222977763 346901570242660 4747542943993268920 n

Na rijeci Gangesu, Božić, 1974.
S rijeke Gangesa šaljem vam božićne čestitke, obilje milosti od Malog Isusa i Nebeske Majke u novoj godini! Ljulja se lađica, ljulja se i Ante, pomalo i umoran, no sretan, da ne kažem: presretan. Svaki je svećenički Božić divan, jer možemo mnogo dati Isusu, no ovogodišnji Božić ostat će mi uvijek u dragoj uspomeni. Imao sam sreću da pokrstim naše novoobraćenike u sjevernim selima bašantske župe.
Svoja dva mlada pomoćnika ostavio sam u Bašantiju, dok sam ja već prije Božića otišao u sela. Oni još nisu navikli na teška putovanja, pa se brzo umore. No već će se pomalo privići.
Ponoćka je bila u Birađnogoru. Kapelica je bila krasno iskićena: raznobojni papiri i izvana i iznutra, i na oltaru, i na prozorima, i na vratima. Posvuda svjećice, miris sandalovih štapića ispunja kapelicu. Božić je tu uistinu »Boro-din«, Veliki blagdan. Svi ga slave. To je državni blagdan. Ponoćka se prenosi preko državnog radija. Nadbiskup govori na radiju, svima čestita i šalje svoj blagoslov. Nekoliko puta preko dana preko radija se prenose 'božićne pjesme na engleskom i na raznim indijskim jezicima. To je u Indiji nešto veoma lijepo: sloboda i poštivanje vjere. U Bašantiju dolaze čestitati Božić oficiri policijske postaje i narodni poslanik ovoga kraja, te prisustvuju našim svečanostima.
Ispovijedi se redaju. Jaslice srdaca čiste se da bi mogle primiti Isusa u svetoj pričesti. U molitvi vjernih sjetili smo se svih vas, posebno našeg velikog dobrotvora pokojnog Petra Dice, čijom smo pomoću podigli ovu kapelicu.
Poslije mise slijedilo je veselje i božićne pjesme pred kapelicom. Bilo je hladno. I ovdje kroz ova dva do tri mjeseca zahladi. Temperatura se spustila na kojih 12 stupnjeva. A moji mali pjevači imaju na sebi tek košuljice. Ipak su im se nosići žarili od sreće.
Odavle sam preko rijeke krenuo u Gošabu za drugu misu. Tu je zavjetna crkva Prečistog Srca Marijina, podignuta na spomen 1300. godišnjice pokrštenja hrvatskog naroda. A tu je i zavjetni oltar u spomen mojih dragih pokojnih roditelja.
Crkva je puna. Poslije mise pohodili smo malog bolesnog Staniša. Moleći i pjevajući odnijeli smo mu svetu pričest.
Onda opet na rijeku put udaljenog sela Piprekhalija. Struja i sjeverni vjetar bili su nam protivni, pa se lađica jedva micala. Ujutro nije bilo vremena za kavu, pa nešto založismo tek na lađici. Vesla se i pjeva se božićna radost!
Kako sam vidio da lađica neće stići na vrijeme, uputio sam se pješice. Lađica će s ukrašenim kipom Blažene Gospe, darom za novu kapelicu u Boro Molakhaliju, polako stići kasnije, s plimom.
U Piprekhali sam stigao oko pet sati popodne — nakon šest sati puta. Odmah je počelo ispovijedanje i trajalo je sve do sedam sati. Zatim je bila misa, pjesme, krštenja. Sve je svršilo oko deset sati.
Opet hajde na lađicu koja je, međutim, stigla pa prema Tuskhaliju, našem novom selu. I tu sam imao krštenja i misu. A onda sa slijedećom plimom krenuli smo put Boro Molakhalija. Ljudi su nas čekali na obali. Već je pao sumrak. Uz pjesmu i molitvu nosimo Gospin kip kroz selo do krasne nove kapelice. Izdaleka se već vidi na stotine malih svjećica naokolo. I tu sam krstio nove obitelji.
Koje li radosti i za njih i za mene! Na umor se i ne misli. Pa kako bi čovjek i mogao biti umoran usred tolike sreće!
Poslije ponoći sjeli smo na hasuru za »svečanu« večeru. Bila nam je pripravljena riža, kuhani dal i prženo povrće. Malo, ali od srca, i svi smo bili sretni.
U Bašanti sam se vratio pomalo umoran, no presretan. I svima vama želim tu sreću za Novu godinu ...
Bošonti, 1974.

Molitva
Oče nebeski, ti si ljubav i život. Po Tvom sinu Isusu Kristu, po njegovom svetom rođenju daruj da svaka obitelj na zemlji ima generacije koje predstavljaju istinsko svetište života i ljubavi. Po moćnom zagovoru našeg sluge Božjega oca Ante Gabrića neka i nama Maleni Isus donese sreću i spas! Neka u naše obitelji unese radost života.
Oče Ante zagovaraj za nas da i mi poput tebe pripravimo Jaslice naših srdaca za malenog Isusa kako bi ga čista srca mogli primiti u Svetoj pričesti.
Isuse, učini srca naša po srcu svome!
Posebno te molimo za … (navesti one koje osobno prikazujemo).

 

Molitva
Betleheme, sretni grade, daj sreću ove prve božićne noći raširiti čitavom svijetu!
Daleko dolje kroz bengalska rižišta, kroz Sundrebanske džungle neka se ova blaga vijest proširi!
Najavi svima, Betleheme, da je on došao onaj za kojim su oni toliko čeznuli!
Neka mir i sreća i blagoslov ove prve svete noći zavlada čitavim svijetom!
Doista, još ovu noć on će doći! Donijet će nam sreću, spas, u presretni ovaj čas.
Blagoslov drage Gospe, bio uvijek s nama! Isus nam je nju dao za majku sa svoga križa. Dala nam ona snage i jakosti da bismo se poput Isusa mogli žrtvovati i darivati za druge!
»Gospodin s vama!«
Otac Ante

 

MOLITVA
za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića
„Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo. Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.
Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…..
Po Kristu Gospodinu našemu.
Amen
Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 

Izvor: Humanitarna Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)

Radio Marija

23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:40 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - Evo Jaganjca, evo Mesije

Hvala ti, Gospodine, što si nam poslao Preteču, Krstitelja, koji nam pokazuje da si ti sveto Janje – žrtveni Jaganjac Božji. Daj da ga kao učenici...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.