ljubav u stalici 2023

Božić predstavlja najdublju tajnu kršćanske vjere i najljepšu, pa i najrazigraniju i najveseliju njezinu zbilju. Božićem naime slavimo utjelovljenje Boga u naš svijet, a to nadilazi ljudsku logiku i razumske kategorije i isključivo je pitanje vjere. Vjera, pak, ima svoje razloge, svoj poredak stvari i svoju unutarnju logiku kojom iz teologije utjelovljenja crpi nadahnuća za aktivno i korisno djelovanje. Sve ako u pripravi na Božić i postoji, kako je to ustvrdio Benedikt XVI., „komercijalno onečišćenje“, pa i uza sav folklor i povijesnu patinu, Božić je još uvijek duboki misterij pred kojim ljudski um, personificiran i u trima kraljevima, pada ničice i klanja mu se. 

Premda je kulturi postao temelje i premda se zaodjenuo folklornim elementima, Božić je daleko više i od svoje vlastite simbolike i od impulsa koji mogu dolaziti od teologije. Događa se, naime, na ravni osobne vjere koja logičnim slijedom ima i svoje komunitarne značajke. Ta razina vjere u Boga prisutna i upisana u naš svijet, rođena u povijesti i u nju uronjena, ima svoja spasenjska, antropološka, humanistička, kozmička i općenito planetarna obilježja. Ono što Božić daje lako se prepoznaje i voli: Veličina neba i samog Boga predstavlja se u Djetetu, i to u potpunom siromaštvu, u slami na jaslama, u gurnutosti na rub društva i gubitku vlastita mjesta. U toj činjenici Bog pokazuje koliko je za ljude, osobito one u potrebi i 'malene'. Nešto kasnije Isus će to i izrijekom reći u poznatom odlomku iz Matejeva evanđelja u 25. poglavlju gdje se poistovjećuje sa gladnima, žednima, golima, bosima, zatočenima… Što god se njima učini, čini se i samom Bogu. Ta zbilja već se jasno čita u Božićnom događaju. Zato je Božić, ako se tako smije reći, apoteoza jednostavnosti, običnosti - davanje predznaka svetosti onom uobičajenom i svakidašnjem. Upravo se u tim i takvim okolnostima događa spasenjska logika Boga čovjekoljupca. Niti jedan humanizam koji bi to previdio ne može računati na trajnost i ozbiljnost. Zapravo, humanizma i nema bez te dimenzije koju pokazuje Božja pedagogija. Od Božića naovamo ne postoji više nitko tko bi bio manje važan i od koga bi trebalo odustati. Od Božića naovamo više nitko ne može računati da je zaboravljen. Ako ga ljudi i ostave po strani ili ga zapostave, Bog sam u Božićnom otajstvu pokazuje koliko je na njegovoj strani. To je taj Božji - Božićni humanizam. No, Božić ne staje samo na tome. On ide dalje. I to dotle da čovjeka uzdiže na neslućenu razinu - na razinu samoga Boga. Po božićnom se događaju, kako se to ističe osobito u vazmenoj liturgiji, a izvrsno pristaje i uz smisao Božića, „nebesko sa zemaljskim, božansko s ljudskim povezuje“. Sv. Petar će kasnije reći kako je tim događajem čovjek pozvan biti „dionik božanske naravi“. Tako se u Božiću oslikava veličina i neponovljivost ljudskog života. Naš poznati bibličar  fra Bonaventura Duda kaže: „Ovo Dijete je 'Ljubav Božja prevelika'. Ono će proživjeti naš - da, najnašiji – život“.

Radio Marija

07:40 Glazba
08:00 Svetac dana - sv. Beda Časni
08:05 Glazba
08:15 Čestitamo rođendane

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - VI. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 6. DAN MISAO NA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.