cathopic 1516718165600632
Uvijek u žurbi, zaokupljeni s tisuću stvari, ne pronalazimo vrijeme da zastanemo i poslušamo one koji nam se obraćaju. U podnevnom nagovoru prve nedjelje u rujnu papa Franjo se osvrnuo na ozdravljenje gluhoga mucavca o kojemu govori Markovo Evanđelje. Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja molio je za afganistanski narod, te za stanovništvo Sjedinjenih Američkih Država pogođeno uraganom
'Effatà', 'Otvori se'! U podnevnom nagovoru održanomu s prozora Apostolske palače, papa Franjo se osvrnuo na odlomak iz Markova Evanđelja koji govori o ozdravljenju gluhoga mucavca te istaknuo važnost šutnje i slušanja. Događaj iz Evanđelja ističe potrebu za dvostrukim ozdravljenjem: onim od bolesti i tjelesne patnje, te onim o kojemu je Papa danas govorio, a to je ozdravljenje srca.

Unatoč tomu što su Isusa zamolili da samo stavi ruku na gluhoga mucavca, Isus ga uzima nasamo te čini posebnu gestu i, upravljajući pogled u nebo, ozdravlja ga. Čini to zato – objasnio je Papa – jer stanje te osobe ima posebnu simboličku vrijednost i ima nešto za reći svima nama. Riječ je o gluhoći. Taj čovjek nije mogao govoriti jer nije mogao čuti.

Upravo što se tiče velike važnosti slušanja, Papa je upozorio na opasnost da postanemo nedostupni, neosjetljivi na sve i gluhi čak i pred djecom, mladima, starijim osobama i mnogima kojima nisu toliko potrebne riječi i propovijedi, nego im je potrebno da ih netko sasluša. Razmislimo o životu u obitelji; koliko puta se govori prije nego što se posluša drugoga, ponavljajući uvijek iste refrene! – primijetio je te izrazio zabrinutost za čovječanstvo koje se zatvara u prividnu samostalnost u kojoj je na kraju izolirano od Boga, a često i od bližnjega.

Svi imamo uši, ali često ne uspijevamo slušati. Postoji, naime, unutarnja gluhoća; ali, danas možemo moliti Isusa da ju dotakne i ozdravi. Ona je gora od one tjelesne, jer je to gluhoća srca. U žurbi, zaokupljeni s tisuću stvari koje moramo reći i učiniti, ne nalazimo vremena da zastanemo i poslušamo one koji nam se obraćaju – primijetio je Papa te potaknuo sve vjernike, a posebno svećenike da slušaju narod, da ne žure nego da poslušaju ljude i vide kako im mogu pomoći.

I u Evanđelju, kada Isusa pitaju koja je prva zapovijed, on odgovara: „Slušaj, Izraele“. Isto vrijedi s Gospodinom. Dobro činimo kada ga obasipamo zahtjevima, ali bolje bismo učinili kad bismo ga prije svega saslušali. Isus je Riječ; ako se ne zaustavimo kako bismo ga saslušali, proći će dalje. Slušanje je također – nastavio je Papa – glavni put za ponovno povezivanje niti prekinutoga dijaloga. Obnova dijaloga često ne prolazi kroz riječi nego kroz šutnju, kroz neopiranje, kroz ponovno strpljivo slušanje drugoga, njegovih napora, onoga što nosi u sebi. Ozdravljenje srca započinje slušanjem – istaknuo je Papa.

Na kraju je napomenuo da stanje duhovnoga zdravlja svake osobe ovisi o vremenu koje posvećuje evanđelju. Evo lijeka – kazao je – svakoga dana malo šutnje i slušanja, pokoja beskorisna riječ manje i nekoliko Božjih riječi više. Osjetimo upravljenu nama, kao na dan krštenja, Isusovu riječ 'Effatà', 'Otvori se'! Isuse, želim se otvoriti tvojoj Riječi (…) Izliječi moje srce od zatvorenosti, žurbe i nestrpljenja. Neka nam Djevica Marija, otvorena za slušanje Riječi koja je u njoj postala tijelo, pomogne svakoga dana slušati njezina Sina u evanđelju, i našu braću i sestre raspoloživim, strpljivim i pozornim srcem – rekao je papa Franjo.

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja Papa je spomenuo franjevca biskupa Mamerta Esquiúa, koji je jučer u Argentini proglašen blaženim, te molio za afganistanski narod, kako bi svi Afganistanci: oni u domovini, oni u tranzitu, kao i oni u zemljama koje su ih primile, živjeli dostojanstveno, u miru i bratstvu s bližnjima. Sveti je Otac, osim toga, zajamčio svoje molitve za stanovništvo Sjedinjenih Američkih Država, prošlih dana pogođeno snažnim uraganom, te uputio posebne čestitke svoj braći i sestrama židovske vjeroispovijesti za židovsku Novu godinu 'Rosh Ha-Shanah', i za dva blagdana: Yom Kippur i Sukkot.

Spomenuvši putovanje u Budimpeštu, na koje će poći sljedeće nedjelje u prigodi završetka Međunarodnoga euharistijskog kongresa, te nastaviti svoje hodočašće u Slovačkoj, kazao je da će to biti dani obilježeni klanjanjem i molitvom u srcu Europe. Na kraju je podsjetio da je danas spomen svete Terezije iz Kolkate koja je za sve – kako je rekao – Majka Terezija, te uputio pozdrav svim Misionarkama ljubavi koje se u cijelom svijetu predano zauzimaju u često herojskoj službi.

(Vatican News - aa)

Radio Marija

09:00 Schönstatt - to sam ja! - ur. i vod.: Nada Pribanić
09:45 Glazba
10:30 Marulova kolijevka - tema: Epigrafički natpisi na iskopinama Salone (Izložba "Memento mori"); gost: Nino Švonja, kustos Epigrafičke zbirke Arheološkog muzeja Split; ur. i vod.: Zdravka Andrijašević
11:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.