ljubav u stalici 2023

Božić predstavlja najdublju tajnu kršćanske vjere i najljepšu, pa i najrazigraniju i najveseliju njezinu zbilju. Božićem naime slavimo utjelovljenje Boga u naš svijet, a to nadilazi ljudsku logiku i razumske kategorije i isključivo je pitanje vjere. Vjera, pak, ima svoje razloge, svoj poredak stvari i svoju unutarnju logiku kojom iz teologije utjelovljenja crpi nadahnuća za aktivno i korisno djelovanje. Sve ako u pripravi na Božić i postoji, kako je to ustvrdio Benedikt XVI., „komercijalno onečišćenje“, pa i uza sav folklor i povijesnu patinu, Božić je još uvijek duboki misterij pred kojim ljudski um, personificiran i u trima kraljevima, pada ničice i klanja mu se. 

Premda je kulturi postao temelje i premda se zaodjenuo folklornim elementima, Božić je daleko više i od svoje vlastite simbolike i od impulsa koji mogu dolaziti od teologije. Događa se, naime, na ravni osobne vjere koja logičnim slijedom ima i svoje komunitarne značajke. Ta razina vjere u Boga prisutna i upisana u naš svijet, rođena u povijesti i u nju uronjena, ima svoja spasenjska, antropološka, humanistička, kozmička i općenito planetarna obilježja. Ono što Božić daje lako se prepoznaje i voli: Veličina neba i samog Boga predstavlja se u Djetetu, i to u potpunom siromaštvu, u slami na jaslama, u gurnutosti na rub društva i gubitku vlastita mjesta. U toj činjenici Bog pokazuje koliko je za ljude, osobito one u potrebi i 'malene'. Nešto kasnije Isus će to i izrijekom reći u poznatom odlomku iz Matejeva evanđelja u 25. poglavlju gdje se poistovjećuje sa gladnima, žednima, golima, bosima, zatočenima… Što god se njima učini, čini se i samom Bogu. Ta zbilja već se jasno čita u Božićnom događaju. Zato je Božić, ako se tako smije reći, apoteoza jednostavnosti, običnosti - davanje predznaka svetosti onom uobičajenom i svakidašnjem. Upravo se u tim i takvim okolnostima događa spasenjska logika Boga čovjekoljupca. Niti jedan humanizam koji bi to previdio ne može računati na trajnost i ozbiljnost. Zapravo, humanizma i nema bez te dimenzije koju pokazuje Božja pedagogija. Od Božića naovamo ne postoji više nitko tko bi bio manje važan i od koga bi trebalo odustati. Od Božića naovamo više nitko ne može računati da je zaboravljen. Ako ga ljudi i ostave po strani ili ga zapostave, Bog sam u Božićnom otajstvu pokazuje koliko je na njegovoj strani. To je taj Božji - Božićni humanizam. No, Božić ne staje samo na tome. On ide dalje. I to dotle da čovjeka uzdiže na neslućenu razinu - na razinu samoga Boga. Po božićnom se događaju, kako se to ističe osobito u vazmenoj liturgiji, a izvrsno pristaje i uz smisao Božića, „nebesko sa zemaljskim, božansko s ljudskim povezuje“. Sv. Petar će kasnije reći kako je tim događajem čovjek pozvan biti „dionik božanske naravi“. Tako se u Božiću oslikava veličina i neponovljivost ljudskog života. Naš poznati bibličar  fra Bonaventura Duda kaže: „Ovo Dijete je 'Ljubav Božja prevelika'. Ono će proživjeti naš - da, najnašiji – život“.

Radio Marija

00:30 Prigodna emisija - tema: Izložba uskrsnih ručno rađenih radova u Starom Slatiniku koje je organizirala Udruga umirovljenika općine Brodski Stupnik; gosti: sudionici izložbe; ur. i vod.: Višnja Mikić
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.