1

Kad se po Mojsijevu Zakonu navršiše dani njihova čišćenja, poniješe (roditelji) Isusa u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu — kao što piše u Zakonu Gospodnjem: Svako muško prvorođenče neka se posveti Gospodinu! — i da prinesu žrtvu kako je rečeno u Zakonu Gospodnjem: dvije grlice ili dva golubića. Živio tada u Jeruzalemu čovjek po imenu Šimun. Taj čovjek, pravedan i bogobojazan, iščekivaše Utjehu Izraelovu i Duh Sveti bijaše na njemu. Objavio mu Duh Sveti da neće vidjeti smrti dok ne vidi Pomazanika Gospodnjega. Ponukan od Duha dođe u Hram. I kad roditelji uniješe dijete Isusa da obave što o njemu propisuje Zakon, primi ga on u naručje, blagoslovi Boga i reče: »Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem svih naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga.« Otac njegov i majka divili se što se to o njemu govori. Šimun ih blagoslovi i reče Mariji, majci njegovoj: »Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan — a i tebi će samoj mač probosti dušu — da se razotkriju namisli mnogih srdaca!« (Lk 2,22-35)


 AUTOR: p. Stjepan Fridl


Čitamo u evanđelju o Isusovu prikazanju u Hramu. Ima jedna riječ koja se tri puta ponavlja u opisu ovog događaja: Isus i njegovi roditelji. Isusa „poniješe njegovi roditelji“; „kad roditelji uniješe Isusa u Hram“; „otac njegov i majka divili su se“. Josip se ne naziva poočimom, nego ocem. On je ovdje zakonski predstavnik Isusova pripadanja židovskom narodu. Promislimo malo o odnosu Isusa prema njegovim roditeljima. Isus dopušta da ga roditelji „nose“. To je znak nemoći: još ne može sam hodati. Isus dopušta da ga roditelji nose, kamo hoće, konkretno ovdje „uniješe ga u hram“. To je znak ovisnosti: još ne može sam odlučivati. Isus dopušta da u njegovo ime govore otac i majka. To je znak povjerenja: još ne može sam govoriti, stoga dopušta da drugi govore u njegovo ime.
Isus je takav i danas. On je svoj život, svoje djelo, svoju Crkvu povjerio nama. Sad smo mi njegovi „roditelji“. Ići će tamo, kamo ga mi nosimo. Reći će ono, što mi govorimo u njegovo ime. Isus ima silno povjerenje u nas. Iz toga, međutim, slijedi to, da smo i mi odgovorni za Isusa. Ovaj krug odgovornosti se širi: odgovorni smo za Crkvu, za Papu, za svećenike, redovnike i redovnice. Odgovorni smo za naše crkve, naše župe, za naše blagdane (sjetimo se da su neki europski političari htjeli zabraniti spominjati Božić u službenim dokumentima, tako da je Papa Franjo morao intervenirati i reći da je to anakronizam; njemu su se pridružili i naši biskupi). Dok Isusa nosimo u naručju i u srcu, ne moramo se bojati da ćemo izgubiti put: svaki Isusov put vodi u Hram!
Draga Gospa, Majka Marija, poslušna Zakonu, nosila je svog malog Isusa u Hram, da ga prikaže Ocu nebeskom. Uz nje je bio Josip, njezin zakoniti muž, Isusov otac pred Zakonom. Ona je znala da je odgovorna za Isusa sada i u budućnosti. Neka nas ona, Djevica poslušna, nauči odgovornosti za Isusa. Da budemo dostojni i autentični svjedoci i pronositelji njegove poruke.

Radio Marija

05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji; Molitva prije rada
06:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.