cathopic 1539573378425943

Svetu božićnu noć spontano doživljavamo kao blagdan malog Isusa. Dobro je to tako, ali ova noć pokazuje dalje od Isusa. To je blagdan Presvetog Trojstva: Oca i Duha, zajedno sa Sinom. Mi u božićnoj noći obično govorimo o našoj radosti. Ovaj put promijenimo tijek naših misli i promotrimo radost Presvetog Trojstva.
1. Raduje se Otac nebeski. Otkupljenje je njegova inicijativa. Sv. Ignacije u božićnoj kontemplaciji poziva nas da promatramo kako Presveto Trojstvo promatra čovječanstvo i odlučuje o utjelovljenju druge božanske osobe. Na Božić Otac nam daruje svoga Sina, svoju ljubav, vraća nam naše ljudsko dostojanstvo. U ovoj svetoj noći nad svijetom počiva Očev milosni pogled. Mi živimo u svijetu ljubavi. Otac nebeski je radostan da nam može pokazati svoju ljubav, kako čitamo u božićnoj liturgiji: „pokazalo se čovjekoljublje našeg Boga“.
Razmišljanje o Ocu nebeskom vraća naše misli na našu prošlost koja je bila ispunjena bezbrojnim darovima, znakovima Očeve ljubavi, stoga se u duši rađa pjesma ljubavi, pjesma zahvalnosti za sva Božja čudesa. Naša zahvalnost je izvor radosti dragog nebeskog Oca, kako je kasnije sam Isus potvrdio da se Otac raduje u nebu svakom obraćenom grešniku. Nemojmo mu kvariti radost našom nezahvalnošću.
2) Raduje se Duh Sveti. Utjelovljenje je njegovo djelo. Raduje se malom Bogočovjeku: on je njegovo djelo. Raduje se Marijinom majčinstvu: razdragano promatra ovo remek djelo milosti. Duh Sveti je isti i danas, ostaje među nama kao dinamičan princip svijeta. On nam daje snagu, hrabrost, stvaralaštvo, optimizam, razum, dobrotu - sve ono, što rado ponavljamo u himni o Duhu Svetom. Duh Sveti vodi Crkvu u budućnost, a zajedno s njom i svakog od nas. Ostanimo poslušni poticajima Duha Svetoga da njegova radost zbog nas bude trajna te da i nas pretvori u mala remekdjela
Razmišljanje o Duhu Svetome skreće naše misli na budućnost. Ona je u njegovim rukama. Ne smijemo se bojati. Duh Sveti neće dopustiti da propadnu njegova remekdjela. Njegovo remekdjelo smo mi, svaki kršteni i on će učiniti sve da nas zadrži na pravom putu. Njegovo je remekdjelo Crkva i neće dopustiti da je sruše neprijateljske sile. Pitajmo se noćas koji su naši strahovi s obzirom na budućnost: je li to bolest, starost, samoća?... pa stavimo sve te strahove u jaslice.
3) Raduje se Mali Isus. Ostvario se je njegov vječni san, da podigne palog čovjeka. Nakon tisućljetnog spremanja konačno je stigao kući. Došao je k svojima, kako će to kasnije reći evanđelist Ivan, i zasad se osjeća prihvaćenim i voljenim. Grle ga nježne ruke Majke Marije, štiti ga odlučna briga poočima Josipa, miluju ga zadivljeni pogledi pastira.
Razmišljanje o Isusovoj prisutnosti vraća naše misli u sadašnjost. Otvorimo noćas svoju dušu za njegovu prisutnost u našem životu. Naše krštenje je kao zaručnički pečat na našoj duši što nas zauvijek veže uz Isusa. Bračna zakletva su kao dva prstena koji muža i ženu neraskidivo vežu uz Isusa. Redovnički zavjeti su kao tri zaručnička prstena, koji redovnika/redovnicu neraskidivo vežu uz Isusa. Imajmo smjelosti razmišljati mistički. Sveta Mala Terezija je smatrala sebe Isusovom lopticom, Sveta Majka Terezija iz Kalkute smatrala je sebe olovkom u Božjoj ruci. Ima i drugih lijepih slika i svatko može pronaći sebi onu koja najbolje izražava njegov duhovni doživljaj pripadnosti Isusu: biti Isusova zaručnica, biti Isusov prijatelj, učenik, suputnik, supatnik, itd. Važno je da mu odredimo njegovo mjesto u našem životu.
Kažu psiholozi da djeca već u majčinom krilu sanjaju. Mali Novorođeni leži u jaslama i blaženo spava. Rado bismo zavirili u njegovu malešnu glavu, da saznamo, o čemu sanja? Smijemo biti kreativni i promisliti da sanja upravo o nama, o meni, zbog kojeg je došao među nas. Sanja o našoj radosti, ali i o našim strahovima, u snu vidi našu dušu i naše srce i raduje se s nama, jer vidi već našu otkupljenu dušu i naše obnovljeno srce. Nemojmo ga buditi, pustimo da sanja i dalje o novom čovjeku, o novom svijetu, o novoj Crkvi zbog čega se rodio u jednoj tihoj, hladnoj noći tamo u Betlehemu i noćas ovdje u našoj crkvici i u našim srcima. Amen.

 

Foto: Cathopic

Radio Marija

19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - VII. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 7. DAN POHODILA ME...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.