uskrs naslovno featured

Na svetkovinu Uskrsa, slavimo događaj koji je u isto vrijeme ipovijestan i nadpovijestan. Kristovo uskrsnuće nije poput Lazarova, ustajanje iz groba jer Lazar se samo vratio u prijašnje stanje. Isus je svojim uskrsnućem doživio apsolutnu Božju novost istovjetnu s novim stvaranjem. Nadmašuje svako naše iskustvo, izmiče razumskim dokazima i u tom smislu vrhunska je zbilja naše vjere. Uskrsom proslavljamo Uskrsloga ali i našu su-uskrslost.

U mjesecu travnju spominjemo se svetog Marka, pisca jednog od evanđelja. Dolazi iz Jeruzalema; bio je pomoćnik svetome Pavlu u apostolatu i tumač Petrov,  pouke i propovijedi kojega je u Rimu pomno bilježio.

         Sveti Marko opisuje Isusov hod po galilejskim pokrajinama, po prašnjavim putovima Judeje i Galileje. Time nam želi dočarati žegu i olujnu snagu vjetra, ali i navesti nas da čujemo gromku i poticajnu riječ Učitelja na zelenim obalama Galilejskog mora.

         Osobno, Marko nije ni poznavao ni slušao Isusa, ali je kao Petrov pratitelj živopisno zabilježio sve što je čuo i vidio. Pitanje svih pitanja, za Isusove suvremenike, kao i za Marka, bilo je: Tko je Isus?, Odgovor nalazimo u njegovoj Blagovijesti koju ovako sažima: Objava Isusa Krista u riječi i djelu, događaj je koji nam je pribavio spasenje po smrti i uskrsnuću. To je Onaj za kojega rimski satnik, vidjevši događaje Isusove patnje i smrti, proglašuje: Uistinu, ovaj čovjek bijaše Sin Božji.

          Nakon velikoga petka i Uskrsa te Kristova uzašašća, smrt možemo promatrati pod dva vida. Za nevjernika ona je najveći neprijatelj čovječanstva, jer: „Čovjek bez vjere putnik je bez cilja, pitalac bez odgovora, natjecatelj bez pobjede i umirući bez utjehe“ (Sv. Augustin). Za vjernika smrt to nije. Krist je na križu pobijedio smrt i preobrazio je u čovjekova prijatelja. To je dobro razumio veliki Božji miljenik, sv. Franjo Asiški pa je mogao smrt nazivati svojom „sestricom“.

               Nevjerniku smrt oduzima sve, a vjerniku daje sve. Kršćanin po vjeri znade da po smrti iz doline suza ulazi u prostranstvo radosti, iz tame u svjetlo, iz čovječjeg obitavališta u Božji dom. Zbog toga kršćanska groblja nisu gradovi mrtvih, nego njive u koje Bog sije pšenično zrnje pa kad prohujaju vjetrovi i prođe zima, niče novi život kao što nam svjedoči Isus: „ Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat plod“ (Iv 12, 24).

              Istinu o smrti i pobjedu nad njom lijepo je izrazio pjesnik Mak Dizdar: „Smrt nije kraj. Jer smrti zapravo i nema. I nema kraja. Smrću je samo obasjana staza uspona od gnijezda do zvijezda“.   Istu je misao kao hvalospjev Uskrsu pjesnički izrazio  Sinezije Cirenski još u četvrtom stoljeću: O, noći sjajnija od dana, svjetlija od sunca, slađa od raja, očekivana godinu dana! Čovjeku je darovano da može čuti, upoznati i slobodno prihvatiti Božju ponudu. Čovjek je doista otvorena duhovna antena; ako ima čisto srce, može, već ovdje, čuti i razumjeti Božji poziv.

Dočekajmo i ove godine Isusovu i našu proslavu s majkom Marijom Puni nade u uskrsnuće i vječni život smijemo moliti Krista, pobjednika nad smrću i dragu Gospu koju nam je pod križem darovao za majku, da uspon od gnijezda do zvijezda bude što uspješniji.

 

Srdačno vas pozdravljam!

                                                         Vaš p. Stjepan Fridl

Radio Marija

04:30 Nadom nošeni - tema: Otpornost, mladi i programi mentalnog zdravlja; gošće: Marija Pongrac, magistra socijalne pedagogije, edukantica logoterapije i dr. sc. Mirta Vranko, magistra socijalne pedagogije, psihoterapeut; ur. i vod.: Krešimir Lovrić, dr. med.
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.