Isus naslovno

Na Čistu srijedu počinje korizma, četrdesetodnevni hod s Isusom kroz pustinju. Želimo  i mi biti s njim i uz njega. Riječ pustinja kaže da je mjesto opustošeno, bez života, mjesto straha, neizvjesnosti, tjeskobe, osamljenosti.  Očekivali bismo da je to mjesto apsolutne tišine. Međutim nije tako. Prevedeno s hebrejskog na hrvatski, pustinja ima i značenje govoriti. Kakav je to govor? Kad sve oko nas zašuti, Bog jasno u srcu govori. Isus je u pustinji razgovarao sa svojim Ocem. Bio je to razgovor koji je odredio novu povijest, povijest spasenja, povijest bezgranične ljubavi prema svakom čovjeku. Donesena je odluka najveće žrtve u ljubavi na križu da otkupi svakog čovjeka od ropstva zarobljenosti, sebičnosti, grijeha.  Šutnja pustinje izrekla je istini koju je davno napisao prorok Izaija: Kad bi te i majka zaboravila, ja te nikada zaboraviti neću. Tvoje sam ime, tvoju sam cjelokupnu povijest urezao u svoje dlanove. Tu svoju ljubav posvjedočio nam je Isus na posljednjoj večeri.

Nije li ovo trenutak da pred živim Bogom na tren stanemo i donesemo odluke koje kanimo ostvariti u korizmi? U svakodnevnom životu previše se bavimo drugima.  Rado zavirujemo u tuđu povijest, prepričavao tuđe pogreške, ispitujemo tuđu savjest i pomalo se veselimo tuđim nevoljama. Rado tražimo krivce u drugome za sve ono što nas muči ili nam smeta.  Ako smo neraspoloženi, kriv je drugi, ako nam nešto ne ide kako smo mi zamislili, krivac je izvan nas; ako mira nema u nama ni oko nas, oni drugi su za to krivi, jer sve čine da nam napakoste. Ako se ljubav medu nama hladi, opet je kriv netko drugi.

Svi prolazimo kroz svoje pustinje i penjemo se uz osobne životne Kalvarije. I naše su pustinje ispunjene osamom, neizvjesnošću, strahom, sumnjama i kušnjama. Jesmo li spremni ostvariti ozračje tišine, osluškivati šapat Božje blizine i prihvatiti Njegove planove s nama? Nemojmo bježati od svoje pustinje; budimo hrabri čuti glas Božji koji govori srcu u tišini gdje činjenice i nisu baš takve kakvima ih ja želim vidjeti i čuti. U ozračju tišine dobit ćemo odgovor na pitanje: zašto patnja i zašto je Isus prihvatio zbivanja  Velikog petka bez kojega nema otkupljenja. Na vječno pitanje o smislu patnje, veliki mislilac B. Pascal dao je odgovor: Isus nije došao da nam protumači patnju, nego da je podnese

Koliko smo sposobni u tišini osluškivati Božji govor i savjet, toliko ćemo biti uvjerljiviji u osobnom svjedočenju kršćanskih vrednota. Koliko iskrenije riječima i djelima izgovaramo »Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine«, „Oprosti mi Oče, jer ja često ne činim što bih trebao“, bit će više svjetla, nade u nama i oko nas.

Svim prijateljima Radio Marije mjesec veljača je posebno drag, jer slavimo obljetnicu djelovanja našega Radija. Zahvalni smo Bogu, majci Mariji i mnogim plemenitim dušama za taj dar neba koji je postao smjerokaz  mnogima na životnom putu. Kakve li znakovitosti! Dvadeset šestu godišnjicu ove godine slavimo na Čistu srijedu. U ušima nam odzvanja poruka Svetoga pisma: Obratite se i vjerujte evanđelju! U sadržaj te rečenice  utkana je karizma Radio Marije. Naš Radio ponajprije poziva na obraćenje koje se istinski događa u intimi srca. Srce koje se posvema predaje Isusu može biti autentičan navjestitelj Božje blagovijesti. Na Čistu srijedu, dan proslave 26. obljetnice želimo provesti u molitvi i klanjanju pred Presvetim. U našoj prelijepoj kapelici Marijina navještenja izložit ćemo Presveto i prigoda za klanjanje bit će od 8 – 20 sati. U 12 sati slavimo svetu misu i tko želi, moći će pristupiti pepeljenju. Pozivamo sve drage i dobre ljude da nam se toga dana pridruže molitvenom susretu s Isusom u našoj kapelici..

Korizma je prikladno vrijeme  u kojima nam Gospodin daruje milost

prepoznati snagu  preobrazbe i svjetlo uskrsne pobjede. Isuse, daj da ti budemo prijatelji i u pustinji!

 
Vaš p. Stjepan Fridl

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
04:00 Glazba
04:30 Pjevajte Gospodinu pjesmu novu - emisija ozbiljne duhovne glazbe - ur.i vod.: mo. Josip degl´Ivellio

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.