biblija nasl 1

Papa Franjo održao je homiliju u Bazilici sv. Petra u Vatikanu na misi na V. Nedjelju Božje riječi, koja ima za temu „Ostanite u mojoj riječi“, na Treću nedjelju kroz godinuPapa Franjo predvodio je 21. siječnja slavlje Nedjelje Božje riječi u Bazilici sv. Petra. Ovogodišnje geslo preuzeto je iz Evanđelja po svetom Ivanu: „Ostanite u mojoj Riječi“.

Papa je ustanovio taj dan kao pastoralnu inicijativu da pokaže važnost Božje riječi u svakodnevnom životu Crkve i naših zajednica, Riječi koja nije ograničena na knjigu, nego koja uvijek ostaje živa, konkretna i opipljivog znaka.

Sveti je Otac u homiliji osvrćući se na nedjeljno evanđelje, primijetio da kada je Isus pozvao prve učenike da ostave svoje ribarske mreže kako bi ga slijedili, Gospodinova riječ oslobodila snagu Duha Svetoga, snagu koja privlači ljude Bogu.

Ta nas Riječ privlači Bogu i zatim nas šalje drugima, objasnio je Papa, jer potiče naše srce i um da rastu, pokazujući nam nove i uzbudljive horizonte nade i ljubavi koje želimo dijeliti s drugima.

Misionari


Papa je objasnio kako i mi, na vlastitim obalama života gdje smo okupirani mrežama svakodnevnih zanimanja, trebamo čuti Gospodinov poziv da krenemo s Njim kao misionari, Božji glasnici i svjedoci svijeta koji se utapa u riječima, ali žedni same Riječi koju tako često ignoriramo.

Podsjećajući kako su sveci kroz stoljeća otvarali srca i umove Božjoj riječi, dopuštajući joj da ih dotakne i obnovi dušu Isusovim mirom i brigom za druge, Papa je rekao da i mi možemo biti dirnuti na sličan način ako prestanemo biti gluhi na Božju riječ.

Istaknuo je da je rizik za sve nas preplavljen svime što čujemo i dopuštamo da Božja riječ klizi preko nas, a da je stvarno ne čujemo, prihvatimo ili obradimo. Također, kad čitamo Božju riječ, trebamo moliti kao i čitati Sveto pismo, kako bi ono postalo dijalog između Boga i čitatelja. Podsjetio je da su dva ključna aspekta kršćanske molitve doista slušanje riječi i slavljenje Gospodina.

Tražeći novi život


Podsjetivši kako su učenici ostavili ribarske mreže kako bi slijedili Isusa, Papa je opisao njihovu odluku i hrabrost da ostave svoj stari život kako bi rasli u novom životu sa smislom ukorijenjenim u vjeri i prihvaćanju Božje ljubavi, životu usredotočenom na ono što je krajnje važno.

Slijedeći Gospodina


Opisujući primjer učenika, Papa je rekao kako nam njihov izbor pokazuje kako nas Kristova Riječ oslobađa od prošlih i sadašnjih tereta te nam pomaže da sazrijemo u istini i ljubavi, dajući nam novi život i nadu.

Papa je molio da se i mi s radošću vratimo izvorima vjere, koja se rađa iz slušanja Isusa, žive Božje riječi.

Čitajući Božju riječ


Sveti je Otac predložio da preispitamo vlastite živote i pogledamo koliko mjesta ostavljamo Božjoj riječi u svom životu. Sa svime što čitamo i konzumiramo, ostavljamo li mjesta za Bibliju?, upitao je okupljene. Imamo li Evanđelje u blizini, u džepovima i torbicama, na telefonu?

Potaknuo je sve da pročitaju barem jedno od četiri evanđelja, budući da mnogi to možda još nisu učinili.

Na kraju je Papa istaknuo da je Bog tvorac ljepote te je molio da dopustimo da nas osvoji ljepota koju Božja riječ unosi u naše živote.

Izvor: Vatican news

Radio Marija

10:30 Školski sat - predstavljamo OŠ Augusta Cesarca u Špišić Bukovici; gosti: ravnateljica Ivana Simeunović, učitelji i učenici škole; ur. i vod.: Božidar Biondić
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Mali koncert

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2025
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.