isus stope pustinja pixabay featured
 
Isusov susret s prvim apostolima, odnosno nedjeljno evanđelje bila je tema nagovora Svetog Oca uoči podnevne molitve Anđeoskoga pozdravljenja u kojem je naglasio za njega tri bitne riječi: tražiti, boraviti i objaviti. Taj susret i nas poziva da se prisjetimo svoga prvog susreta s Kristom, jer svatko je to imao u nekoj svojoj dobi – bilo kao dijete, adolescent, mlad čovjek ili već odrastao.
 

Treba obnoviti radost toga prvog susreta i nastavljanja življenja s Isusom, pozvao je papa Franjo jer to znači biti i njegov učenik, a prema današnjem evanđelju iz toga se mogu izvući tri riječi:  tražiti, boraviti i objaviti. O prvotnome 'tražiti' Isusa, Papa je naveo dvojicu apostola koji su zahvaljujući Ivanu Krstitelju, počeli pratiti Isusa koji im je izrekao svoje prve riječi koje izgovara u Evanđelju: 'Koga tražite?' On traži osoban pogled svakoga od nas u našu nutrinu kako bi istražili želje koje nosimo u srcu.

Gospodin ne želi od nas stvarati prozelite, ne želi površne 'pratitelje', nego ljude koji se preispituju i dopuštaju da ih njegova Riječ izazove. Stoga, da bismo bili Isusovi učenici, moramo ga prije svega tražiti, prije svega tražiti ga, te imati otvoreno srce koje je u traženju, a ne da je zasićeno ili zadovoljno.

O drugoj riječi 'boraviti' poručio je da biti i ostati s Gospodinom je najvažnije za svakog njegovog učenika, a mi smo njegovi učenici u onoj mjeri u kojoj mu se vraćamo, slušamo njegovu Riječ, razgovaramo s njim u molitvi, slavimo ga, ljubimo i služimo u našoj braći, rekao je Papa uz konstataciju da vjera nije teorija, već susret. Odlazimo vidjeti gdje to Gospodin boravi kako bi smo mi boravili s Njime. O trećoj, zadnjoj riječi - 'objaviti' - Sveti je Otac istaknuo da su i srca dvojice učenika bila puna radosti nakon tog snažnog susreta s Isusom, te su osjetili odmah potrebu izreći drugome taj primljeni dar, a što Andrija potom i čini prenoseći svome bratu Petru: „Našli smo Mesiju!' Na kraju je rekao: I mi se danas sjećamo našeg prvog susreta s Gospodinom, ali se isto tako i pitamo:    

Jesmo li još uvijek učenici zaljubljeni u Gospodina? Tražimo li Gospodina ili smo se ustalili u vjeri sazdanoj od navika? Ostajemo li s Njime u molitvi? Znamo li s Njime šutjeti? I na kraju, osjećamo li potrebu podijeliti tu ljepotu svoga susreta s Gospodinom? Marijo presveta, prva učenice Isusova, daj nam želju potražiti ga, želju boraviti s Njime i želju naviještati ga.

Nakon izmoljene podnevne molitve 'Anđeo Gospodnji', u svome je apelu Papa pozvao: Ne zaboravimo moliti ni za žrtve odrona zemlje koji se dogodio u Kolumbiji i prouzročio brojne žrtve. I ovaj je put pozvao na 'nezaborav' prema svima koji doživljavaju okrutnosti rata posvuda u svijetu, a posebno u Ukrajini, u Palestini i u Izraelu. S početkom 2024. godine poželjeli smo jedni drugima mir, no oružje je nastavilo i ubijati i uništavati, zavapio je Sveti Otac i pozvao na molitvu za one koji imaju moć nad tim ratnim sukobima da razmisle o tome kako rat nije način za rješavanje sukoba, jer on samo dalje sije smrt među civilima i uništava gradove i infrastrukturu.

Ne zaboravimo ovo, rat je sam po sebi zločin protiv čovječnosti. Narod treba mir. Svijet treba mir. Čuo sam prije nekoliko minuta na televizijskom programu oca Faltasa, vikara katedrale u Jeruzalemu, koji je govorio o odgoju za mir. Moramo odgajati za mir. Jasno je da još nismo u cijelom čovječanstvu s takvim obrazovanjem koje će zaustaviti svaki rat. Uvijek molimo za tu milost 'odgoja za mir'. 



Tekst: Vatican News - an

Foto: Pixabay (edited)

Radio Marija

20:15 Krunica i litanije sv. Josipu
20:45 "LJUBAV NIJE LJUBLJENA" - korizmeno razmatranje s. Katarine Maglica, dominikanke
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Snaga Hrvatske – tema: Borba za Lijepu našu iz Pakraca; gost: Mirko Poljanac; ur. i vod.: Božidar Biondić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića - II. dan

VELIKA DEVETNICA U ČAST SLUGE BOŽJEGA OCA ANTE GABRIĆA »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« 20. - 28. veljače 2024.   2. DAN IZ KALKUTE U HAZARIBAGH Bilo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.