rosa mystica featured

Dikasterij za nauk vjere (DDF) objavio je odobrenje ukazanja Blažene Djevice Marije Pierini Gilli, talijanskoj vidjelici koja je primila ukazanja i poruke od Djevice Marije 1947. i 1966. godine, prenosi CNA.

Ukazanja su se dogodila u Montichiariju i Fontanelleu u Italiji, koji se nalaze u sjevernoj pokrajini zemlje Brescia. U pismu koje je papa Franjo odobrio i poslao biskupu Brescie 5. srpnja, kardinal Víctor Manuel Fernández naznačio je da “duhovni prijedlog koji proizlazi iz iskustava koje je ispričala Pierina Gilli u vezi s Maríom Rosom Mysticom ne sadrži teološke ili moralne elemente protivno nauku Crkve.

Pismo uključuje izvatke iz Gillijnih dnevnika u kojima ide u detalje opisujući ukazanja i uvide koje je dijelila Blažena Djevica. Fernández je rekao da Gillijini spisi “otkrivaju ponizno i ​​potpuno povjerenje u Marijino majčinsko djelovanje.”

pierina gilini minVidjelica Pierina Gilli (Foto: Wikimedia Commons)

Povijest ukazanja

Služeći kao medicinska sestra i postulantica za Služavke milosrđa u Montichiariju, Gilli je prvi put susrela Blaženu Djevicu dok se molila u bolničkoj kapeli u proljeće 1947. Kao što je Gilli opisala u svom dnevniku, Djevica Marija se pojavila u ljubičastoj haljini i bijeloj haljini veo s izrazom tuge i suza u očima. Pokazujući svoje srce probodeno s tri mača, Gospa je tražila molitvu, pokoru i žrtvu.

Ponovno se ukazavši Gilliji 13. srpnja 1947., Blažena Djevica Marija bila je odjevena u bijelo i umjesto tri mača u grudima, imala je tri ruže: bijelu, crvenu i žutu koje su simbolizirale duhove molitva, žrtva i pokora. Na Gillijino pitanje tko je ona, Gospa je odgovorila: “Ja sam Isusova majka i majka svih vas. Naš me Gospodin šalje da donesem novu marijansku pobožnost svim redovničkim redovima i ustanovama, muškim i ženskim, i svećenicima ovoga svijeta”.

Mistična ruža

Prema Gilliji, Gospa je nastavila sa željom da se “13. srpnja svake godine slavi u čast Mistične Ruže”. Gilli će kasnije prevesti ovaj izraz kao da je “Marija glavna učiteljica najdubljeg mističnog života i majka mističnog tijela Kristova – majka Crkve.”

Gospa će se Gilliji ukazati još pet puta 1947. godine, uključujući niz javnih ukazanja u studenom i prosincu te godine. U katedrali u Montichiariju 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća, Blažena Djevica je rekla Gilliji: “Želim biti poznata kao Mistična Ruža. Želja mi je da se svake godine 8. prosinca, točno u podne, slavi čas milosti za svijet.”

rosa mystica min

Kip Blažene Djevice Marije kao Mistične ruže u kapelici Montichiari-Fontanelle (Foto: Wikimedia Commons)

„Mnoge će se božanske i tjelesne milosti primiti ovom pobožnošću. Isus će poslati neizmjerno milosrđe ako dobri ljudi budu neprestano molili za svog grešnog brata,” nastavila je Gospa. “Gospodin još uvijek štiti dobre i zadržava veliku kaznu zbog mog zagovora. Uskoro će se prepoznati veličina ovog časa milosti.”

Ubrzo nakon ovih ukazanja i istraživanja biskupijskih crkvenih vlasti, Gilli se osamila u samostanu sestara Franjevki Presvetog Djeteta u Bresciji. Tek godinama kasnije, 1966., Blažena se Djevica ponovno ukazala Gilliji, u kojem je blagoslovila čudesni izvor u Fontanelleu, nazvan “Vrelo milosti”.

Gospa je tada zamolila Gilli da poljubi tlo gdje je izvirala voda i da ondje postavi raspelo kako bi „bolesnici i sva moja djeca, prije nego što zahvate ili piju vodu, mogli zamoliti oproštenje od mog božanskog Sina prekrasnim poljupcem ljubavi.”

 


Izvor: IKA; CNA; vatican.va

Foto: Wikimedia Commons; Pixabay

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.