devetnica gabric 08 2023 naslovna 3

VELIKA DEVETNICA
u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

 

Treći dan

Upravo sam se vratio s pohoda udaljenim selima. Vjerujte mi da mi ruke i noge dršću od umora. Ovi mjeseci tropskih kiša, koji traju tamo do kolovoza, uistinu su teški. No ovaj put bilo je i teže. Ljudi na mnogim mjestima upravo su popravljali nasipe na rijeci Gangesu, pa su putovi bili velika klizava kaljuža. Sa mnom je bio katehist Pijo, otac našeg mladomisnika Molova. Obojica smo bili nešto bolesni, prokisli, u nesnosnoj sparini, držeći se jedan drugoga, no uspjeli smo posjetiti istočna sela.

Već sam pisao da su velike kiše nanijele poljima vrlo mnogo štete. Stoga svuda vlada velika bijeda. U nekim selima jedva smo mogli dobiti malo riže. Prilike će se bar donekle popraviti kad potkraj mjeseca počne presađivanje riže.

Najveća su nam briga nova sela, njih oko 40, i novi katekumeni. Sela treba pohađati i tamo držati pouke katekumenima i novim kršćanima. Stoga sam gotovo neprestano na putu.

Oko dva do tri posljednja mjeseca ponešto sam bio bolestan. Putovanja su bila prenaporna, a i Antina mašina, stara 66 godina, koji put »malo zapinje«. No tada mi priskoče u pomoć svojim molitvama i žrtvama naši dobročinitelji, pa me to opet pomladi za pet godina. Nema ni govora o mirovini, no možda ne bi bilo loše poletjeti za koji dan na domaći morski zrak.

Ovdje imamo dosta redovničkih zvanja. Iz naše male župe, koja ima oko 4000 katolika, imamo 32 sestre. A postoji i lijep broj seminaraca.

Već sam jednom pisao o našoj novoj bolnici za odrasle. Blagoslovio ju je naš zagrebački nadbiskup kad je uoči prošlog Božića pohodio Maria Polli. Bolnica ima 40 kreveta i uvijek je puna. Sestre Majke Terezije čine mnogo dobra preko te bolnice. Sad imamo devet sestara.

Sigurno se sjećate mog člančića o maloj Toruloti. Sigurno vas zanima što je s njom. Ona pohađa školu i dobro se drži i lijepo uči. Nedavno je bila tu za vrijeme školskih praznika. Ima nešto poteškoća s očima. Stoga sam je poslao okulistu u Kalkutu.

Sad se osjeća mnogo bolje. Preporučujem vam u molitve nju i njezinu mamu.

Idem u neka nova sela. Tamo smo već nabavili zemljište za osnivanje nove župe.

Prijatelji me zovu u Australiju. Možda ću ih pohoditi početkom studenoga na oko mjesec dana. Nadam se da ću naći zamjenika koji će me zamijeniti u Maria Polliju.

Kad već spominjem svoj put u Australiju, onda javljam prijateljima Majke Terezije vijest da je ona sada u pohodima Africi. Ja joj se divim kako sa svojom 71 godinom i s tako krhka zdravlja može izdržati ta putovanja. Drži je Božja milost.

Baš je prošla ponoć. Vani se sprema oluja. I radio je najavio da dolazi iz Bengalskog zaljeva. Te oluje više puta nanesu nam velike štete. A ja moram ujutro u pohode udaljenim selima. Putovanje će biti teško, a na rijeci Gangesu često je i opasno...

 

MOLITVA za proglašenje blaženim sluge Božjega p. Ante Gabrića

Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo. Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama. Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…Po Kristu Gospodinu našemu. Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 


Tekst i foto: Zaklada Otac Ante Gabrić - ZOAG

Autor devetnice: ©Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
Zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

Radio Marija

09:45 Glazba
10:30 Razgovor o književnom djelu - tema: „Pisma iz tamnice“ - prikaz knjige dr. sc. Anđelka Mijatovića; ur. i vod.: Dorotea Milas, prof. i Vesela Mađerić, prof.
11:15 Glazba
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.