MG 5685

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 2. rujna u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Predavanje na temu „Riječ Božja u župnoj zajednici“ održao je doc. dr. sc. fra Darko Tepert.

Na početku predavanja govoreći o apostolskoj pobudnici pape Benedikta XVI. Verbum Domini - Riječ Gospodnja, fra Darko je rekao kako papa u njoj donosi način pristupa Božjoj Riječi i tome kako tu Riječ treba tumačiti i prenositi vjernicima. „On osobito naglašava da tu Riječ treba prihvaćati i slušati na taj način da se čovjek preobrazi, da ta riječ čovjeka mijenja tako što on postaje dijete Božje i suobličen Kristu te na neki način predstavlja početak novog stvaranja. U toj pobudnici on govori i o Riječi Božjoj i njezinoj uporabi u liturgiji gdje Bog govori danas nama, tako da je to jedna aktualizirana Božja Riječ. Papa onda potiče sve pastire i dušobrižnike Crkve da djeluju tako da svi vjernici budu poučeni u razumijevanju dubokog smisla Riječi Božje koja se izlaže u liturgiji, pokazujući temeljena otajstva naše vjere. Tu se otprilike vide i koji su ti neki glavni smjerovi u kojima treba ići tumačenje Riječi Božje u Crkvi. Osim toga naglašava i ulogu Svetog pisma u sakramentima, osobito euharistiji. Sveto pismo koje je prisutno u lekcionarima, onim čitanjima koja imamo na Svetoj misi gdje je ta riječ i živa i djelotvorna jer je to sam Gospodin koji progovara“.

 MG 5702

 Fra Darko je istaknuo i važnost čitača Božje Riječi. „I kroz tu pouku čitača može se iskoristiti prilika u crkvi da se Božja Riječ približi vjernicima na jedan novi, kreativniji način. Naravno tu je i velika uloga propovijedi gdje se u euharistijskim slavljima tumači Božja Riječ i gdje to tumačenje treba krenuti od pročitanog, ali uvijek imati i primjere iz konkretnog života ljudi kojima se obraća“, rekao je predavač te dodao kako sve to treba proizlaziti iz svećenikovog osobnog razmatranja Božje Riječi.

 Osvrnuvši se u nastavku na pobudnicu pape Franje Evangelii Gaudium - Radost evanđelja, fra Darko je rekao kako papa u njoj donosi vrijednu misao. A propovijedi trebaju biti jednostavne, životne i takve da prepoznaju ljude i njima progovaraju kroz jednostavne slike i primjere koji dotiču svakodnevni život osobe. „Praktično je važno i danas sigurno omogućiti i promicati druženje s Božjom Riječi i to ne samo svećenika, redovnika i redovnica već svih vjernika. To je jedan od temelja naše vjere gdje upoznajemo Gospodina koji nam progovara, pa se to može činiti i kroz različite biblijske skupine gdje je izuzetno važno stvoriti jedno ozračje gdje će svatko biti slobodan prilikom promišljanja Riječi Božjoj. Treba znati da je svatko mišljenje o Rijeci Božjoj dobro i nema krivih promišljanja. Sigurno da u nekim okolnostima svećenik ili vjeroučitelj ima priliku protumačiti Božju Riječ, ali u biblijskoj skupini je važno da je svatko doživi na onaj način kako ona njemu progovara. Sigurno je i to da u susretu s Božjom Riječi uvijek dobro dođe neki savjet ili konkretna pomoć kako razumijevati neke tekstove, osobito starozavjetne koji su nam zbog jedne daleke kulture koja je postajala prije 2500 godina strani, drugačiji i teško razumljivi te je potrebno razumijeti tu kulturu i znati da Bog postupno odgaja čovjeka i dovodi ga do punine objave koju imamo u Kristu. Baš zbog toga treba i stari i novi zavjet čitati kroz prizmu Krista kojeg smo upoznali kao konačnu objavu Božju“, zaključio je fra Darko spomenuvši na kraju i franjevački projekt „E-duhovne vježbe“ koji koristeći nove tehnologije donosi Riječ Božju bilo gdje u svijetu putem maila ili aplikacije na pametnom telefonu.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je pozdravio nove članove sisačkog klera, ali i zahvalio na službi i doprinosu onima koji su otišli iz biskupije. Govoreći o nadolazećim događajima biskup je posebno pozvao sve okupljene na tradicionalno hodočašće u Zrin 11. rujna kao i na proslavu zaštitnika katedrale Uzvišenje sv. Križa 14. rujna. Biskup je najavio i nekoliko tribina te sjednicu Biskupijskog pastoralnog vijeća 18. rujna i biskupijsko hodočašće u Goru 25. rujna. 

 MG 5702

Svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Tako je voditeljica Ureda za kulturu izvijestila o poduzetim aktivnostima na započetim radovima hitne sanacije crkvi i župnih kuća nakon potresa istaknuvši kako je trenutno u mjere uključeno 30 objekata, od toga 25 crkvi, 2 župne kuće, 2 depoa i svećenički dom. Predsjednica Povjerenstva Sisačke biskupije za pomoć stradalima u potresu s. Smilja Čirko izvijestila je aktualnim programima Caritasa za pomoć stradalima od potresa. Istaknula je kako je trenutno u provedbi više programa, a između ostalog trenutno se za osobe starije životne dobi te osobe u nepovoljnom socijalnom položaju gradi trideset montažnih kuća. Isto tako individualno prema jačini stradanja njihovog doma pomaže se i obiteljima s petero i više djece, a provodi se i program psiho-socijalne pomoći. Na kraju povjerenik za mlade vlč. Marijan Štingl potaknuo je na sudjelovanje u novoj sezoni KML, a povjerenik za duhovna zvanja vlč. Damir Kunić na susrete ministranata u Lasini.

 

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

09:45 Glazba
10:30 Marulova kolijevka - tema: Epigrafički natpisi na iskopinama Salone (Izložba "Memento mori"); gost: Nino Švonja, kustos Epigrafičke zbirke Arheološkog muzeja Split; ur. i vod.: Zdravka Andrijašević
11:15 Glazba
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.