svecenik

Pozivajući na milosrđe i nježnost, papa Franjo pohvalio je svete svećenike koji vjerno služe svojim stadima. Govoreći sudionicima Međunarodne konferencije o trajnoj formaciji svećenika u Vatikanu, istaknuo je tri ključa za formiranje kristolikih svećenika.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Dikasterija za kler u suradnji s Dikasterijem za evangelizaciju i onim za Istočne Crkve. U ime Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) BiH sudjeluje mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić te trojica svećenika iz Hrvatske: vlč. Mario Gerić; don Krešimir Mateša i vlč. Davor Senjan.

Sveti je Otac izrazio zahvalnost za sve što svećenici čine u službi svojih biskupija i domovina te istaknuo važnost milosrđa, osobito u ispovjedaonici, uvijek pokazujući neizmjernu Isusovu ljubav i nježnost Djevice Marije. Nadalje, istaknuo je tri točke: njegovanje radosti evanđelja, poticanje osjećaja da smo dio Božjeg naroda te živjeti „stvaralačko“ služenje.

Govoreći najprije o radosti evanđelja, Papa je naglasio da je to u srcu kršćanskog života. Dar prijateljstva s Gospodinom nas oslobađa od turobnosti individualizma i rizika života bez smisla, ljubavi i nade.„Radost evanđelja, Radosna vijest koja nas prati“, rekao je Papa, „upravo je ovo: Bog nas ljubi nježnom i milosrdnom ljubavlju“.

Stoga ta Bogom dana radost mora biti prikazana našim životom, naglasio je, pozivajući se na svoga prethodnika Pavla VI.: „trebamo biti svjedoci prije nego biti učitelji, svjedoci Božje ljubavi, jedine stvari koja je istinski važna“. „Potrebni su nam svećenici koji su potpuno ljudi, sposobni za zdrave odnose i zreli u suočavanju s izazovima službe“, istaknuo je, „kako bi utjeha Evanđelja bila mogla doći do Božjeg naroda kroz njihovu ljudskost preobraženu Isusovim Duhom. Nikada ne zaboravimo očovječujuću snagu Evanđelja!“

Pozivajući sudionike da njeguju osjećaj da su dio Božjeg naroda, Papa je poručio kako spoznaja da su dio vjernog naroda Božjeg ih čuva i podupire u naporima. Štoviše, rekao je, taj osjećaj „nas prati u pastoralnim brigama i čuva nas od opasnosti da se udaljimo od stvarnosti i osjećamo svemoćno". Papa je upozorio kako su te opasnosti „u korijenu svakog oblika zlostavljanja“. Svećenička formacija treba se oslanjati na doprinos Božjeg naroda, na uzajamnost i stalno međudjelovanje između različitih životnih situacija, zvanja, službi i karizmi. Pozvao je neka ne zaborave i na svećeničko bratstvo.

Govoreći na kraju o „stvaralačkom“ služenju, Papa je podsjetio da formacija kao služenje nije samo „prijenos nauka, nego također umijeće usredotočivanja na druge, ističući svu njihovu ljepotu i dobro što nose u sebi, rasvjetljavajući njihove darove, ali i njihove sjene, rane i želje“. Tako formiran svećenik, rekao je, stavit će se u službu Božjeg naroda, biti blizu ljudi i, poput Isusa na križu, „dragovoljno preuzeti odgovornost za sve", rekao je u svom govoru svećenicima iz cijeloga svijeta papa Franjo.

(Vatican News - ika)

Radio Marija

10:05 Vijesti iz Zagrebačke nadbiskupije
10:15 Glazba
10:30 Školski sat - predstavljamo OŠ Augusta Cesarca u Špišić Bukovici; gosti: ravnateljica Ivana Simeunović, učitelji i učenici škole; ur. i vod.: Božidar Biondić
11:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.