uskrs naslovno featured

Na svetkovinu Uskrsa, slavimo događaj koji je u isto vrijeme ipovijestan i nadpovijestan. Kristovo uskrsnuće nije poput Lazarova, ustajanje iz groba jer Lazar se samo vratio u prijašnje stanje. Isus je svojim uskrsnućem doživio apsolutnu Božju novost istovjetnu s novim stvaranjem. Nadmašuje svako naše iskustvo, izmiče razumskim dokazima i u tom smislu vrhunska je zbilja naše vjere. Uskrsom proslavljamo Uskrsloga ali i našu su-uskrslost.

U mjesecu travnju spominjemo se svetog Marka, pisca jednog od evanđelja. Dolazi iz Jeruzalema; bio je pomoćnik svetome Pavlu u apostolatu i tumač Petrov,  pouke i propovijedi kojega je u Rimu pomno bilježio.

         Sveti Marko opisuje Isusov hod po galilejskim pokrajinama, po prašnjavim putovima Judeje i Galileje. Time nam želi dočarati žegu i olujnu snagu vjetra, ali i navesti nas da čujemo gromku i poticajnu riječ Učitelja na zelenim obalama Galilejskog mora.

         Osobno, Marko nije ni poznavao ni slušao Isusa, ali je kao Petrov pratitelj živopisno zabilježio sve što je čuo i vidio. Pitanje svih pitanja, za Isusove suvremenike, kao i za Marka, bilo je: Tko je Isus?, Odgovor nalazimo u njegovoj Blagovijesti koju ovako sažima: Objava Isusa Krista u riječi i djelu, događaj je koji nam je pribavio spasenje po smrti i uskrsnuću. To je Onaj za kojega rimski satnik, vidjevši događaje Isusove patnje i smrti, proglašuje: Uistinu, ovaj čovjek bijaše Sin Božji.

          Nakon velikoga petka i Uskrsa te Kristova uzašašća, smrt možemo promatrati pod dva vida. Za nevjernika ona je najveći neprijatelj čovječanstva, jer: „Čovjek bez vjere putnik je bez cilja, pitalac bez odgovora, natjecatelj bez pobjede i umirući bez utjehe“ (Sv. Augustin). Za vjernika smrt to nije. Krist je na križu pobijedio smrt i preobrazio je u čovjekova prijatelja. To je dobro razumio veliki Božji miljenik, sv. Franjo Asiški pa je mogao smrt nazivati svojom „sestricom“.

               Nevjerniku smrt oduzima sve, a vjerniku daje sve. Kršćanin po vjeri znade da po smrti iz doline suza ulazi u prostranstvo radosti, iz tame u svjetlo, iz čovječjeg obitavališta u Božji dom. Zbog toga kršćanska groblja nisu gradovi mrtvih, nego njive u koje Bog sije pšenično zrnje pa kad prohujaju vjetrovi i prođe zima, niče novi život kao što nam svjedoči Isus: „ Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat plod“ (Iv 12, 24).

              Istinu o smrti i pobjedu nad njom lijepo je izrazio pjesnik Mak Dizdar: „Smrt nije kraj. Jer smrti zapravo i nema. I nema kraja. Smrću je samo obasjana staza uspona od gnijezda do zvijezda“.   Istu je misao kao hvalospjev Uskrsu pjesnički izrazio  Sinezije Cirenski još u četvrtom stoljeću: O, noći sjajnija od dana, svjetlija od sunca, slađa od raja, očekivana godinu dana! Čovjeku je darovano da može čuti, upoznati i slobodno prihvatiti Božju ponudu. Čovjek je doista otvorena duhovna antena; ako ima čisto srce, može, već ovdje, čuti i razumjeti Božji poziv.

Dočekajmo i ove godine Isusovu i našu proslavu s majkom Marijom Puni nade u uskrsnuće i vječni život smijemo moliti Krista, pobjednika nad smrću i dragu Gospu koju nam je pod križem darovao za majku, da uspon od gnijezda do zvijezda bude što uspješniji.

 

Srdačno vas pozdravljam!

                                                         Vaš p. Stjepan Fridl

Radio Marija

17:00 "Korak naprijed" - emisija branitelja HVIDRA-e Virovitičko-podravske županije; gosti: Mihael Puljić, voditelj projekta „Korak naprijed“ i Nela Krznarić, jedna od predavačica; vod.: Božidar Biondić
17:45 Glazba
18:00 Sveta misa - prijenos iz župe Bezgrešnog začeća BDM u Maču; misno slavlje predvodi preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.