kursiljo odrasli iz studija naslovna

De colores! Ne propustite novu emisiju u ciklusu "Da radost vaša bude potpuna" o Kursilju - Malom tečaju radosnog kršćanstva - u kojoj govorimo o programu Kursilja za osobe zrelije životne dobi.

U emisiji su nam se 13. studenog u 21h pridružili dugogodišnji suradnici Kursilja Ante Karamatić i Mirjana Bambir.

Emisiju je uredila i vodila Petra Ćurlin.

 

Kursiljo u župama

Kursiljo je biskupijski pokret u Katoličkoj Crkvi koji u Hrvatskoj djeluje već 50 godina, uz veliko zalaganje i stalnu prisutnost vlč. Andrije Vrane. Iz 20-godišnjeg iskustva života uz Kursiljo, Ante i Mirjana govorili su o tome kako 4-dnevni Kursiljo tečaj okuplja i oživljuje članove župnih zajednica - često starije osobe - pomaže otkloniti nepovjerenje, rane, usamljenost, tjeskobu i osjećaj manje vrijednosti. Metodika rada Kursilja stavlja osobu u središte, radi se u malim skupinama u kojima se stvara ozračje povjerenja i razumijevanja. Kroz niz tema od kojih su neke svećeničke, a neke laičke - "Kursiljo nit" - sudionici polaze od pitanje "Tko sam ja?" i postupno dolaze do odgovora na pitanja o svrsi svoga života, svom odnosu s Gospodinom. 

Gospodin Ante posvjedočio je o čudesnom Gospodinovom djelovanju kroz Kursiljo u životima mnogih ljudi, među kojima je izdvojio priču Roberta Tomića.

Posredstvom Ante i drugih suradnika Kursilja, Robert je sudjelovao u Kursiljo tečaju te je od pakla ovisnosti o kocki koja je razarala njegov brak i obitelj došao do milosti obraćenja. Postao je gorljiv obraćenik i vrstan umjetnik, čiji su radovi u drvetu i kamenu darovani blagopokojnom papi Benediktu XVI. i papi Franji. 

Gospođa Mirjana, majka 11-ero djece, naglasila je važnost Kursilja kao obitelji - zajednice u kojoj se svatko osjeća važnim, viđenim, prihvaćenim i voljenim. Kursiljo je, rekla je, bio ono što ju je približilo ljudima u vlastitoj župi i darovalo joj molitvenu zajednicu prijatelja kroz koje joj Gospodin neprestano pruža ljubav i utjehu. 

Koliko je stvarna radost koju Gospodin daruje kroz Kursiljo više od svega oslikava duboko osobno svjedočanstvo gospođe Bambir koja je nedavno izgubila voljenog supruga, a prvo što joj je izmamilo osmjeh nakon njegova preseljenja u vječnost bilo je upravo zajedništvo Kursilja.

Što je Krapanj?

Na otoku Krapnju nasuprot Brodarice nalazi se mali raj na zemlji gdje Kursiljo već godinama održava duhovne obnove po uzoru na Kursiljo tečaj. Svake godine na Krapanj dolaze različite grupe: obitelji, branitelji, srednjoškolci, studenti, radnička mladež i osobe zrelije životne dobi.

Krapanj je "Otok tišine", stoga je idealno mjesto za odmoriti dušu i osluškivati Božje poticaje. Borova šuma u kojoj se odvija program Kursilja daje osjećaj zahvalnosti Gospodinu za prirodu koju nam je darovao i za jednostavnost života koji nam omogućuje da se usredotočimo na ono bitno, odnos s Gospodinom.

Kroz tjedan dana uz vodstvo svećenika i animatora, sudionici promišljaju o svojem životu i o Božjem djelovanju u njemu. Svaki dan slušaju teme i svjedočanstva bliska njihovom životu, razgovaraju o svojim iskustvima unutar malih grupa u povjerenju, zajedno i aktivno slave Euharistiju te provode jutra i večeri u zajedničkoj molitvi.

Nakon tjedan dana, sudionici osjećaju da ih veže jedan Duh koji nas čini obitelji, koji nas i potiče da se vratimo u svoju okolinu, svoju obitelj, posao, školu i društvo i da upravo tamo budemo Kristovi apostoli.

krapanj odrasli analogue photo min
 

Kako se prijaviti na tečajeve?

Sve potrebne informacije o tečajevima i prijavi možete pronaći na službenoj stranici

  Kursiljo Hrvatska - Mali tečaj radosnog kršćanstva

Također možete pratiti novosti o događanjima i aktivnostima u Kursilju na društvenim mrežama:

  Facebook - Kursiljo

  Instagram - @kursiljo

Na tečajeve se možete prijaviti i tako da se javite Ivani, tajnici Kursilja na broj telefona:

♥  091 722 43 42

 

Emisije o Kursilju možete poslušati u arhivu emisija Radio Marije te na YouTube kanalu RadioMarijaHR:

button slušaj emisiju

 

Emisiju o Kursilju pratite svakog drugog ponedjeljka u mjesecu u 21:00 h.

Radio Marija

21:01 "ZVUCI SRCA" - KONCERT UŽIVO; poslušajte zbor mladih "Izvor" iz župe sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.