbanas
11:15 Glazba
11:35 Virovitička panorama - ur. i vod.: Božidar Biondić
11:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.