2 j scaled

Upravo šport uči nas da postižemo što veću snagu, što veću brzinu, što veću visinu. Drevno je olimpijsko geslo: jače, brže, više. Natjecanje pokazuje tko je najveći.

Današnje evanđelje započinje klasičnim pitanjem među učenicima: “Tko je najveći?” Gospodin daje odgovor o pravoj veličini čovjeka, još jednom objavljuje kriterije na koji način nebo kraljuje. Odgovara tako da jedno dijete postavlja posred učenika i nabraja tri važne stvari.

Prvo, ulaznica s kojom prepoznajemo i priznajemo Boga za kralja, s kojom postajemo njegovi podanici jest obraćenje. Treba imati srce djeteta koje se u svemu oslanja na svoje roditelje i iz iskustva poznaje svoja ograničenja. Trpi svoje boli, s naporom i vježbom svladava zadatke: kako govoriti, kako hodati, kako pravo dohvatiti predmete. Dijete osjeća svu silinu radosti po cijelom tijelu kad vidi da se mamine oči cakle, da očeve oči isijavaju zadovoljstvo i spokoj, ponos.

Drugo, čovjekova veličina u Božjem kraljevstvu mjeri se djetinjom poniznošću. Treće, Isus je izravan. Tko u njegovo ime, s kršćanskom ljubavlju, primi maleno dijete, prima njega samoga i tako započinje život pod Božjom vlašću, u Božjem kraljevstvu. To je nenatkriljiva pohvala našim roditeljima! Isus je sama sebe oplijenio, ostavio božansko dostojanstvo i došao na svijet kao maleno dijete, začeto pod srcem majke, rođeno nakon devet mjeseci.

U cijelom svijetu film „Zvuk slobode“, s proslavljenim Jimom Caviezelom u glavnoj ulozi, razotkrio je strahote trgovine djecom i poziva na hitno obraćenje. Kod nas je prošli tjedan, na blagdan sv. Vinka Paulskog, 27. rujna, započela još jedna molitvena kampanja „40 dana za život“ u čak 36 gradova. Čuvajmo djecu rođenu i nerođenu od krvnika i predatora!

Danas kad u Crkvi slavimo svete Anđele Čuvare osobito nam je važno kad Isus na kraju evanđeoskoga odlomka otkriva zašto nam je zabranjeno, zašto moramo budno paziti da ne preziremo, ne mrzimo i ne podcjenjujemo svoju djecu, ne niječemo im život i osobnost. Objava je to koja utemeljuje vjersku istinu o Anđelima Čuvarima. Svako ovo najmanje dijete, kaže Gospodin, ima svoga anđela na nebu, kod Boga. Svi mi od malena imamo glasnika Božjega koji prati naš život ovdje na zemlji i uživo promatra lice Očevo na nebesima, sveto Božje lice za kojim mi postojano čeznemo, kojemu se iskreno nadamo. Zato što Anđeo Čuvar bdije i izravno pred Božjim licem stoji, zato valja sa svom ljubavlju, brižno čuvati život djeteta – od samoga početka.

 

Autor: p. Niko Bilić

Izvor: Biblijski portal

 

Radio Marija

11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Mali koncert
13:00 Čitamo knjigu - časni sluga Božji fra Ante Antić: „Miljokazi na putu života“ - pisma vjernicima; priredili: Ivan Macut i Dinko Aračić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.