61 cq5dam.thumbnail.cropped.1000.563


Misom slavljenom u nacionalnom svetištu u Šaštínu, na svetkovinu Blažene Djevice Marije od sedam žalosti, zaštitnice Slovačke, papa Franjo je završio apostolsko putovanje u toj zemlji. Vjeru se ne može svesti na šećer koji život čini lakšim. Pred Isusom ne možemo ostati mlaki, s nogom u dvije cipele – rekao je Papa te potaknuo vjernike da uvijek budu u hodu. Kada se Crkva zaustavi, razboli se
Papa Franjo se danas poslijepodne, oko 15 sati i 20 minuta, vratio u Rim, na kraju apostolskoga putovanja u Budimpeštu, gdje je sudjelovao na zatvaranju Međunarodnoga euharistijskog kongresa i u Slovačku u kojoj se zadržao četiri dana posjetivši Bratislavu, Prešov, Košice i Šaštín. Zadnji događaj, kojim je završilo njegovo 34. apostolsko putovanje bila je misa u nacionalnom svetištu u Šaštínu. Upravo je Djevici Mariji koja se u slovačkoj tradiciji slavi kao Gospa od sedam žalosti, papa Franjo povjerio sudbinu Slovačke i njezina naroda.

Slovačkoj su potrebni proroci
Slovačkoj su danas potrebni proroci – rekao je Papa u propovijedi obraćajući se okupljenim vjernicima. To ne znači da trebaju biti neprijateljski raspoloženi prema svijetu, nego imaju biti znak proturječja u svijetu, kršćani koji znaju svojim životom pokazati ljepotu evanđelja. Kršćani koji uspostavljaju dijalog tamo gdje su stajališta čvrsta; koji daju da blista bratski život tamo gdje u društvu često ima podjela i gdje vlada neprijateljsko raspoloženje; koji šire dobar miris prihvata i solidarnosti, tamo gdje često prevladavaju osobna i zajednička sebičnost; koji štite i čuvaju život tamo gdje vlada logika smrti.

Marija – model vjere „u hodu“
Usredotočivši se na Mariju, papa Franjo je rekao da je ona model vjere koja ima tri obilježja: hod, proroštvo i suosjećanje. Marijina je vjera, vjera koja kreće na put. Čitav je Gospin život hod iza Sina Isusa, kao prva učenica, sve do Križa. Gospa je model vjere slovačkog naroda; vjere koja kreće, uvijek potaknuta jednostavnom i iskrenom pobožnošću, uvijek na hodočašću u traženju Gospodina. Hodeći ćete svladati napast statične vjere koja se zadovoljava nekim obredom ili starom tradicijom. Vi, naprotiv, iziđite iz sebe, ponesite u naprtnjači radosti i boli, i učinite od svojega života hodočašće ljubavi prema Bogu i braći – potaknuo je Papa.

Vjeru se ne može „svesti na šećer“
Marijina je vjera i proročka. Samim je svojim životom djevojka iz Nazareta proroštvo Božjega djela u povijesti, njegova milosrdnog djelovanja koje ruši logike svijeta, uzdižući ponizne i ponizujući ohole. Izraelsko proroštvo svoj vrhunac ima u Mariji, jer ona u utrobi nosi Riječ Božju koja je postala tijelo Isus. Nemojmo zaboraviti: vjeru se ne može svesti na šećer koji život čini slađim – napomenuo je Papa. Isus je znak proturječja. Došao je donijeti svjetlost tamo gdje je tama, otkrivajući tmine i primoravajući ih na predaju. Zbog toga se tmine uvijek bore protiv Njega – rekao je te napomenuo – Tko prihvati Krista i otvori mu se, vraća se u život; tko ga odbije, zatvara se u mrak i upropaštava sam sebe. Pred Isusom se ne može ostati mlaki, s 'nogom u dvije cipele'. Prihvatiti ga znači dopustiti da On otkrije moja proturječja, moje idole, utjecaj zla; i da on za mene postaje uskrsnuće, Onaj koji me uvijek podiže, koji me uzima za ruku i daje mi da počnem iznova.

Pod križem
Na kraju, Marija je simbol suosjećanja. Ona, koja se nazvala službenicom Gospodnjom, na Kalvariji je proživjela nesnosnu bol. Ipak, ona jednostavno ostaje pod križem. Ne bježi, ne pokušava se spasiti, ne rabi ljudske vještine i duhovne anestetike kako bi izbjegla bol. To je dokaz suosjećanja – ostati pod križem. Ostati lica oblivena suzama, ali s vjerom onoga tko zna da Bog u njezinu Sinu preobražava žalost i pobjeđuje smrt.

I mi se, gledajući Žalosnu Gospu, otvaramo vjeri koja postaje suosjećanje, koja postaje dijeljenje života s onim tko je ranjen, tko trpi i tko je prisiljen nositi na leđima teške križeve – istaknuo je Papa. Vjeri koja ne ostaje apstraktna, nego nam daje da uđemo u tijelo i čini nas solidarnima s onima koji su u potrebi. Ta vjera, ponizno i bez galame, natapa spasenjem brazde povijesti – rekao je papa Franjo te upravio Bogu molitvu da očuva u slovačkom narodu čuđenje i zahvalnost za dar vjere.

 

(Vatican News - aa)

Radio Marija

00:03 Glazba
00:30 Ne brinite se tjeskobno – tema: Korizma koja rješava brige; ur. i vod.: Ante Belić
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Beate Prkačin

Iz dubine, Gospodine, vapijem tebi: Gospodine, čuj glas moj!Neka pazi uho tvoje na glas moga vapaja! Ako se, Gospodine, grijeha budeš spominjao,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.