marijaton 2024 pismo 2
Svibanj je, kažemo, najljepši mjesec jer nas obdaruje cvijećem prekrasnih i čarobnih boja. A ono što je prekrasno, poklanjamo najljepšoj, Majci svih majki. Njoj Bezgrešnoj, kao znak zahvalnosti i ljubavi darujemo cvijeće. Svaki je cvijet jedno srce, svaki je izraz ljubavi, djetinjega povjerenja. Svaki neka bude iskren znak zahvalnosti za primljenu ljubav, nježnost i majčinsko posredovanje. Ove godine svibanj rese tri „M“: Marija, Majčin dan i Marijaton.

1. Marija je naša duhovna majka, a majka uvijek razumije svoju djecu. Raduje se u radosti. Tješi u teškoćama. Njoj upućujemo molitvu: O presveta Djevice! Budi nam jedina i trajna utjeha! Tješi, čuvaj i zagovaraj svoj narod koji te rado zove svojom Majkom i Odvjetnicom. Tješi sve koji na tijelu i duši nose rane i povrede ljudske nepravde. Čuvaj napose mlade koji su zbog nepromišljenosti zastranili pa izgubili povjerenje u život. Daruj nadu onima koji u srcu osjećaju žarku potrebu za ljubavlju, altruizmom, želju da se daruju. Marijo, daj nam shvatiti i prihvatiti da tajna sreće leži u vjernom nasljedovanju tvojega sina Isusa. Marijo, svibnja kraljice, nauči nas voljeti Isusa!

2. Majčin dan. U drugoj nedjelji svibnja slavimo Majčin dan. Utemeljila ga je Anna Jarvis iz Philadelphije. Ona se godinama brinula o slijepoj sestri i nemoćnoj majci. Kad joj je majka umrla, a bilo je to u drugoj nedjelji svibnja, poduzela je sve da se jedan dan u godini posveti majkama kao znak zahvalnosti za brižnu majčinsku ljubav. Uspjela je. Američki je kongres 1914. godine proglasio Majčin dan državnim blagdanom. Ubrzo je ta zamisao našla mjesto i diljem Europe.
O majci je izrečeno ono najljepše što osjeća ljudsko srce. Osmogodišnja Gabrijela piše: «Moja je mama puna dobrote i uvijek me tješi kad plačem. Ona je kao sunce što sja na visini. Pjesnik A. Jakšić sjeća se svoje majke riječima: «Imam jednu dušu što me mnogo voli i koja me stalno brižnom mišlju prati. Imam jednu dušu što se za me moli, to je moja mati...». Znate li što znači imati majku? Pjesnik Victor Hugo piše o majci: „… Imate anđela koji vas gleda, uči govoriti, smijati se, ljubiti. Daje svoje mlijeko dok ste maleni, kruh kad ste veliki, svoj život u svako doba. Vi joj velite: majko moja, a ona vama: dijete moje!“ S pravom možemo reći: Samo veliki ljudi znaju cijeniti i poštivati svoju majku. Samo oni koji osjećaju i vole život, gaje poštovanje prema majci i majčinstvu
Ako nam je majka živa, u znak zahvalnost, darujmo joj cvijet. Ako se preselila u vječnost, zahvalimo Gospodinu za svu primljenu ljubav i dobrotu.

3. Marijaton. Radio postoji i opstoji po velikoj ljubavi dobročinitelja. Na početku djelovanja Radija u Hrvatskoj, veliku smo materijalnu pomoć dobivali od sestrinske radiopostaje Italije. Oni i danas pomažu, djelovanje Radija u brojnim zemljama. Budući da se projekt sve više širi, u Collevalenzi, na sastanku svih predsjednika i urednika Radio Marije, razmišljalo se kako pomoći osnivanje novih radiopostaja. Prijatelji iz Kolumbije predložili su inicijativu pod geslom „Marijaton“. Sastavljena je od riječi Marija i maraton (sportska disciplina). Natjecatelji trebaju pretrčati dugu stazu da bi stigli na cilj. Svi koji volimo Radio Mariju, pođimo na maraton s Marijom i to s jasnim ciljem: pomoći osnivanje novih Radiopostaja! Na tom nas putu ohrabruje sveti Luka. Isus je promatrao kako u hramu osobe stavljaju u riznicu svoj dar. Jedna siromašna žena stavila je „sitniš“ . Vidjevši to, reče Isus: „Ova je siromašna žena darovala sve što posjeduje.“ Od toga udovičina novčića, po ljubavi jednostavnih darovatelja s velikim srcem, živi i djeluje Radio Marija. Uvjereni smo da će se naći dobrih duša koje će pomagati da se ostvari i ovo Marijino djelo.
U prigodnom programu detaljnije ćemo protumačiti cijeli projekt, a s veseljem očekujemo i vaše korisne sugestije i savjete.
Marijo, svibnja kraljice i sveti Josipe, molite za nas!


Sve Vas srdačno pozdravljam!

Vaš p. Stjepan Fridl

p fridl circle featured

Radio Marija

02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.