photo1632986590

 

Jeronim je bio prorok svoga vremena, zadubljen u Božju riječ koju je prevodio, meditirao i prema njoj usklađivao svoj život. Bio je zaljubljenik u Isusa Krista. I zato je mogao reći: „Ako ne poznajemo Pisma, ne poznajemo ni Isusa Krista. Ako ne prijateljujemo s Božjom riječi, nismo prijatelji Isusovi“.


Sv. se Jeronim rodio 347. godine u Stridonu, „gradu što ga Goti razoriše, a bijaše na granici Dalmacije i Panonije", tako da nitko živ ne zna gdje je to: Grahovo u Bosni, sv. Petar na Krasu ili Štrigova u Međimurju. Nije to bitno; mi smo ponosni što je podrijetlom iz naših krajeva. Jeronim je toliko univerzalan, te jednostavno pripada cijelome svijetu. Bog ga je obdario mnogim talentima uma i srca. Odgojen je u kršćanskom ozračju, iako nije bio kršten sve do svoje 20. godine.


Njegov put od poganina do kršćanina je zanimljiv. Otac Euzebije poslao ga je, nakon osnovne izobrazbe u Stridonu, na daljnje školovanje u Rim. Koliko se Jeronim uspinjao u stjecanju znanja, toliko je klizio na području ćudoređa i kreposna života prije samoga krštenja. Sam s bolju u duši piše u starijim godinama o „mladenačkom putu“ na kojem je posrtao. Iz jednog samostana piše prijateljima o svojim duševnim mukama: Natrag ne želim, naprijed ne mogu.: U jednom trenutku Bog mu reče: Jeronime, dosta! Van iz kaljuže! Teško se razbolio. Uhvatio ga je samrtni strah. Počeo je misliti na vječni život. Zatražio sakrament krštenja. S krsnom milošću počelo se vraćati i tjelesno zdravlje. Bijaše to presudna prekretnica na životnom puti sv. Jeronima.


U Antiohiji je zaređen za svećenika. Odlazi ponovo u Rim. Svidio se papi Damazu i postaje njegov tajnik. Papa mu je povjerio da prevede Bibliju s izvornih jezika na latinski, što je i učinio u betlehemskoj špilji, gdje je provodio pokorničke dane. Posljednje 34 godine života proveo je u Svetoj zemlji kraj Gospodinovih jaslica u Betlehemu, gdje je molio i studirao Božju Riječ. Pripovijeda se kako je u svojim staračkim danima često znao doći do jaslica razgovarati s Isusom. Jednom rekao malom Isusu: “Dijete moje, dok dršćeš na tom tvrdom ležaju, reci mi što mogu učiniti za tebe?” Isus mu je na to odgovorio: “Jeronime, ništa ne želim od tebe! Samo pjevaj: Slava Bogu na visini!” Jeronim mu je ipak dao do znanja kako mu je nakanio “pokloniti sav svoj novac i imetak!” Maleni Isus mu je sa smiješkom odgovorio: “Nebo i zemlja su moji. Neću tvoga novca! Daj ga siromasima, pa ću ga tako primiti kao da je meni darovan”.


Jeronim nije bio zadovoljan odgovorom i nastavio zboriti da “bi ipak htio za Isusa nešto učiniti i darovati mu”. “Dobro, reći ću ti što bi mi mogao darovati. Daj mi svoje grijehe; daj mi nemire svoga srca!” Zbunjen takvim prijedlogom, Jeronim mucajući upita: “A što ćeš s tim učiniti”, dragi moj Spasitelju? “Tvoje grijehe, nemire tvoga srca želim staviti na svoja ramena i odnijeti ih.” Na te riječi Jeronim zaplakao i rekao: “Dobri Isuse, kad već želiš, onda uzmi moje grijehe. Uzmi sve što je moje, i daj mi što je tvoje!” Jeronim je tada iz najdubljeg uvjerenja svoga srca izrekao rečenicu koja objašnjava njegovu potpunu predanost Bogu i njegovoj Riječi: „Tko se predaje Kristu, taj ima sve i ne boji se umrijeti“. Tko se boji, umire svaki dan, a tko se ne boji, umire samo jednom – za vječnost.

 

Radio Marija

04:30 "Imam li pravo?" - tema: Oprost; ur. i vod.: fra Tomislav Glavnik, OFM Conv.
05:15 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji
06:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.