devetnica gabric 08 2023 naslovna 5

VELIKA DEVETNICA
u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

 

Peti dan

Da počnem od repa! »Pur« znači »selo«, »Gopal« je ime poglavara sela, a »Ðoe« znači »slava«. Dakle: u selo »slave Gopalove«.

Svaka čast i Gopalu i njegovu selu, no dok dođeš do sela duša ti na jezik izađe. Predmonsunska je vrućina. Tog dana baš je gorjelo. Već od jutra bilo je sparno.

Svetu misu imao sam u Šubolovoj kolibi. Tu još nema kapelice. U selu su na praznicima djevojčice iz samostanske škole u Basantiju. One će s nama do sela Duchnekhalija. Naučile su neke nove pjesme pa će ih otpjevati u Duchnekhaliju da ih i tamošnji katekumeni nauče.

Uputili smo se ravno preko rižinih polja. Nismo prevalili ni pola puta kad su se počeli gomilati oblaci, a onda se izlio pljusak baš onako po monsusku. U tim rižinim poljima ima svake sreće i nesreće: i žaba, i ribica, i zmija, i pijavica. I onih vodenih dugih pijavica, i onih sitnih, malih, što žive u travi. Tu ih zovu »Čina đok - kineske pijavice«. Jedva ih vidiš, a gore su od onih velikih. Uvuku se i u hlače i u košulju. Opaziš ih tek onda kad počneš krvariti.

Sad se i zmije izvlače iz svojih rupa. Ove ih je godine prilično, premda ih je lani mnogo uginulo za vrijeme polave. No te se nevolje brzo množe.

Svi smo sretno stigli do Madhobove kolibe. Ni u tom selu nemamo još kapelice, no Madhob je proširio verandu gdje mu stoji »denki«, drvena naprava za čišćenje riže. Sve je uredno i čisto. Iskićeno je cvijećem, i to crvenim »đoba-ful« cvijećem. Ono ima oblik crvenog, krvavog kaleža. Uistinu je prikladno za kalvarijski oltar. I mali niski oltar i sve oko njega puno je cvijeća. To oni nakon mise nose kući. Ono je blagoslovljeno, pa će i njihove kolibe biti blagoslovljene. Tu donesu, ne malu bočicu, nego veliku čašu vode koja je potrebna za prikazanje. Ljudi tom vodom nakon mise blagoslove sebe i popiju po nekoliko kapi. Osobito to čine bolesnici i djeca. Toga dana ostavili smo nešto više vode za malu Romoni. Nju već više dana trese groznica, no ipak je došla na misu. Svi smo se za nju pomolili i odmah smo uredili da je prenesu u našu bolnicu u Maria Polli.

 

MOLITVA za proglašenje blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića

Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo. Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama. Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…Po Kristu Gospodinu našemu. Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 


Tekst i foto: Zaklada Otac Ante Gabrić - ZOAG

Autor devetnice: ©Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
Zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

Radio Marija

14:00 Podravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:15 Krunica - Radosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.