radio_naslovno_1997.png

Pošaljite nam svoju poruku, čestitku ili svjedočanstvo:

andrej paulus profilna monografija RM 2
Mnogi teolozi, osobito nakon Drugog vatikanskog koncila, govore o potrebi autentičnog doživljavanja Boga, o takozvanom iskustvu Božje prisutnosti u našem životu ili o iskustvu zahvaćanja Boga u naš život. Često sam se pitao gdje su ti Božji zahvati kod mene? Zašto drugi imaju takve sreće, lakše se nose s križevima, a stresnim situacijama pristupaju s određenim mirom i radošću? Je li sve slučajnost ili Bog uistinu piše najnevjerojatnije priče? To je jedna strana medalje. Strana koja govori o svjesnosti Božje providnosti u mojem životu. Druga strana je priča majčinstva: biti pod okriljem Majčinog zagrljaja, biti u njezinoj službi, koja je služba služenja, poniznosti i suosjećanja. Znam da sam u to vrijeme tražio posao u Zagrebu, ali nisam niti mogao slutiti da bih se Božjom providnošću mogao naći u službi BDM, i to na mediju kao takvom, na Radio Mariji, i to u ulozi dežurnog urednika.

Kako moja priča ne bi bila još jedna u nizu onih koje opisuju dnevne dužnosti, pokušat ću uroniti ispod površine i uz pomoć Božje svjetlosti razlučiti, poslušati što mi Bog govori postavljanjem na ovu poziciju. Prvo što bih mogao reći za Radio Mariju kao takvu jest da je to oaza mira. Pritom mislim i na sam prostor, i na program koji se svakodnevno emitira. Iako bi se netko od mojih kolega mogao čuditi gdje u često pretrpanom rasporedu mogu naći mir, nešto mom srcu daje snagu da i dalje obavljam dužnosti s mirom i radošću. Razumski, teško mi je objasniti odakle dolazi  taj mir.

Dolazak na Radio Mariju nipošto ne znači zaboraviti probleme privatnog života, već ih ponijeti sa sobom i prepustiti ih blagotvornom savjetu BDM, koja kao da mi progovara kroz razne savjete kolega i slušatelja. Na meni je da ih prepoznam. Vraćajući se u svakodnevnicu, navečer razabirem gdje sam imao situaciju Božje intervencije, gdje su se radost i mir obistinili. Možda je jedan od uzroka toga mira i svjesnost da sam ovdje u službi Blažene Djevice Marije, te da svako moje djelovanje ide zapravo na njezinu slavu. Iz tog djelovanja, koje je usmjereno na samu slavu Božju, uvećavaju se i kušnje koje svakim danom pokazuju, ovisno o izboru, kojim putem hodam. Netko bi mogao pomisliti da je rad na takvom mjestu lišen kušnji, ali, naprotiv, kušnje su još veće nego na nekom „svjetovnom“ radnom mjestu. Kako se nositi s tim kušnjama, odakle smoći snage za ići dalje nego iz pogleda na Mariju, na osvješćivanje otajstava njezina života.

Posebno sam osvijestio veliku odgovornost koju je Radio Marija donijela u moj život. Preko poziva slušatelja, njihovih reakcija na program Radio Marije, kao i preko raznih svjedočanstava u emisijama, nagovorima, postao sam svjestan da svoju svakodnevnicu uzimam zdravo za gotovo, da ju uzimam bez zahvalnosti, da ne shvaćam kao dar. Čuti slušatelja koji kaže da mu je RM sve u životu, da je uz nju po cijele dane već nekoliko godina, ne može vas ostaviti hladnim. Ne možete ispunjavati svoju funkciju kao da ste običan stroj koji prima pozive. Marija, kroz taj medij, posebno pokazuje da smo usmjereni jedni na druge, da smo ovdje jedni za druge te da se zapravo u tom odnosu i ostvarujemo kao slika Božja, da se čistimo, jer ćemo samo na taj način Boga gledati. Shodno tomu, ta usmjerenost jednih na druge, uz milost Božju, ostvaruje se u pojmu obitelji. Radio Marija stoga nije ništa drugo nego jedna velika obitelj. Obitelj koja se kroz otajstvo Crkve očituje u ovom mediju.

Božji putovi uistinu su čudesni, ali ne sumnjam da On zna što je najbolje za nas i zašto nas vodi putom kojim nas vodi. Predajmo mu se u ruke i neka nas povjetarac života povede da svoju službu vršimo što časnije, Njemu na slavu i hvalu! Vjerujem da će Radio Marija još mnogo godina donositi svijetlost u mnoge domove naše Hrvatske, te da će se nemali broj duša utjecati Kraljici Hrvata preko ovoga medija. Mogu samo reći da Mu i u ovoj službi spremno stojim na raspolaganju, a, uz Božju pomoć i Marijin zagovor, sve je moguće! Jer, nismo stvoreni da dimimo, nego da gorimo!


Tekst: Andrej Paulus, zamjenik glavnog urednika

Rm monografija klikni 2

Radio Marija

06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Otajstva svjetla
06:40 Glazba
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.