srce isusovo bez pozadine min


U hvalospjevu „Veliča“ Marija obuhvaća cijelu povijest spasenja od našeg praoca vjere Abrahama pa sve dovijeka – do svršetka svijeta. Bog je onaj koji izabire, zove, blagoslivlja i daje obećanje Abrahamu, utvrđuje to prijateljstvo Savezom. Sva Abrahamova veličina počiva na Božjem pozivu i Abrahamovu odazivu. Bog poziva Abrahama: „Idi iz zemlje svoje, iz zavičaja i doma očinskog, u krajeve koje ću ti pokazati; Velik ću narod od tebe učiniti, blagoslovit ću te, ime ću ti uzveličati i sam ćeš biti blagoslov. Blagoslivljat ću one koji te blagoslivljali budu, koji te budu kleli, njih ću proklinjati; sva plemena zemlje tobom će se blagoslivljati.“ (Post. 12,1-3)

Bog govori Abramu, naređuje mu i obećaje, Abram pak sluša, čini, vjeruje. To je odlika i uzor svakog poziva. Svaki Božji poziv obuhvaća: glas koji poziva, obećanje koje se daje onomu kojeg se poziva i odgovor. Bog ulazi u povijest, odabire pojedinca i ulazi u njegov život, mijenja njegov tok i tok cijelog čovječanstva. Božji poziv je uvijek milost. A milost je uvijek nešto neočekivano, nezasluženo. To je slobodan Božji izbor u vremenu i prostoru, u svemu. Tako počinje povijest spasenja. Bog od onih koje poziva uvijek traži nešto veliko, ono što je osobi teško ostaviti. Abram je prauzor iskustva svih poziva. Bog od njega traži najteže: „Idi iz zemlje svoje, iz zavičaja i doma očinskog u krajeve koje ću ti pokazati.“  Kad Bog nešto traži, zauzvrat nešto i obećaje, jer Njegova riječ nikad nije prazna.

Mesijansko obećanje dano u prošlosti Abrahamu napokon se u Mariji ispunilo. Ona koja nosi u sebi ispunjenje, slavi davno obećanje jer je i ona rod Abrahamov. Marija zahvaljuje Bogu u njegovo ime i u ime njegova naroda Izraela. Božja dobrota i milosrđe prema Izraelskom narodu opjevana je u mnogim psalmima, proroci su ju navještali. Marija slavi Boga koji se u njoj utjelovio da bi postao Izbavitelj i Spasitelj ljudi. Marija se raduje spasenju ljudi, to je ono što nju ushićuje. – Taj trenutak je došao – ispunjenje svih Božjih obećanja. Obećanja koje je Bog dao Abrahamu i Ocima odnose se na cijelu povijest, cijelo čovječanstvo – ona su sveopća. Marija zna da Božje djelo spasenja koje se događa u njenom srcu, a potom u krilu, odnosi se na cijelo čovječanstvo. Sebe smatra neznatnom, siromašnom, malenom nasuprot Praotcima a zapravo je najveća od svih. Zastanimo na trenutak pred tom tajnom – pred veličinom Marijinom. Ona je puno više znala od velikih učenjaka , jer je naučila u jasnoći svoje vjere poznavati Krista.

Ne zaslužuje li Marija našu ljubav? Našu privrženost?  

Pođimo k Mariji i pružimo joj svoju ruku. Neka nas ona vodi, poučava, usmjerava. Isus nam ju je dao za Majku, mi smo njezina djeca. Postanimo i mi maleni i neznatni.

Mi smo još uvijek u iščekivanju, u iščekivanju drugog Kristovog dolaska. Izrael je samo jedan povijesni narod. Kako smo čuli obećanja govore o blagoslovu za sva plemena na zemlji.

Kristovim dolaskom započinje „Novo nebo i nova zemlja“, prava zemlja obećanja, koja će u Njegovom drugom dolasku postati velika, blažena stvarnost, život u vječnosti.

Pomolimo se: Svemogući Bože, ne dopusti  da Krist ostane za nas nepoznat, udijeli nam žar Marijine vjere i daj da svi kršćani budu svjedoci  evanđelja, to te molimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

 

Poslušaj promišljanje bez pozadine

 

 

Radio Marija

08:00 Svetac dana - bl. Ozana Kotorska
08:05 Glazba
08:15 Čestitamo rođendane
08:20 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.